In het coalitieprogramma zit volgens GroenLinks veel gebakken lucht. Dat komt vooral door gebrek aan duidelijkheid. Dat zei fractievoorzitter Nieke Jansen bij de bespreking van het programma in de gemeenteraad.

Er is een coalitieprogramma en er is een college. Daarmee feliciteer ik de betrokken fracties. Bij felicitaties komt als vanzelf het beeld van gebak op. En dat beeld past goed bij het coalitieprogramma. Het leest lekker, zoals gebak in de gemiddelde eter gaat.

Voor het zoet van dit gebak:



Beginspraak

GroenLinks is content met de keuze om in te zetten op grotere openheid en meer verbinding. Er komt meer stem voor het maatschappelijk veld en meer ruimte voor de hele raad. De beginspraak die GroenLinks prominent in het programma heeft staan en inbracht in de onderhandelingen krijgt daarmee kansen. Ons pleidooi om niet weer te vervallen in coalitiedwang en te koersen op eerlijke democratie is niet voor niets geweest.

Een coalitie en meer nog een gemeente als verbindend partner past in deze tijd. Tegelijk is het een ambitie die een stevige inzet vergt. Voor GroenLinks: wij zullen de schouders eronder zetten om mee te bouwen aan die verbinding en die open cultuur. Liefde moet immers wel van twee kanten komen. En u kent ons: we zullen dat altijd kritisch blijven doen.



Verwachtingen

Met een blik buiten deze raad: het vertrouwen in de kracht en de inzetbaarheid van inwoners is gigantisch. Die waardering is sympathiek. Sprekend over gebak: ook te zoet misschien. Van mantelzorg tot onderhoud van groen blijkt immers dat die verwachtingen soms te hoog gespannen zijn. Die verwachting kan dus niet de basis zijn voor politieke keuzes, laat staan voor bezuinigingen. 

Bij nadere lezing wordt het beeld wat scherper. Als het programma gebak zou zijn, dan is het het meest nog schuimgebak. Veel eieren, heel veel suiker. Een hele kunst om die te bakken. En het wordt een zoete hap die met al die lucht toch weer zwaar valt.

Gebakken lucht noemen wij het thuis. 



Vraagtekens

Gebakken lucht zit vooral in het tekort aan duidelijkheid en daarmee in de vraagtekens bij die daadkracht en de zogenaamde stevige ambities. Nu kún je stellen: dat is aan de samenleving en aan de hele raad. Wel, ook dan is enig commentaar hier op zijn plaats.

Het programma noemt allerlei feiten zonder aan te geven wat er dan gaat gebeuren.

Een voorbeeld: 

De coalitie constateert: "Voor kwetsbare groepen zijn beschutte werkplekken en mogelijkheden voor dagbesteding van grote waarde. Ook hier gaat het om meedoen. Met de transitie in de Wet sociale werkvoorziening (Wsw) dreigen deze plekken te verdwijnen." Dus, vragen we u? Wat gaat u doen op dit gebied, meer dan "streven naar het behoud van beschutte werkplekken en andere dagbestedingsmogelijkheden"?



Armoede

Op dezelfde bladzijde staat: "In de huidige economische situatie wordt het voor mensen met een minimum inkomen steeds moeilijker om rond te komen. Er ontstaat vaak niet alleen financiële armoede, maar ook sociale armoede. Inwoners kunnen niet meer meedoen, omdat ze het niet meer kunnen betalen. En we willen juist, dat iedereen mee kan doen." Dus...? Wat gebeurt er meer dan doorontwikkeling van het bestaand beleid?

Voor een partij die vier zetels haalde op de leus '100% sociaal' de vraag: wat hebt u hier concreet binnengehaald wat nog niet in het programma staat? Of iets preciezer: wat gaat dit college volgens u waarmaken dat in de buurt komt van 100% sociaal?

Nog een voorbeeld. Op blad 3 schrijft de coalitie: "De overdracht van taken in het sociaal domein gaat samen met financiële kortingen. Onze uitdaging is om bij een goede balans van taken en zorg voor kwetsbaren ook te zorgen voor een solide financieel beleid. We zetten ons ervoor in dat wie zorg nodig heeft, ook zorg krijgt."



Begroting

Vraag van GroenLinks aan alle vier coalitiepartijen: waar ligt volgens u de prioriteit van deze coalitie als we moeten kiezen en alles wijst daarop. Krijgt Kampen dan solide financieel beleid en een sluitende begroting (zoals de VVD stelt) of kiest u voor behoud van kwaliteit van professionele zorg? De opmerking dat de financiële coördinatie van de drie Decentralisaties bij wethouder van financiën Ekker ligt, maakt die vraag scherper.

Ik ga terug naar dat schuimgebak dat als het goed gebakken is flinke gaten heeft. 



Lege plekken

GroenLinks ziet stevige lege plekken in het programma. Ik noem er vijf.

Over duurzaamheid wordt buitengewoon vaag gesproken. Er is weinig duidelijke ambitie als het gaat om terugdringing van vervuiling, verduurzaming van de landbouw of het stellen van milieu-eisen. En er is toch weer ruimte voor intensieve veehouderij, uitbreiding bedrijventerreinen zonder daaraan eisen te stellen.

Aan alle vier partijen vragen we: wat bedoelt u meer concreet met ambitie 10 en wat gaan we daar concreet van merken?

De waarde van natuur en landschap wordt steeds belangrijker - voor beleving en ruimtelijke ontwikkelingen. 

Aan allen: betekent dat dat u af wilt zien van de aanleg van ZZH2?

Ruimte gaat vooral over stenen en over dingen die al in de pen zitten. Juist daar had GroenLinks graag meer ambitie gezien. Hoe maken we wijken en dorpen leefbaarder, gezonder, groener?



Fietsstad

En een specifiek ding: Zwolle werd fietsstad 2014. Hoe logisch zou het zijn om in te zetten op 'Kampen fietsstad', voor een gemeente waar inwoners veel fietsen en die als toeristenstad naam wil maken. 'Kampen fietsstad', dat kon wel eens leuker - en langer leuk - zijn voor bezoekers en inwoners dan de Hanzedagen.

Over de poorten van Kampen (station, bovenhaven, buitenhaven) wordt niet besproken, behalve in die ene tussenzin op blz 10: de (eventuele) parkeergarage Buitenhaven.

Aan alle vier: Komt die parkeergarage er, als het aan uw inzet ligt?

En ja, er zijn ook kleine gaten in net schuim. Over kunst en kunstenaars wordt niet gesproken. 



Daadkracht

En de inwoners die meer vooraan komen te staan zijn vreemd genoeg geen partner bij onderwijs, sport en cultuur en zijn de laatstgenoemden bij ruimtelijke ontwikkeling.

Verbinding en daadkracht zijn de woorden die de coalitie meegeeft - aan zichzelf en aan Kampen, in één adem.

Het is een zoet verhaal. Wie weet werd het een zoet verhaal omdat het een hele toer is om deze vier neuzen dezelfde kant op te krijgen. Dat geeft intussen de raad als geheel meer speelruimte en ruimere verantwoordelijkheid.

Van onze kant: college succes en GroenLinks is gaarne bereid om die taart wat steviger en dan ook gezonder te maken.