In de IJssel drijven een grote hoeveelheid minuscule plastic korrels. Volgens Waterschap Rijn en IJssel zijn deze afkomstig van afvalverwerker Daly Plastics Zutphen.

Zeer schadelijk
Deze kleine plastic korrels zijn zeer schadelijk voor de natuur en de mens. Verschillende dieren zien de korrels aan voor voer en zo belanden de korrels in de voedselketen. Het is zeer schadelijk dat de korrels in groten getale in de IJssel rond drijven.

Gemeenschapsgeld
Verschillende vrijwillige onderzoekers hebben korrels op verschillende plekken langs de IJssel gevonden. De kosten van de schade zijn nu voor de gemeenten en worden betaald met gemeenschapsgeld.

Fabrikant
GroenLinks Kampen vindt dat deze kosten verhaald moeten worden bij de fabrikant die de vervuiling veroorzaakt, want: de vervuiler betaalt.

Met schriftelijke vragen roept zij de gemeente Kampen op om samen met Zwolle op te trekken en aan te dringen bij Rijkswaterstaat om de mogelijkheden te onderzoeken om de fabrikant uit Zutphen aansprakelijk te stellen voor de milieuschade.

Laat dit ook gelijk een waarschuwing zijn voor andere bedrijven die afvalstoffen dumpen, zodat herhaling wordt voorkomen.

IJssel
IJssel