Verleen ruimhartiger hulp aan mensen die van een minimum inkomen leven. Besteed meer aandacht aan groepen in de samenleving die buiten de zorgboot zijn gevallen. Houd het vastrecht van de afvalstoffenheffing laag. GroenLinks kwam bij de algemene beschouwingen op de gemeentebegroting voor 2018 met een waslijst aan wensen en kanttekeningen. Want, zo waarschuwt fractievoorzitter Nieke Jansen, de financiën lijken op orde maar er zit een flinke adder onder het ogenschijnlijk prachtig groene gras.

Het gaat best goed, kun je zeggen. Het college komt met een positieve begroting. Kampen raakt financieel beter op orde. Dat is goed nieuws. Dat is wel vooral te danken aan een verrassend hoge bijdrage vanuit Den Haag. Deze meevaller wordt nu ingezet om gaten uit het verleden te dichten en om sneller financieel gezond te worden.

Adder

Er zit een flinke adder onder het ogenschijnlijk prachtig groene gras. Kampen heeft een paar hoofdpijndossiers met grote financiële risico’s, zoals de Jeugdzorg, de Buitenhaven-garage,  het onderhoud van de Stadsbrug, wijk Reeve en de Koekoekspolder.

En dan zijn er nog ontbrekende reserveringen, bijvoorbeeld voor herinrichting van het Groene Hart, tegenvallers in Zuiderzeehaven, vervanging van kunstgras en het herzien van de pachtprijzen.

Nieuw

Al die onzekerheden kunnen eenvoudig leiden tot tekorten en dan is de vraag waar het geld vandaan komt. Bovendien blijft er nu weinig ruimte voor serieus nieuw beleid, of voor het terugdraaien van bezuinigingen in het sociaal domein.

Na zo’n financiële afweging begínt pas de inhoudelijke weging. Hebben we hiermee een solidaire en toekomstbestendige begroting? Maakt deze begroting onze gemeente socialer, wordt Kampen hiermee groener en schoner, draagt dit bij aan een eerlijke en heerlijke gemeente?

Drie sporen en daarbinnen enkele thema’s die voor GroenLinks belangrijk zijn.

 

Wordt de gemeente socialer door deze begroting?

Deze begroting levert niet iedereen voordeel op. In 6400 huishoudens in Kampen leven mensen van een laag inkomen.

In december bespreekt de raad het nieuwe armoedebeleid – dat, alsof het iets vrolijks is, misschien meedoenbeleid gaat heten, zei de wethouder.

Arm zijn gaat over het geld dat je tekort komt. Geen geld voor de boodschappen of een verjaardag, geen koffie voor bezoek, geen goeie winterjas.

Ook werkende mensen kunnen arm zijn, en vrijwilligers, en mantelzorgers. Allemaal meedoeners. En toch arm. Armoede belemmert om mee te doen, maar meedoen lost niet de armoede op.

 

Wij pleiten voor ruimhartiger hulp aan mensen die van een minimum inkomen leven:

mensen in de bijstand, mensen die door alle kosten van hun ziekte of handicap onder bijstandsniveau uitkomen en dan naast alle regelingen grijpen, mensen met kleine of wisselende arbeidscontracten.

Ons verzoek: kom straks met beleid dat aan ál die mensen tegemoetkomt, neem serieus dat mensen harde euro’s tekort komen en geef mensen réchten in plaats van onzekerheid.

De begroting nóemt toegankelijkheid. Maar nergens wordt duidelijk hoe het college meters wil maken voor een omgeving waar écht alle mensen hun weg kunnen vinden, ook als ze blind zijn, of slecht ter been zijn, of denken en handelen volgens minder gewone patronen.

Onze vraag: Wat gebeurt er in voorzieningen van de gemeente, wat gebeurt er om de straat toegankelijk te maken en te houden (geel), welke extra stappen wil het college zetten? (Drempelloos, toiletten, website)

Anders dan in de begroting staat (blz204),  geldt voor het sociaal domein de afspraak dat geen mens tussen wal en schip mag vallen. We zorgen voor goede zorg en begeleiding met het budget vanuit Den Haag, en als dat onvoldoende is, legt Kampen bij. Ik ben blij dat de wethouder die afspraak herhaald heeft en daarmee namens het college afstand nam van de tekst in deze begroting.

Dat is van belang, nu de kwaliteit van zorg en begeleiding duidelijker wordt. Het gaat in menig opzicht goed. Veel mensen zijn tevreden over de hulp die ze krijgen en over de manier waarop de gemeente de sociale taken uitvoert. Daar zijn we blij mee.

