Het Repair Café is een initiatief van Stichting Stadswerkplaats, Stichting Welzijn, Kringloop en Duurzaam IJsselmuden Kampen. De vrijwilligers van het Repair Café repareren spullen die anders waarschijnlijk weggegooid zouden worden, van strijkijzers tot kleding. Het Repair Café is daarnaast een ontmoetingsplek, ook voor mensen die niets te repareren hebben. Iedereen is welkom, voor een reparatie en een praatje. Een organisatie die ervoor zorgt dat apparaten, kleding en meubeltjes veel langer meegaan. Dat is goed voor het milieu en voor de portemonnee.
Verrast
De Kringloopwinkel in IJsselmuiden biedt onderdak aan het Repair Café en zorgt voor de koffie. Zaterdagmorgen kregen de vrijwilligers bezoek van GroenLinks. Rondom om fleurig gedekte tafel met serviesgoed uit de Kringloopwinkel en veel bedrijvigheid werd het Groene Lintje uitgereikt aan een zeer verraste Janita Stoel. "Het Repair Café draagt bij aan een groenere en meer duurzame en sociale wereld. Daarvoor verdienen jullie het Groene Lintje", aldus Nieke Jansen. Bloemen waren er voor alle vrijwilligers die van het Repair Café een succes maken.
Dit is de volledige tekst van de toespraak van Nieke Jansen bij de uitreiking van het Groene Lintje:
Welkom namens GroenLinks Kampen bij de uitreiking van het Groene Lintje 2017.
En ga even zitten… aan een tafel die laat zien dat het slim is om niet te snel iets weg te gooien of af te danken. Waarom zou je meedoen aan de rare gewoonte van gooi maar weg en koop maar nieuw? Heel veel spullen kunnen prima een tweede en een derde leven aan.
Die tafel en bijna alles daarop en daaromheen komt uit de Kringloop. Overbodig voor iemand. En heel bruikbaar voor iemand anders. En wees gerust, de koffie is kraakvers, net als de koekjes en de bloemen.
Wij – fractie en leden, sympathisanten van GroenLinks Kampen - wij overvallen jullie vandaag tijdens het Repair Café en dat is geen toeval.
GroenLinks maakt zich sterk voor een groene, sociale en eerlijke gemeente. Dat doen wij gelukkig niet alleen. Er zijn veel mensen, organisaties en bedrijven die kiezen voor meer groen, minder vervuiling en meer duurzaamheid, meer oog voor elkaar.
GroenLinks geeft eens per jaar een pluim aan iemand voor die inzet: ‘het Groene Lintje’.
We deden ook dit jaar een oproep: wie doet er iets opvallends of nét die stap extra voor het behoud van de aarde, voor een schoon milieu en een toekomstbestendig klimaat ?
Daar kwamen veel reacties op. Ook dit jaar zijn weer geweldige mensen en organisaties aangemeld, en daar zijn we blij mee. Dat betekent immers dat veel mensen zich inzetten voor een schonere omgeving én het laat zien dat dat gezien wordt. Het Repair Café is een van de genomineerden.
Het Repair Café... Ik kom er wel eens.
Toen het rolgordijn van een zolderraam na vier jaar stopte met rollen, stuurde de maker een korte reactie: dit product is niet te repareren, met 10% korting kunt u een nieuwe aanschaffen.
Het Repair Café bestond nét. Wie niet waagt, wie niet wint, dachten wij. Op naar het café. Twee man sterk repareerden zij het gordijn en leerden me hoe ik dat de volgende keer ook zelf zou kunnen.
Toen vorig jaar de heggenschaar telkens na vijf seconden stokte, kon de winkel ‘m opsturen voor bijna de nieuwprijs. De mannen die nu hier achter de tafel haalden ‘m open, zetten een schroef weer vast en sindsdien is er al zeker weer 500 meter heg mee geknipt.
En nee, het is niet altijd bingo. Een klok eindigde hier in de afvalbak. En de platenspeler bleek echt definitief uitgedraaid. Jammer, maar daarmee waren ze wel vast en zeker 'op'.
Ik kom er dus wel eens, maar wat is - of beter: wie zijn eigenlijk dat Repair Café?
Een stukje in de krant, een beetje googelen en wat telefoontjes hielpen me verder.
Repareren in een Repair Café – door vrijwilligers en voor én met anderen - gebeurt wereldwijd op 1200 plekken. Afgelopen jaar hebben reparateurs van Repair Cafés over de hele wereld met zijn allen ongeveer 250.000 kilo afval voorkomen.
In Kampen kwam het Café van de grond door een initiatief van Janita Stoel, stichting Stadswerkplaats, Stichting Welzijn in Kampen, de kringloopwinkel en Duurzaam IJsselmuiden Kampen.
Met een flink team van vrijwilligers organiseren zij al jarenlang elke twee maanden een Café, onder het vaste dak van de Kringloop. En dat mag met recht Café heten, want altijd is er ook koffie en tijd voor een praatje. Voor menig bezoeker is dat zeker zo belangrijk als de reparatie van een kledingstuk of de strijkbout.
Dat team bestaat uit Janita Stoel, Iris Boter, Ellen Wijs en Liesbeth van der Wolde voor de organisatie, elektro-reparateurs Alexander Sambler, Quirijn Dorst, Hans Fix en Bart van Herk, fietsenmaker Henk van de Brink en textielreparateurs Hildemarth Wieten, Hetty van Noort en Corrie Smits.
Terug naar het Groene Lintje. GroenLinks zet vandaag de schijnwerper op het Repair Café.
Als blijk van waardering. En natuurlijk ook om nog meer mensen te wijzen op jullie slimme en handige werk en op het belang van ‘repareerbaar’ bij aankoop van iets nieuws.
Jullie werk is belangrijk. Immers, als meer mensen de weg vinden naar het Repair Café leidt dat vanzelf tot minder afval, minder vervuiling en minder verspilling van grondstoffen en geld.
Wij hebben enorm veel waardering voor jullie duurzame initiatief en jullie trouwe vrijwillige inzet. Het Repair Cafe draagt bij aan een groenere en meer duurzame wereld. Jullie laten zien dat ieder mens kan helpen om de wereld schoner te maken. GroenLinks Kampen reikt het Groene Lintje 2017 met heel veel genoegen uit aan Het Repair Café.
Aan Janita Stoel, vrijwilliger van het eerste uur, wil ik het lintje en de oorkonde uitreiken. Voor alle vrijwilligers zijn er bloemen.