GroenLinks wil dat er lessen worden getrokken uit de storing waardoor de Stadsbrug op 27 juli zes uur lang niet te passeren was. Verkeer moest omrijden via andere bruggen over de IJssel. Voor fietsers, scootmobielers en met name voor voetgangers was het een drama. Ze moesten zeven kilometer omrijden of het ergste geval omlopen. Fractievoorzitter Nieke Jansen stelt hierover vragen aan burgemeester en wethouders. Ze wil onder meer weten waarom de gemeente niet in actie is gekomen om de gestrande inwoners te helpen.
Op maandag 27 juli rond 16.30 uur haperde de Stadsbrug. Als gevolg daarvan was de brug bijna zes uur voor alle verkeer gesloten. Voor gemotoriseerd verkeer betekende dat: omrijden via de andere bruggen. Voor fietsers, scootmobielers en met name voor voetgangers was het gevolg ingrijpender: 7 km omfietsen of omlopen. Vervangend vervoer voor voetgangers werd pas om 21.30 uur ingezet.
Geluk bij een ongeluk was wellicht dat de drukte nu beperkt was op deze maandag in vakantietijd. Desondanks was de storing voor veel mensen buitengewoon hinderlijk, omdat de trein onbereikbaar werd, afspraken spaak liepen of 'bijna thuis' opeens veel langer duurde. Getuige de reacties leidde dat tot ongemak, overlast, onrust en onveiligheid.
Het belang van de Stadsbrug werd meer dan helder. Op een ander moment dan de betrekkelijke rust van deze maandag verstoort een storing van deze omvang en duur het dagelijks verkeer danig. Het kan bovendien leiden tot risico's, zeker op momenten van piekdrukte en tijdens evenementen.
Door de gemeente is er in al die uren geen informatie verstrekt. Wie meer wilde weten was aangewezen op 112Kampen, Kampenonline en particuliere twitteraars.Na de brand bij Regelink zijn afspraken gemaakt over communicatie in geval van 'crisis'. GroenLinks wil de storing van de Stadsbrug niet op één lijn zetten met een grote brand met onduidelijke risico's. Wel menen we dat de impact van het uitvallen van de brug dermate groot is, dat de gemeente had moeten handelen. Het beeld ontstaat nu dat de gemeente niet 'in control' is.
Onze vragen:
- Heeft de gemeente na de melding van de storing op de Stadsbrug contact gehad met de hulpdiensten, NS, Connexxion en de gemeentelijke politie om hen op de hoogte te stellen van de storing, zodat zij hierop adequaat konden inspelen?
- Welke afweging van de gemeente Kampen leidde tot het besluit om geen informatie te verstrekken via de website en sociale media?
- Ligt er een 'plan B' voor vervangend vervoer met name van scootmobielers, fietsers en voetgangers voor situaties als deze, waarin de brug voor langer dan een uur buiten gebruik is?
Zo ja, waarom is dat plan in niet werking gesteld?
Zo nee, is het college bereid zo'n plan te maken, zodat in voorkomende gevallen gehandeld kan worden, ook als veel meer mensen van de brug gebruik willen of moeten maken?
- Wat is de staat van onderhoud van de Stadsbrug? Afgelopen jaren stond vooral het schilderwerk in de belangstelling - ook in aanloop naar de Hanzedagen 2017. Is er reden om voorrang te geven aan groot-onderhoud van de Stadsbrug om dergelijke storingen te voorkomen?