Middels een QuickScan, zoals in andere gemeenten ook gebruikelijk is, kunnen de mogelijke oplossingen voor het hobbelige wegdek geïnventariseerd worden. Er zijn andere mogelijkheden die kap van perfect gezonde bomen uitsluiten.

Frezen

Een van die mogelijkheden is het frezen van de wortels die het wegdek omhoog duwen en het zetten van een (100% recyclebare) wortel-werende wand. Het fietspad dat langs de bomen ligt, kan gelegd worden op fietsbeton. Een bewezen duurzame manier die ervoor zorgt dat de wortels het fietspad niet kunnen bewegen.

Er zijn vast nog meer opties denkbaar. De gemeente moet dit in kaart gaan brengen voordat zij het plan maken voor de herinrichting van deze weg en voordat zij alvast overgaat tot kap. 

Vragen

GroenLinks heeft in de aanloop naar de commissievergadering schriftelijke vragen gesteld over de situatie aan de Hagendoornseweg aan de betreffende afdeling van de gemeente.

Raadslid Renée Bouwman: “Bomen zijn van groot belang voor onze leefomgeving. We hebben een wereldwijd milieuprobleem die we alleen kunnen oplossen met meer bomen en meer groen. Dan helpt het niet dat we in onze gemeente te pas en te onpas bomen kappen. We moeten zoeken naar andere oplossingen in problemen als deze, die juist bomen sparen. Daar moet we in onze gemeente meer moeite voor doen.”