GroenLinks heeft scherpe kritiek op de aanpak van CO2 uitstoot door de gemeente Kampen. Die zou zich moeten aansluiten bij de ambitie van de provincie Overijssel de uitstoot van CO2 met 30% te reduceren. Ook de gemeente heeft een verantwoordelijkheid als het gaat om het beperken van de klimaatverandering, vindt raadslid Wim Rill
“Wij krijgen nu echter een klimaatnota gepresenteerd waarin het college accepteert dat de uitstoot van CO2 in de gemeente Kampen de komende jaren mogelijk juist met 6% per inwoner toeneemt.”
Rill uit daarover zijn verbazing: “Elke Kampenaar stoot nu gemiddeld bijna 7,2 ton CO2 per jaar uit. In vergelijking met andere gemeenten is dat veel. De belangrijkste oorzaak daarvan is dat Kampen relatief veel bedrijven telt – industrie, agrarische bedrijven en glastuinbouwbedrijven. In de klimaatnota die het College van B&W aan de Gemeenteraad heeft voorgelegd wordt tot onze grote verbazing géén ambitie vastgesteld ten aanzien van reductie van CO2. De kans is groot dat de uitstoot daardoor verder toeneemt naar ca. 7,6 ton per Kampenaar - een stijging van rond de 6% - en dat in een tijdbestek van nog geen 10 jaar.”
GroenLinks pleit ervoor dat de gemeente Kampen zich aansluit bij het programma Energiepact van de provincie Overijssel. De provincie voert een actief energiebeleid om de uitstoot van CO2 te reduceren en het aandeel duurzame energie te vergroten. Men wil in 2017 30 % minder broeikasgassen uitstoten dan in 1990.
“VVD, CDA en CU maken zowel deel uit van de coalitie in de provincie Overijssel als van die in de gemeente Kampen. Je zou toch mogen verwachten dat de coalitiepartijen in de gemeente Kampen het beleid van hun statenfracties ondersteunen? Als de klimaatnota echter in zijn huidige vorm wordt aangenomen is dat niet het geval”, aldus Rill.