Te vrijblijvend en met amper ambitie op het gebied van duurzaamheid. Dat stelde raadslid Niels Jeurink in reactie op de Nota Economie van de gemeente Kampen, die ‘Kampen verdient het’ is genoemd. De door het college van B&W voorgestelde keuze voor een drietal sectoren (logistiek, agrarische sector en de vrijetijdseconomie) kan ook al niet op de steun van GroenLinks rekenen.

Een keuze voor logistiek is in de praktijk weinig meer dan een keuze voor gebruik van meer fossiele brandstoffen. En dat terwijl we vanwege de opwarming van de aarde nu juist naar een lager gebruik van olie en aardgas zouden moeten streven. Een keuze voor de (krimpende) agrarische sector (het college stelt “een impuls” voor in de Koekoekspolder) is evenmin verstandig. De agrarische sector heeft nog altijd te grote gevolgen voor milieu, natuur en landschap, terwijl er wel veel mogelijkheden  zijn om die gevolgen te verkleinen. Bovendien hebben we in de afgelopen decennia al miljoenen in de Koekoekspolder geïnvesteerd en kunnen we het geld goed (beter) gebruiken voor het verduurzamen van onze economie.



Nauwelijks concreet

Het effect van de nieuwe Nota Economie laat zich slecht onderzoeken, want er staan nauwelijks concrete doelen in. GroenLinks vindt de Nota daarom (veel) te vrijblijvend. Het commentaar van wethouder Geert Meijering dat dit nog slechts een ‘kadernota’ is en dat uitwerking ervan volgt doet daar niets aan af. GroenLinks vroeg de wethouder dan ook onder meer wanneer hij tevreden is als hij over een jaar of vijf terugkijkt op de effecten die de Nota Economie dan heeft gehad (de Nota heeft een looptijd van vijf jaar).



Zonnepanelen

De ambitie op het gebied van duurzaamheid is in de Nota Economie helaas met een lampje te zoeken. Het college van B&W komt niet veel verder dan aardwarmte en een veld zonnepanelen in de Koekoekspolder. GroenLinks vindt dat weliswaar nuttige initiatieven, maar wat de ambitie is op het gebied van duurzaamheid in –laten we zeggen- Zendijk, Haatland of Zuiderzeehaven lezen we niet in de nota. En dat vinden we een gemiste kans. In de gemeenteraadsvergadering willen we daarom met een motie komen om de verduurzaming van onze economie samen met de bedrijven in onze gemeente meer handen en voeten te geven.

 

Lees hier de volledige bijdrage van Niels Jeurink in de vergadering van de commissie Ruimtelijke Ordening van maandag 12 oktober 2015:

Nota Economie ‘Kampen verdient het’

GroenLinks vindt het goed om een visie op onze economie te hebben. Sterker nog, het is een must om te weten welke economie wij belangrijk vinden, en hoe we daarnaar toe werken. Wat GroenLinks betreft zijn de belangrijkste accenten de verduurzaming van onze economie, dus in gewoon Nederlands ervoor zorgen dat we wel geld verdienen maar op een manier die zo min mogelijk gevolgen heeft voor onze omgeving en voor de gezondheid van mens, dier en plant. We hebben de nota doorgenomen en ons afgevraagd of de duurzame economie hiermee voor ons dichterbij komt. En dan komen de vragen.

