Vandaag moest het dan gebeuren: De blijkbaar onvermijdelijke ontruiming van de villa aan de Boven Havenstraat 14. Nadat een kort geding van de gemeente tegen de bewoners van de villa ertoe leidde dat zij de villa binnen korte tijd moesten ontruimen, was het vandaag de beurt aan de deurwaarder.

Inventaris

Gesteund door politie en een bedrijf dat alle inventaris uit de villa moest halen, ging men vanaf 09.00 uur vanochtend aan de slag. Dat ging maar langzaam. Na enkele uren zette de gemeente een hek (met verkeersbord voorrang tegenligger) dwars op de weg en zette de politie met linten de locatie af.

Alleen de ontruimers en de verantwoordelijke wethouder Holtland werden daarna nog binnen de linten gezien. En een busje van de firma Mateboer, kennelijk ingeschakeld om de villa na ontruiming zo snel mogelijk dicht te timmeren.

Tijdperk

Met de ontruiming (en sloop op korte termijn) komt er een einde aan een tijdperk. Een tijdperk waarin een raadsbesluit om de villa te restaureren jarenlang niet werd uitgevoerd. Een tijdperk waarin talrijke onderzoeken aangaven hoe waardevol de villa en de rest van het complex aan de Boven Havenstraat in cultuurhistorisch opzicht is.

Erfgoed

Een treurige dag voor de gemeente Kampen, dat voor haar inkomsten toch sterk van haar bezoekers afhankelijk is. Bezoekers die afkomen op het erfgoed waar de stad zo rijk aan is. Erfgoed waar je alleen al om die reden dus heel zuinig mee om zou moeten gaan.

Maar helaas komt - als het om erfgoed gaat - het woord 'slopen' best vaak (te vaak) voor in mededelingen van ons college van B&W. Het is tijd voor een zorgvuldiger erfgoedbeleid. Beleid waar duurzaam hergebruik van de zo bijzondere gebouwen uitgangspunt is. Zodat ook de generaties na ons het erfgoed kunnen blijven bewonderen.

Geen visie

Intussen is er nog altijd geen gebiedsvisie, geen visie op de toekomst van dit gebied. Geen visie die samen met bewoners en kenners van het gebied en haar historie is gemaakt. Maar er is wél al toestemming voor de bouw van een namaak-villa op de plek waar de huidige villa nu nog staat.

Een pand dat er na de bodemsanering neergezet zal worden. Geen idee hoe lang dat nog gaat duren. Het schrikbeeld, een grasveldje dat vooral voor het uitlaten van honden wordt gebruikt, doemt op. En áls er dan straks wél een visie komt dan staat daar dus een nieuwe 'villa'. Het kan bijna niet anders of die staat dan in de weg, als een levende blokkade van elk creatief en innovatief plan. Bravo!

Wethouder Holtland neemt een kijkje bij de ontruiming van de villa.
Wethouder Holtland neemt een kijkje bij de ontruiming van de villa.