Bart Zeven is - een jaar na zijn hartstilstand - terug in de gemeenteraad. En hoe. Hij diende bij zijn come back op 31 mei een motie in namens GroenLinks en scoorde raadsbrede steun. Hieronder een persoonlijk verslag van Bart over zijn terugkeer.
Afgelopen donderdag 31 mei maakte ik mijn ‘come-back’ in de gemeenteraad van Kampen. Ik had de afgelopen maanden al bescheiden warm gedraaid in de fractie. Maar nu was mijn (deskundige!) vervanging door Irma van der Sloot na een jaar echt ten einde en mocht ik de zetel voor GroenLinks in de raadszaal weer innemen.
Woningbouw
De agenda leek wat dunnetjes: de Stentor vond het niet eens de moeite waard de raadsbijeenkomst te verslaan. Toch lag er een belangrijk dossier op tafel waarvoor het College ‘kaders’ vroeg aan de raad: woningbouw in ’s Heerenbroek. Tot verbazing van alle raadsleden was in het Collegevoorstel sprake van de mogelijkheid van een grenscorrectie met de gemeente Zwolle – lees: een ruil van twee forse stukken grond waarvoor de gemeentegrens zou moeten veranderen.
Projectontwikkelaars
Wie weet dat Kampen in het recente verleden enorme oppervlaktes grond aankocht samen met bepaalde projectontwikkelaars en wie zich nog herinnert dat er in 2007 zelfs sprake was van vergevorderde plannen voor de oprichting van een Grondbank van gemeente en deze ontwikkelaars, krabt zich achter de oren.
Dat deden alle partijen in de raad - grond, zo weten we nu allemaal, is vooral een stevig financieel risico! De VVD nam het initiatief en veranderde het collegevoorstel zo dat de gemeentegrenscorrectie eruit verdween totdat meer duidelijkheid werd verschaft over de mogelijke noodzaak daarvoor. De ruimte voor beperkte woningbouw tussen de melkfabriek en de Kandelaar werd in het amendement zeker gesteld. Zo kan ’s Heerenbroek bouwen voor de ’s Heerenbroekers. Daar kon GroenLinks zich in vinden.
Zichtlijnen
Tegelijk dreigden de voor ’s Heerenbroek zo belangrijke ‘zichtlijnen’ naar het open oude polderlandschap te verdwijnen. Om dat te voorkomen stelde GroenLinks met de VVD een motie op waarin het College werd opgeroepen om “maximale openheid rondom ’s Heerenbroek te handhaven ten einde het doorzicht naar het oude polderlandschap in stand te houden. “
Het amendement en de motie werden op deze gedenkwaardige donderdagavond beiden met raadsbrede steun aangenomen. Journalist Henk Wolters zag er een voorbode in van toekomstige samenwerking van VVD en GroenLinks. Dat vonden Bert Weever (VVD) en ondergetekende wel erg voorbarig. Maar het maakte mijn ‘comeback’ wel extra bijzonder.