Met risico's en een handigheid is de gemeente erin geslaagd de begroting voor volgend jaar sluitend te krijgen, zoals is vereist. De risico’s zijn bekend: het grondbedrijf, de grondbank, de decentralisaties en de nieuwe korting vanuit Den Haag. De handigheid – een andere rekenrente - mag, maar biedt geen uitkomst voor de toekomst. Een onzekere begroting is het en dus een last voor wie na ons komen. Dat zegt fractievoorzitter Nieke Jansen van GroenLinks in de algemene beschouwingen

Zaterdagavond zat ik bij een concert van Boudewijn de Groot in onze Stadsgehoorzaal. Hij bracht me naar de jaren zeventig. In die jaren ontstond mijn belangstelling voor politiek. Ik galmde ‘Meneer de president… Slaap zacht!’ en hield soms even in – want mijn ondernemende vader had niet ‘het bord voor de kop van de zakenman’.. 
‘Je moet de wereld beter achter willen laten dan je haar ooit aantrof’, is wat ik thuis leerde en precies dat is wat mij en zoveel anderen bindt aan GroenLinks. Politiek begint voor ons bij een ideaal – bij wat onopgeefbaar waardevol is - en daarna volgt al het andere: een plan, middelen, handen uit de mouwen - zonder je idealen te verloochenen.

Idealen
GroenLinks is aan deze raadsperiode begonnen met duidelijke idealen en heldere beloftes aan onze kiezers: we gaan voor een groene, leefbare, sociale en duurzame gemeente. Afgelopen jaren hebben we daarop de begroting getoetst en onszelf kritisch gevolgd. Dat zet de toon voor deze beschouwing.
GROENLINKS wil een leefbare gemeente; een gemeente met veel groen, met markante gebouwen en plekken, met kwaliteit van cultuur en natuur. Omwille van die leefbare gemeente wil GroenLinks geen bypass en geen bebouwing over de Zwartendijk. Als het aan ons ligt, blijft het land over de Zwartendijk open; vrij om te boeren of te wandelen, te grazen of te broeden. 

Reevediep
Duurzame ruimtelijke ontwikkeling noemen wij dat: een ontwikkeling die goed is voor ons en onze omgeving en tegelijk goed voor de generaties die na ons komen. De bypass komt er waarschijnlijk, zo besloot Den Haag onder grote druk uit de regio. De naam van het water laat ons tot in lengte van jaren weten hoezeer het project ons in de schulden jaagt: Reevediep. 
De bebouwing van Reeve is terecht op uitstel gezet. Het college heeft te groot gerekend, weten we nu. De gedroomde bevolkingsgroei blijft uit. De regionale opgave werd een bovenregionale, maar ook dan gloort geen licht. We hébben nog de mogelijkheid om af te zien van een ingreep die financieel niet te overzien en landschappelijk onherstelbaar is.  

Huizen
Niet bouwen over de Zwartendijk leidt niet ‘tot dichtbouwen van groen'. Meer dan voldoende ruimte om tot in lengte der jaren de huizen te bouwen die we nodig hebben. In 10 jaar tijd keurden we de bouw van meer dan 3.700 woningen goed, nog zonder de gewenste 1.300 woningen in IJsseldelta Zuid, terwijl onze bevolking in die periode met nog geen 850 huishoudens toenam. En er woont maar 1 huishouden in een woning. Nog een kleine 3.000 te gaan dus. Met een groei van gemiddeld 125 huishoudens per jaar bedraagt (incl gezinsverdunning!) hebben we nog voor vele jaren ruimte.
De gemeente heeft zonder Reeve meer dan genoeg ruimte om de woningen te bouwen die écht nodig zijn: woningen voor senioren dicht bij voorzieningen, betaalbare huur- en koopwoningen voor de groeiende groep die buitenspel staat op de woonmarkt. Dan is er nog steeds meer dan voldoende ruimte voor groen, voor veel meer groen, op al die plekken waar mensen wonen.

Geveltuinen
Met een ludieke actie in 2009 brachten wij groen in de binnenstad. In 2013 leidde dat tot aanpassing van de APV. Het resultaat is dat geveltuinen mogen, in de Binnenstad en daarbuiten. 
De volgende stap zit wat ons betreft in de eetbare stad: stadslandbouw in en rondom de gemeente. Een ander vervolg leggen we vandaag voor: bestrijdt onkruid per 1 januari natuurlijk en dus niet meer met gif zoals Roundup.