  • Wat verandert er nu als we dit aannemen? Er staat dat dit stuk in elk geval voor vijf jaar de leidraad is. Wat is het doel dat het college dan wil hebben bereikt? En hoe gaan we monitoren of we dat doel inderdaad gaan halen?
  • Welke rol ziet het college om de economie van de gemeente Kampen samen met de Kamper bedrijven duurzamer te maken, een ambitie die volgt uit het coalitieprogramma? Citaat uit coalitieprogramma: “De gemeente kan op tal van terreinen invulling geven aan duurzame ontwikkeling. Of het nu gaat om inkoop en aanbesteding, economie, bouwen en wonen, infrastructuur, onderwijs of zorg, duurzaamheid loopt er als een rode draad doorheen”. Duurzaamheid wordt ook in de nota genoemd als onderdeel van de visie (p.13), en is wat ons betreft prima als vertrekpunt. Maar wat is nu het concrete doel? Waar staan we over vijf jaar? Zijn aardwarmte en zonnevelden in de Koekoek echt de enige concrete dingen die het college voor ogen heeft als het om een duurzame economie gaat?
  • Kampen heeft relatief weinig werkgelegenheid voor hoger opgeleiden. Wat gaan we dáár nu aan doen? GroenLinks weet ook wel dat het college daarbij niet de touwtjes in handen heeft. Maar faciliteren kan het college natuurlijk wel, gebruiken maken van de kracht van Zwolle. Wij liften onvoldoende mee. Waar blijft het advocatenkantoor? Hoe is ons vestigingsklimaat voor bedrijven waar hoger opgeleiden werken.
  • Dit stuk bevat veel informatie, is ook best interessant om te lezen, maar we missen, redenerend vanuit Kampen merkbaar beter, de reden om juist deze lijn te kiezen. Het college kiest voor de sectoren agrarische sector, vrijetijdseconomie en logistiek. Waarom juist deze sectoren? Het zijn ten dele sectoren die krimpen. Wat denkt het college dan met dit accent te bereiken? Wat die sectoren betreft het volgende:
  • Logistiek: We weten allemaal dat de aarde opwarmt, met belangrijke gevolgen voor ons klimaat. We moeten toe naar een lager energieverbruik, meer duurzame energie en minder energie uit olie en gas. Komt een keuze voor logistiek niet overeen met een keuze voor meer fossiele brandstoffen in plaats van minder? Waarom kiezen we eigenlijk voor logistiek? Dat betekent immers vervuiling en veel ruimtegebruik, met weinig werkgelegenheid. De vervuilende industrie komt naar Kampen en al het goede gaat naar Zwolle. Want Zwolle wil de zooi niet hebben. Kampen wordt zo het afvoerputje van de IJsseldelta. We zouden in onze ogen veel meer moeten inzetten op werkgelegenheid in duurzaamheid. Laten we als we op logistiek inzetten inzetten op duurzame vormen daarvan. Maatschappelijk verantwoord ondernemen. Welke bedrijven proberen we binnenhalen?
  • Agrarische sector: De Koekoekspolder krijgt een aantal impulsen, zo lezen we. Wij vragen ons af of we zo langzamerhand niet genoeg geld naar de Koekoekspolder hebben gebracht. We wisten van tevoren dat het heel veel energie zou kosten om deze diepste polder van Overijssel droog te houden. We hebben gekozen voor glastuinbouw, een sector die het niet zo best doet en waarvan de vooruitzichten ook al niet zo rooskleurig zijn. Begrijp me goed voorzitter: Ik gun het de mensen die daar een boterham moeten verdienen van harte. De aardbeien zijn prachtig en heerlijk ook, maar vraag niet hoeveel geld er naar de Koekoek gaat. GroenLinks vindt dat we stimulansen vanuit het gemeentehuis veel meer dan nu moeten koppelen aan prestaties op het gebied van duurzaamheid
  •  ‘Kampen neemt een belangrijke positie in in de regio, bestuurlijk en als drijvende kracht in de ontwikkeling van havens en logistiek. Staat hier nu dat we versneld aansturen naar een Tweede  Zuiderzeehaven? Hoe verhoudt dit stuk zich tot ‘Kampen merkbaar beter’?
  • Is het college met deze keuze niet het MKB uit het oog verloren? De grootste sector in onze economie is het MKB. Waarom zouden we daar eigenlijk niet zwaarder op inzetten?
  • De nota spreekt op p. 9 over het gemiddeld besteedbare inkomen in Kampen, dat met 13.200 euro laag is vergeleken met het nationale gemiddelde van 15.100 euro. Dit is in tegenspraak met de stukken die ons werden gepresenteerd in het kader van de woningbouw in het Reevegebied in de raadswerkgroep. Daar vertelden de adviseur van ABF ons dat we in een regio wonen waar de mensen juist betrekkelijk veel te besteden hebben. Het is van tweeën één, óf we verdienen meer dan de regio, of minder. Wat is het nou?