Helaas! GroenLinks verloor een zetel bij de raadsverkiezingen van woensdag 19 maart: We gaan van drie naar twee zetels in de Kamper gemeenteraad voor de komende vier jaar.

In 2010 vielen de gemeenteraadsverkiezingen samen met die van de Tweede Kamer. Lokaal haalden we toen drie zetels (voorheen twee). Dat betekende voor onze gemeente Kampen 8,9% van de stemmen. Landelijk scoorden we voor GroenLinks toen 4,5%. Twee jaar later, in 2012, kelderden we bij de landelijke verkiezingen naar 1,5% in Kampen. 

Goede moed
In december zeiden we nog tegen elkaar dat we er hard aan moesten trekken om twee zetels te houden. Landelijk kregen we immers een flinke tik in 2012. Gaandeweg kregen we op basis van reacties op straat en in de sociale media goede moed dat die derde zetel – een restzetel - haalbaar was als een zetel die we zelf konden verdienen. Dat is niet gelukt.
De teller bleef steken op 2036 stemmen. Dat is 81 stemmen minder dan we in 2010 haalden. En 76 te weinig voor een restzetel. In 2010 haalden we 8,9 % van de stemmen. In 2014 werd dat 8%. Het verschil is klein, maar groot genoeg om een zetel te verliezen. En eerlijk is eerlijk, dat is teleurstellend. 

Glansrijk
Het stof van de spanning en de teleurstelling zakt langzamerhand. We beseffen dat we in december nog koersten op twee zetels. Wel, die twee zetels haalden we glansrijk. 
Verkiezingen draaien uiteindelijk om zetels en winst of verlies. Dat zetelverlies is duidelijk. De winst ligt ergens anders. We zijn er trots op dat opnieuw meer dan 2000 kiezers hun stem aan ons gaven. GroenLinks heeft een plek in onze gemeenschap gekregen, dat is duidelijk.

Respect
Kiezers herkennen onze inzet op groen, sociaal en eerlijk.  We hoorden verder uitgesproken respect voor de manier waarop we oppositie hebben gevoerd in de afgelopen raadsperiode: op inhoud, respectvol  en helder. De tijd dat we uitgefoeterd worden, of erger, is echt voorbij. 
De verkiezingen hebben een paar flinke verschuivingen opgeleverd. SGP (5) en CDA (6) wonnen een (rest)zetel. SP schoot van 1 naar 4 – ook met een restzetel. CU (6), PvdA (2) en GroenLinks (2) leverden een zetel in. GBK ging van 4 naar 2 en tegen de landelijke tendens in bleef D66 op 1 steken. De VVD hield 3 zetels. Opgeteld is dat confessioneler en conservatiever dan het was – en er was al zo weinig ruimte voor innovatie en creativiteit.

Coalitie
Welke coalitie dat oplevert? Enkel confessioneel zou kunnen, maar dat doet te weinig recht aan de diversiteit van de Kamper gemeenschap. Die 17 confessionele zetels vertegenwoordigen bovendien nog geen 50% van de kiezers. Er gaan al geruchten dat de oude coalitie doorgaat. De tijd moet het maar leren. Maandag 24 maart starten de onderhandelingen. Alle uitslagen van de verkiezingen staan vanaf maandag op de site van de gemeente Kampen.

GroenLinks Huis
Het GroenLinksHuis heeft zijn waarde meer dan bewezen. We hebben er met heel veel mensen gesproken.  Er kwamen mensen binnen voor een praatje of met concrete vragen of wensen. Menigeen kwam nog een keer terug, met een nieuwe vraag of omdat het de vorige keer zo gezellig was. Dat contact was goed en zinvol. Zo goed dat er mensen lid werden. 
“Jullie zijn heel benaderbaar” zei iemand, en dat is een mooi compliment. Want laten we wel wezen: we zitten niet voor onszelf in de raad, we zijn  ‘volksvertegenwoordigers’. 
In de nieuwe raadsperiode staan we er weer zoals dat van GroenLinks verwacht mag worden: helder over onze keus voor een socialere en groenere gemeente, alert op eerlijke politiek, zichtbaar in de gemeente en in de raad. 

Bedankt
Vanaf volgende week gaat de nieuwe fractie het politieke werk oppakken. Nieke Jansen gaat door als fractievoorzitter en raadslid. Niels Jeurink wordt raadslid, na drie jaren raadscommissie Ruimtelijke Ontwikkeling. Edwin Burgman en Annemarie Ponte worden burgerraadslid. Bedankt voor uw stem, bedankt voor uw vertrouwen!

1996 1313 (oude gemeente Kampen, laatste jaar met studenten)

2000 1005

2006 1539 6,28%

2010 2117 8,94%

2014 2036 8,00%