Het wordt tijd dat de 'oude zooi' eindelijk de waardering krijgt die deze verdient en dat er werk van gemaakt wordt om dit verpauperde gebied in ere te herstellen.

Dat zei Wim Rill, raadslid voor Groen Links, bij de overhandiging van de Visie Bovenhavenstraat aan burgemeester Bort Koelewijn. Zijn toespraak:

"Hoe vaak rijden we als inwoner van Kampen niet door de Bovenhavenstraat en zien dan de oude panden aan de kant van de Boven Haven die er al tientallen jaren armoedig bij staan. Sommigen reageren met te zeggen dat die 'oude zooi' wel tegen de vlakte kan. Als we echter alle 'oude zooi' op die wijze behandeld hadden waren vele monumenten, die we nu in ere hersteld hebben, verdwenen en was Kampen niet die historisch waardevolle en monumentale stad die het nu is. Sommige panden waren namelijk in een nog slechtere staat dan de panden aan de Bovenhavenstraat. Gelukkig hebben we die voor het nageslacht gered.

Bolwerken

Met dank aan de heer Van den Hoven, die als amateur-historicus veel onderzoek deed naar het gebied Bovenhavenstraat,  neem ik u even mee naar het begin van 1800 voor wat historisch besef. In 1809 kreeg Kampen van Koning Lodewijk Napoleon de bolwerken cadeau en vanaf 1840 deed het gebied Bovenhavenstraat e.o. dienst als bedrijventerrein. De gemeente Kampen legde o.a. op eigen kosten een scheepswerf aan waar de Rijn- en IJssel Stoomvaart Maatschappij, die voer tussen Amsterdam, Kampen en Keulen, zich vestigde.

In het gebied stonden verder nog een belt-windmolen en een stoom-korenmolen en meerdere andere panden waaronder het pand aan de Bovenhavenstraat 6, naast de glashandel, van draaier en stoker A. Renes. Al die panden en molens zijn inmiddels verdwenen. Het enige nog actieve bedrijf in het gebied is  Autobedrijf Westerhof. Op een luchtfoto van 1933, toen de Boven Haven nog doorliep tot aan de villa, zien we het pand als Garage Westerhof verschijnen.

Villa

Wat verder nog rest aan historie van dit bedrijvige gebied zijn de panden aan de Bovenhavenstraat van eind 19de eeuw. Als eerste de veelbesproken villa. Gebouwd rond 1880 als particulier eigendom. De raad is het eens is dat deze moet worden behouden. De glashandel en de directeurswoning wil de raad echter op dit moment slopen. Het pand dat wij met de glashandel aanduiden was overigens bij de oprichting in 1894 helemaal geen glashandel of glasfabriek, maar smeed- en constructiebedrijf J.B. Hammers & Co.

De naastgelegen directeurswoning werd in 1881 gebouwd door smederij, scheepswerf en werktuigenfabriek Dalhuijsen en behoorde later toe aan smeed- en constructiebedrijf De IJssel. De historie gaat dus nog een stuk verder terug dan velen mogelijk dachten. Deze boeiende nalatenschap gaan we  toch niet slopen?

Visie

Als het aan GroenLinks en vele andere Kampenaren ligt niet. In de raadsvergadering van 28 april j.l. kreeg GroenLinks met steun van de gemeenteraad de mogelijkheid om voor 1 oktober 2011 te komen met een visie op de invulling van het gebied Bovenhavenstraat. Vanaf dat moment zijn we gestart met een proces van co-creatie. Zo hebben de afgelopen maanden circa 40 omwonenden, belanghebbenden, professionals en instellingen samen met Mara Architectuur bna en GroenLinks hard gewerkt aan de totstandkoming van de Visie Bovenhavenstraat e.o.

We zijn met ons allen trots op het resultaat. Graag wil ik nog eens benadrukken dat GroenLinks is heel blij is met de inbreng van alle deelnemers aan dit creatieve proces. Zonder hen waren we niet zover gekomen.

Muizen en ratten

Het wordt tijd dat de 'oude zooi' eindelijk de waardering krijgt die deze verdient en dat er werk van gemaakt wordt om dit verpauperde gebied in ere te herstellen. Om te beginnen met het opruimen van al het afval in de steeg tussen de villa en de directeurswoning zodat de muizen en ratten verdwenen zijn. De omwonenden en inwoners van Kampen verdienen het. Als de raad, en ook gemeente, burgers en ondernemers samen de schouders eronder zetten, dan kan het gebied Bovenhavenstraat de allure kunnen krijgen die het verdient.

Bruisend van karakter en gebruikmakend van de kwaliteiten van de IJssel en de Boven Haven. Een gebied waar groen een belangrijke rol speelt en de schakel vormt tussen het plantsoen en het park aan de La Sablonierekade. Waar je altijd wel iets moois ziet in welke richting je ook kijkt.

Hopelijk zeggen degenen die de panden nu als 'oude zooi' betitelen straks dat het aan de Bovenhavenstraat 'oud en mooi' is.

Burgemeester,
hierbij bied ik u de visie Bovenhavenstraat aan en ons initiatiefraadsvoorstel voor de raad. Bij deze serieuze stukken krijgt u van ons een afbeelding van de panden in hun fraaie oude staat. Wij hopen dat deze herinnering verbeeldt hoeveel moois er in dit gebied verborgen ligt. En nog veel meer wensen wij dat dit beeld en vele anderen inspireert om werk te maken van een mooi Bovenhavengebied."