Hoera

Toch is het niet enkel hoera. Langzamerhand wordt voelbaar dat sommigen mensen buiten beeld geraakt zijn. Losgelaten en nergens meer terechtgekomen.

Jongvolwassenen bijvoorbeeld, die zich niet zomaar zelfstandig redden, mensen die psychosociale begeleiding nodig hebben en ouderen die dementeren. Los van de persoonlijke schade van te weinig begeleiding raakt dit ook de buurt, die zelf ontregeld raakt en dus niet meer kan helpen. (Buurtbemiddeling)

Mijn vraag aan het college: wilt u in het nieuwe jaar meer aandacht geven aan deze groepen en daarvoor ook geld reserveren?

Wordt onze gemeente groener en schoner van deze begroting?

De vaste Afvalstoffenheffing gaat van 122 naar 162 euro. Daarmee raakt het uitgangspunt dat de vervuiler betaalt uit beeld. En andersom: inwoners die kritisch kopen en weinig afval overhouden worden nauwelijks meer beloond.

Met een motie stellen wij voor om het vastrecht laag te houden. Het college geeft aan dat er misschien te winnen valt op de bedrijfsvoering. Voor de rekening moet daarna het principe overeind blijven dat de vervuiler betaalt.

De 30.000 euro voor deelname aan de Entente Florale is gelukkig geschrapt, op ons initiatief. Dat geld is hard nodig voor voortgang in het Groene Hart.

Groener en schoner is ook: duurzamer. Duurzaamheid is allang geen keuze meer; het is een dure plicht, willen we overleven. Er mag, nee er moet een tandje bij, vinden wij.

Suggesties

We hebben een paar suggesties die dicht bij onze inwoners komen.

- Zet een echte stap vooruit in stadsdistributie - de bevoorrading van winkels. Muren en mensen in de binnenstad staan nu elke dag te trillen door te zwaar verkeer.

- Zet extra stappen om de afkoppeling van gas in bestaande wijken te stimuleren. Informeer over mogelijkheden en stimuleer, met advies en subsidies.

- Maak elektrisch rijden aantrekkelijker door uitbreiding van het aantal laadpalen.

Er ligt een duurzaamheidsreserve op de plank van 775.000 euro, ooit bestemd voor verlichting (-2014). Laat dat geld aan het werk gaan.

Ik hoor graag van het college of zij met deze suggesties aan de slag willen.



Maakt deze begroting onze gemeente eerlijker en heerlijker?

Het college stelde voor om de OZB voor niet-woningen te verhogen. Daar zit flink ruimte; bedrijven betalen hier 37% minder dan het landelijk gemiddelde.

Verstandig idee, vonden wij, en eerlijk ook, omdat we inwoners ook een behoorlijke bijdrage betalen; 5% meer dan gemiddeld.

Is GroenLinks dan zomaar vóór verhoging van de OZB? Nee, natuurlijk niet, en al helemaal niet om gaten te dichten van wat hoofdpijndossiers.

Maar willen we Kampen socialer en groener en bruisender maken, dan is het zaak om ook zelf te zorgen voor inkomsten en niet alleen maar afhankelijk te zijn van wat Den Haag toeschuift.

Bovendien is het eerlijk om ook van bedrijven een redelijke bijdrage te vragen voor wat deze gemeente te bieden heeft. Die kans is niet gepakt.

Het college beloofde een belastingnota in 2018. Ons verzoek: steek in op een rechtvaardiger verdeling van OZB voor inwoners en bedrijven en onderzoek hoe verenigingen ontzien of gecompenseerd kunnen worden bij een OZB-verhoging.

Bolwerk Buitenwacht heeft laten zien dat iets prachtigs kan ontstaan door beginspraak en inwonerbetrokkenheid.

Fragiel

En tegelijk hebben we daar ervaren hoe fragiel dat allemaal wordt als de raad – en op andere plekken het college – onder wiens druk ook te weinig tijd neemt om zulke plannen kansrijk te maken. Inwoners verdienen meer gehoor.

Een heerlijke gemeente is een bruisende gemeente. We zien hoe de Stadskazerne, Quintus en de musea een belangrijke bijdrage leveren aan een bruisende stad.

We kijken uit naar het atelierbeleid dat het college aankondigde, en zullen dat in elk geval toetsen op de ruimte voor kunstenaars om sámen te werken en van betekenis te zijn voor Kampen.

Voorzitter, het gaat best goed, zo begon ik. En het kan beter; socialer, groener, eerlijker en bruisender.

Wij kijken uit naar de kansen om dat te realiseren in 2018.