Groene Hart
De Natuurspeelplaats in het Groene Hart is bijna speelklaar en daarvoor verdienen vrijwilligers met een hele lange adem alle lof. Voor het Groene Hart is daarmee één van de verbeteringen bijna gerealiseerd. Als straks het zwembad  verplaatst is en de singel voor fietsers en voetgangers wordt, kan dat hart echt groen gaan kloppen.
Onze inzet voor het renoveren van het Bovenhavengebied is een pracht voorbeeld van burgerparticipatie. Omwonenden en mensen met hart voor en verstand van monumenten maakten samen een visie op het gebied. Het college heeft de ontwikkeling van Bovenhavenstraat inmiddels rigoureus naar voren gehaald. Terecht, want deze poort van Kampen is op dit moment een beschamende bende. De betrokken omwonenden staan weer buitenspel. 

Dat roept een vraag op.

Op sociaal gebied heeft het college grote ambities; Kamper kracht en participatie. In de ruimtelijke ontwikkeling ontbreekt die insteek. Te veel sturing vanuit het gemeentehuis leidt tot zienswijzen, dure procedures en frustratie die dan ook in het sociale domein weerslag heeft. 

Wat gaat het college doen om in de ruimtelijke ontwikkeling fundamenteel meer overleg aan de start te organiseren?

Kwetsbaar
GROENLINKS wil een sociale gemeente; een gemeente waar iedereen mee kan doen en meetelt. De decentralisaties komen gestaag naar ons toe. Voor GroenLinks staat in die decentralisaties voorop dat het om mensen gaat – en niet om cijfers. Eigen verantwoordelijkheid en keuzevrijheid zijn daarin essentieel, maar altijd in een context van solidariteit. Het moet zéker zijn dat de gemeenschap en tenslotte ook de gemeente instaat voor wie het meest kwetsbaar zijn. 
Wij hameren consequent op kwaliteit van zorg en begeleiding en op maximale eigen regie, bijvoorbeeld via een PGB. Net zo consequent waarschuwen we voor een al te vanzelfsprekend beroep op mantelzorgers -  familie, buren, vrienden. Immers, mantelzorgers - als ze er al zijn -  zorgen met hun hart, en niet op bestelling door de gemeente. 
Bij het zwalkende beleid van deze regering valt het niet mee om het gemeentelijke proces op koers te houden. We waarderen de betrokkenheid van de wethouder en de manier waarop zij de decentralisaties organiseert: mét de mensen die aan den lijve die decentralisaties gaan beleven. 
GroenLinks ziet voor het nieuwe armoedebeleid graag ook die voortvarende inzet. Wie elke dag tobt over geld en zelf niet meer uit de armoede komt, heeft een overheid nodig die handelt en dan ruimhartig is – ja, ook in het toegezegde maatwerk bij de kwijtschelding hondenbelasting.

Vrijwilligers
In een sociale gemeente geeft de overheid het goede voorbeeld. Meedoen, participeren, is meer dan je eigen geld verdienen – hoe belangrijk ook. Deze Woodpecker komt van BLUV, uit handen van een man met niet-aangeboren letsel. Hij en  anderen willen graag als vrijwilliger aan de slag in een gewone werkomgeving. 
De gemeente doet – terecht - een beroep op ondernemers en verenigingen om werkplekken te scheppen voor deze groep. Meedoen staat immers hoog in het vaandel. Gek genoeg biedt de gemeente zelf nog geen plek aan zulke vrijwilligers. 

Is het college bereid om actief de mogelijkheden te onderzoeken  voor vrijwilligerswerk van deze mensen in het gemeentehuis?   

Handigheid
EEN sluitende begroting is vereist. Maar het is een middel – en niet meer dan dat. Deze begroting sluit, met risico’s en een handigheid. De risico’s zijn bekend: het grondbedrijf, de grondbank, de decentralisaties en de nieuwe korting vanuit Den Haag. 
De handigheid – een andere rekenrente - mag, maar biedt geen uitkomst voor de toekomst. Een onzekere begroting is het en dus een last voor wie na ons komen. 

Terug naar Boudewijn de Groot. Met de zaal zong hij; ‘ik geloof.. in jou en mij’. Een liefdeslied, een lied over waar je hart ligt - en liefde begínt niet met een sluitende begroting.

Ons besluit vandaag draait om de vraag waar ons hart ligt; waar we in geloven, waar we op bouwen als we begroten.  Er wordt nog steeds te veel gebouwd op geloof in groei, tegen de prognoses in, zonder oog voor onherstelbare schade voor de mensen van nu en later, voor ons landschap. 
Dat geldt voor Reeve, voor bedrijventerreinen die veel ruimte kosten en weinig banen opleveren, voor kantoren om kunstgras, voor de inzet op logistiek die ons leefmilieu aantast, voor verliesposten die onze sociale en culturele voorzieningen bedreigen, voor hooggespannen verwachtingen over noaberschap en mantelzorg. 

Politiek begint bij een ideaal. GroenLinks gaat voor een groene, sociale en duurzame gemeente. Dat moet terugkomen in een verantwoorde begroting. Er is nog veel te doen, om deze wereld béter door te geven aan de mensen die na ons komen.