Treurig weinig ambitie. En ook de klimaatneutrale ambitie wordt alweer overboord gezet. Dat zijn de voornaamste impressies die GroenLinks overhoudt aan het nieuwe milieubeleidsplan.
Maandagavond 18 januari sprak de raadscommissie ruimtelijke ontwikkeling erover. Raadslid Niels Jeurink: “Er is geen enkele ambitie op milieugebied. Men doet wat er wettelijk verplicht is, en dat is het dan. Terwijl er wel wordt gejubeld over wat er door anderen in de gemeente Kampen allemaal gebeurt, lijkt ons college achterover te leunen. Het spreekt voor zich dat we daar zéér teleurgesteld over zijn. Als het om klimaatverandering gaat moet iedereen doen wat er in zijn/haar organisatie mogelijk is. Op deze wijze zorgen we er zeker niet voor dat Kampen ooit klimaatneutraal wordt.”
Niels Jeurink hield een uitgebreid betoog in de raadscommissie. Dit is de tekst van zijn bijdrage:
Leefbaar
'Voorzitter, het nieuwe milieubeleidsplan van de gemeente Kampen. Voor GroenLinks een belangrijk punt. Milieubeleid volgens GroenLinks is beleid dat ervoor zorgt dat wij ons milieu zo min mogelijk belasten. Dus zuinig met de ruimte, zuinig met energie, proberen zo min mogelijk afval te produceren en zo min mogelijk stoffen lozen naar de lucht of op het water.
Heel simpel omdat we onze planeet leefbaar willen houden. Voor onszelf en de generaties die na ons komen. We willen ons leven gezond houden. Wie goed zorgt voor de inwoners, zorgt goed voor het milieu.
Met die bril hebben we de beide stukken doorgenomen. We hebben een aantal technische vragen gesteld, waar nog juist op tijd antwoord op kwam, waarvoor dank. Wat ons als eerste opviel is het ambitieniveau. We zien dat er veel gebeurt, maar het doel van al die acties is niet duidelijk omschreven. Wat is het doel van ons milieubeleid? Wanneer willen wij wat hebben bereikt? Pas als je dat weet kan je in de gaten houden of je voldoende doet. Of dat er meer moet gebeuren.
De eerste vraag is dus: waar wil de gemeente Kampen over zeg 4 jaar staan, welke doelen moeten dan zijn bereikt?
We spraken in december met elkaar af dat Kampen klimaatneutraal wordt. We hebben de klimaattop in Parijs gehad, de motie ligt er. Wat gaat u toevoegen aan het milieubeleidsplan om ervoor te zorgen dat Kampen ook echt klimaatneutraal wordt? En als we dat nu nog niet weten, wanneer wordt de gemeenteraad daar dan wel over geïnformeerd?
Fijnstof
En nu we het toch over ambitie hebben. Daar staat natuurlijk wel iets over in het plan. Ik citeer de opinienota: P.2: “De raad heeft wel het recht te streven naar een betere kwaliteit dan de wettelijk geborgde minimale kwaliteit. In dit plan worden daarvoor geen voorstellen gedaan.” We vinden dat teleurstellend. We houden ons aan de wet, maar dat is het dan wel. We vinden dat het centrale uitgangspunt van het milieubeleidsplan de gezondheid van onze inwoners zou moeten zijn.
We lezen geen woord over fijnstof bijvoorbeeld. We zouden het mooi vinden wanneer er een onderzoek komt naar de bevoorrading van winkels in de binnenstad. Wie ’s ochtends door de binnenstad fietst of loopt, valt op hoeveel vrachtwagens en bestelbusjes daar rond rijden. Met alle uitlaatgassen en dus fijnstof van dien.
Dat moet slimmer kunnen. Zoals in Delft, waar ondernemers samenwerken bij de bevoorrading van winkels. De gemeente speelt daarin een belangrijke rol. Is de wethouder bereid een dergelijke rol te spelen in Kampen?
Zonnevelden
Geen woord ook over landbouw, terwijl daar toch nog belangrijke stappen zijn te zetten. Ja toch: “De huidige stikstofwetgeving is naar het oordeel van het college op onderdelen te rigide en belemmert onnodig ontwikkelingen” (p.35). Op welke wijze stimuleert het college het milieuvriendelijker maken van de landbouwsector? We hebben het dan bijvoorbeeld over het terugdringen van bemesting en het diervriendelijker huisvesten van dieren?
