GroenLinks heeft nieuwe hoop dat de stadsvilla aan de Bovenhavenstraat behouden kan worden. ,,We zijn blij zijn dat er nu een bod ligt om de villa te restaureren. En we zijn blij dat de provincie heeft ingestemd met een langere subsidietermijn. GroenLinks is nu zeer benieuwd hoe het verder gaat. We hopen op een goed raadsvoorstel in oktober, met zoals door de gemeenteraad gevraagd restauratie van de villa en zicht op herstel van de andere bijzondere panden en een visie voor de rest van het Bovenhavengebied.''

 

GroenLinks houdt de ontwikkelingen rond de stadsvilla aan de Bovenhavenstraat al vele jaren scherp in de gaten. In de gemeenteraad van 28 september was het gebouw uitgebreid onderwerp van gesprek naar aanleiding van het 'verzoek om inlichtingen' van D66 en GroenLinks. Dat is een bijzonder 'raadsinstrument' dat weinig wordt gebruikt. Het verzoek bestond in dit geval uit een flink aantal vragen die in de zomervakantie werden gesteld én beantwoord, én een behandeling van de inlichtingen in de gemeenteraad. Tijdens de behandeling gaf raadslid Niels Jeurink aan het zuur te vinden dat het herstel van de villa zo lang op zich laat wachten.

,,Voorzitter, ik spreek denk ik namens velen in Kampen en ook in deze gemeenteraad als ik zeg dat er heel snel een oplossing moet komen voor de meest verwaarloosde entree van Kampen, de villa aan de Bovenhavenstraat. Het gebouw takelt steeds meer af. Als we nog even wachten stort het pand in elkaar. Met alle gevolgen voor de veiligheid.

Zonneklaar

GroenLinks wil dat het pand snel wordt opgeknapt. We weten dat de villa van cultuurhistorische waarde is. Allerlei rapporten laten dat zonneklaar zien. En we weten dat de villa deel uitmaakt van een complex aan gebouwen, met onder meer de oude glashandel, de vroegere machinefabriek de IJssel, later van Driel en Van Dorsten.

We zien graag dat het gebied herontwikkeld wordt op basis van een integrale gebiedsvisie. Daar is alle reden toe, want als gemeente willen we nogal wat met dit gebied: hergebruik van de bijzondere panden en herstel van een groene verbinding tussen het park en de IJssel. En de raad wil er ook iets met parkeren, dat staat althans in het Verkeerscirculatieplan. Allemaal functies die ruimte vragen en die vragen om een ingenieuze oplossing.

Inlichtingen

Om een goed en compleet beeld te krijgen van de complexe situatie en afspraken hebben GroenLinks en D66 in juli veel vragen gesteld in de vorm van een ‘Verzoek om Inlichtingen’. Er is veel tijd en energie gestoken in de beantwoording van die vragen en van vervolgvragen. Dank daarvoor.

Er was reden al die vragen over dit gebied. In april 2011, dus bijna 6,5 jaar geleden, besloot de gemeenteraad tot behoud en restauratie van de villa.

Balkon

Wat er sindsdien in allemaal is gebeurd is intussen bekend. Voor de villa heeft het weinig positiefs opgeleverd. Het balkon is om veiligheidsredenen verwijderd en het pand is verder verkrot. We constateren uit de antwoorden op de gestelde vragen, dat restauratie van de villa onnodig lang door het college is vertraagd, door alle kaarten op één projectontwikkelaar te zetten. Er is niet actief naar partijen gezocht die in staat waren het raadsbesluit van 2011 uit te voeren. Zeker omdat die partijen er wél zijn, waarover zo meteen meer, vindt GroenLinks deze vertraging echt kwalijk.

Spaarzaam

Wat we ook ondermaats vinden is de gebrekkige communicatie over dit proces. Het college heeft de taak om betrokkenen actief, dus op eigen initiatief, te informeren. Over de voortgang maar ook over het ontbreken daarvan. De gemeenteraad is door het college uit eigen beweging spaarzaam geïnformeerd en omwonenden zijn zover wij weten helemaal niet meer op de hoogte gehouden sinds GroenLinks met hen een visie maakte voor het gebied. Dat was ook in 2011.

Subsidie

Lichtpuntjes zijn er gelukkig ook. Wat zeker hielp was de nieuwe verlenging van de subsidietermijn door de provincie Overijssel. Dat helpt om een goed onderbouwd plan te kunnen maken dat past binnen de kaders van de gemeenteraad. We vinden dat een mooie ontwikkeling. Uit onze contacten weten we dat een plan op basis van sloop en herbouw naar alle waarschijnlijkheid niet door de provincie zal worden gesubsidieerd. En uit een oriënterend gesprek met de Erfgoedinspectie blijkt ons ook al dat sloop gevolgd door herbouw van in monumentenland zacht gezegd niet populair is. Alle reden dus om vast te houden aan restauratie.

Partijen

De raad besloot op 6 juli om de besluitvorming over de Bovenhavenstraat tot ‘na de zomer’ te verplaatsen. Dat bood de ruimte aan belangenorganisaties om hun visie op het gebied met de villa te kunnen geven. En dat gaf eindelijk andere geïnteresseerde partijen de gelegenheid om hun belangstelling voor de villa aan de gemeente kenbaar te maken.

Bod

De gemeente heeft inmiddels met meerdere partijen gesproken die geïnteresseerd zouden zijn in restauratie van de villa binnen de door de gemeenteraad aangegeven kaders en tegen redelijke kosten. Dat was tot dusverre niet het geval en dat vinden we dan ook een goede ontwikkeling. Wij weten dat er door een partij inmiddels een bod is gedaan op de villa waarbij deze wordt behouden en gerestaureerd en ook de andere panden gered zouden kunnen worden. Uiteraard zijn we erg blij dat dit bod is gedaan.

Schoenmaker

Uit de antwoorden en de aangeleverde stukken blijkt ook dat het college minder sterk gebonden lijkt aan de fa. Mateboer dan tot dusverre verondersteld werd. Voor alle duidelijkheid: Niets ten nadele van deze projectontwikkelaar, maar het spreekwoord ‘schoenmaker blijf bij je leest’ is hier toch wel op zijn plaats. Als je kunt bouwen, bouw dan vooral. Maar als je in het geval van de villa geen kans ziet om te restaureren, geef dat dan aan. Dat helpt om het proces in dit gebied eindelijk te versnellen. Met wat goede wil komen we dan binnen 7 jaar nog tot een haalbaar plan voor een knap gerestaureerde Bovenhaven.

Expertise

Wie weet is er een slimme combinatie mogelijk waarbij de diverse bouwers, elk vanuit hun eigen expertise, samen in het gebied aan de slag gaan. De een restaureert, de ander bouwt nieuw in een ander deel van het gebied. Cruciaal is dan uiteraard wel, dat de gemeente de regie in handen houdt om ook de andere belangen in het gebied - groen, wonen en parkeren -  te behartigen.

Aan de wethouder een drietal vragen:

  1. Heeft hij en voelt hij nu voldoende ruimte om breder te kijken naar ontwikkelaars, en expliciet ook om de restauratie van de panden aan de Bovenhavenstraat mogelijk te maken.
  2. Ook horen we graag van de wethouder of hij met de andere partijen in gesprek blijft, als zij een bod uitbrengen of uitgebracht hebben.
  3. En ten slotte: kan de wethouder schetsen hoe het proces rond de BHS nu loopt, in de richting van het nieuwe raadsvoorstel dat naar ik aanneem in oktober aan de orde komt?