Op 5 juni wordt het tiende Groene lintje uitgereikt. Het Groene lintje is dé onderscheiding voor mensen en organisaties die zich bijzonder inzetten voor natuur, milieu en duurzaamheid in de gemeente Kampen.

De drie genomineerden voor het Groene lintje 2019 zijn:

>> John Knul

John is een man met het hart op de goede plek. Dagelijks loopt hij gewapend met een vuilniszak en een prikker door het Begijnekwartier en over het Berkpad en de Loswalweg. Alles wat hij onderweg aan afval tegenkomt ruimt hij op. Ook de speeltuin aan de Steenovendijk maakt John al vanaf 1990 schoon. Eerst met hulp van de buurt, maar nu al jaren alleen. De speeltuinen op het Begijneplein en aan het Slagersplein maakt hij schoon en hij zorgt ervoor dat de kinderen veilig kunnen spelen.

Op zondagmorgen loopt John samen met zijn hondjes een ronde door het stadspark en als het daar een rotzooi is ruimt hij dat ook allemaal op. Kortom, John Knul is een bezige bij die ervoor zorgt dat zijn wijk Brunnepe en andere stukjes van Kampen schoon en leefbaar blijven.

>> Groene schoolpleinen Rehobothschool en De Wegwijzer

Groene schoolpleinen zijn pleinen ingericht met bomen, struiken en planten en heeft speel attributen geïnspireerd door de natuur. Een groen schoolplein brengt de natuur dichter bij leerlingen. Het maakt buitenonderwijs makkelijker te organiseren. Bovendien is het leren in de natuur heel goed voor de ontwikkeling van kinderen. Kinderen vinden het fantastisch om in de natuur te zijn, het stimuleert creativiteit, fantasie en vindingrijkheid. We werden gewezen op twee initiatieven van basisscholen in de gemeente Kampen die werken aan een groen schoolplein.

Bij de Rehobothschool geloven ze in groene schoolpleinen. Een groep ouders, leerkrachten en de schoolleiding zijn gedreven aan het werk om een groen schoolplein te creëren. In samenwerking met ondernemers is de werkgroep druk met de plannen voor het plein. Er is al ruimte gemaakt voor plantjes die de leerlingen verzorgen. Voor de zomervakantie willen ze het plein verder vergroenen. Wat begon als een intitiatief van ouders werd al snel een samenwerking met leerkrachten en ook de schoolorganisatie wil graag meewerken aan dit groene project.

De Wegwijzer is druk bezig met het vergroenen van het plein. Al ruim 10 jaar werkt de Wegwijzer samen met de kinderboerderij, waar de kinderen leren over natuur, milieu en dieren. Nu wil de Wegwijzer de natuur nog dichterbij brengen door het plein te vergroenen. Elke klas heeft zijn eigen moestuin waartoe ze toegang hebben vanuit hun klaslokaal. Er zijn fruit- en notenbomen en diverse struiken geplant die extra positief zijn voor insecten. De kinderen genieten hier enorm van. Komende jaren wordt het plein verder vergroend en wordt ingezet op de “groene school”.

>> Groene buren

De Groene buren zijn een platform waar duurzame, sociale woonprojecten uitgedacht worden. Zij creëren een woonvorm waar mensen met verschillende leeftijden, samenstellingen en leefstijlen samen kunnen wonen in koop- of huurwoningen. De faciliteiten zoals een logeerkamer, werkruimte, tuin en gereedschap worden gedeeld. Er wordt met elkaar gewoond en naar elkaar omgekeken. Energieneutraal en duurzaam wonen, bewust omgaan met water, afval reduceren en een groene omgeving zijn uitgangspunten. De groene buren zijn bij uitstek de groenste wat betreft wonen en samenleven en bouwen uiterst duurzaam.

Je kunt stemmen op een van deze geweldige initiatieven. Klik op de knop hieronder om bij de genomineerde van uw keuze te komen en te stemmen!