Hoe denkt het college over de inrichting van 'zonnevelden' om zo op enige schaal zonne-energie op te kunnen wekken?
Voorzitter ik ga door met vliegverkeer. Inmiddels is helaas duidelijk dat de uitbreiding van Lelystad Airport er komt. Ik heb daar de volgende vraag over: Kan het college ervoor zorgen dat de bewoners van Kampen worden geïnformeerd over de gevolgen van het Luchthavenbesluit, en dan in het bijzonder over de gevolgen van de aanvliegroute over het grondgebied van Kampen loopt, bijvoorbeeld over het Onderdijks en Wilsum? Ik denk dan bijvoorbeeld aan geluidhinder en ook aan schadelijke stoffen.
Lichthinder
Lichthinder, ook zoiets. Betwijfeld wordt of dit wel een probleem is omdat er ‘maar twee klachten per jaar binnen komen’. Daarmee suggereert het stuk dat men alleen in actie komt als er klachten zijn. Dat klinkt nog niet erg ambitieus. Het gaat er toch om onnodig energiegebruik aan te pakken. Etalages, reclameborden, kassen, sportvelden.
Wat die sportverenigingen betreft. Er wordt een scan aangeboden, maar met alleen een scan verander je nog niks. Waar het om gaat is of de verduurzaming van de sportverenigingen geregeld is (kleedkamers, verlichting)? Er is hier enkele malen gesproken over het milieuvriendelijker verlichten van sportvelden. Hoe gaat het eigenlijk?
Maar ook in de eigen gemeentelijke organisatie valt er nog veel te doen. In het coalitieprogramma kondigt het college bijvoorbeeld aan dat alle voorstellen worden voorzien van een duurzaamheidsparagraaf. Ik mis in het MBP een beschrijving waaraan zo'n duurzaamheidsparagraaf zou moeten voldoen. En vanaf wanneer kunnen wij zo'n duurzaamheidsparagraaf in de raadsvoorstellen tegemoet zien?
Elektrisch
Ook ons aanbestedingsbeleid kan nog een zetje gebruiken. Ik citeer weer: “Voor het eigen wagenpark bij nieuwe aanschaf kiezen voor elektrisch vervoer, indien mogelijk (lokaal en niet urgent gebruik)”. Ik weet niet hoe u dat in de oren klinkt, maar ik hoor daarin ‘liever doen we het niet’. Kan de wethouder aangeven wanneer het gemeentelijke aanbestedingsbeleid en het inkoopbeleid zijn afgestemd op het milieubeleidsplan? Welke concrete acties worden er voorbereid/ genomen om het elektrisch vervoer in onze gemeente verder te stimuleren?
We zouden het ook op prijs stellen als onderzoek wordt gedaan naar belemmeringen die mensen en organisaties ervaren als het gaat om energiebesparing en duurzame energie, denk aan zonnepanelen. Hoe wil de wethouder ervoor zorgen dat er in de binnenstad meer zonnepanelen komen, met respect voor het beschermd stadsgezicht natuurlijk? Die belemmeringen kunnen ook financieel van aard zijn. Niet iedereen is in staat zonnepanelen voor te financieren bijvoorbeeld.
Wij overwegen daarom een motie om een fonds te creëren waaruit leningen kunnen worden bekostigd om zo energiebesparende maatregelen en omschakeling naar hernieuwbare energie mogelijk te maken. We zouden daarbij gebruik kunnen maken van onze duurzaamheidsreserve van 0,5 miljoen euro. Die was vastgelegd voor de periode 2010-2014 en daar mag men nu dus niet uit putten, tenzij de raad anders beslist.
Schaliegas
Meer over energie. De gemeente Kampen wil geen schaliegas gebruiken, heeft ze in het verleden aangegeven. Het Rijk heeft, nota bene vandaag, de deur naar schaliegas toch weer op een kier gezet. GroenLinks gaat ervan uit dat Kampen een schaliegasvrije gemeente is en blijft en dat er geen gebruik wordt gemaakt van de mogelijkheden die het Rijk hiervoor biedt.
Nog enkele woorden over het proces hierna voorzitter, dan sluit ik af: Ik citeer: “Over het milieubeleidsplan op zich is tijdens de totstandkoming met heel diverse groepen en instanties of personen over onderdelen van gedachten gewisseld.” Mij lijkt dit bij uitstek een onderwerp voor een openbare informatieavond. Is er een informatieavond over dit onderwerp gepland? Zo nee, kan die er komen?