Burgemeester en wethouders kunnen voortaan over meer ingrijpende bouwzaken zelfstandig beslissen. Ze hoeven slechts achteraf te rapporteren - eenmaal per jaar - naar de gemeenteraad.
Dat is gevolg van een besluit dat donderdag tijdens de raadsvergadering is genomen. Een poging van GroenLinks dat met een amendement te veranderen, mislukte. Het amendement werd met 13 voor en 17 tegen verworpen.
Op de agenda stond een onderwerp waarvan velen in eerste instantie zullen denken: "waar gaat het over." Het gaat om het 'Raadsvoorstel aanwijzen van categorieën gevallen waarvoor geen verklaring van geen bedenkingen is vereist.'
''Het argument van snelheid gaat hier niet meer op", zegt raadslid Wim Rill. "Ik kan dan ook niet begrijpen dat de coalitiepartijen hiermee akkoord zijn gaan en hun controlerende mogelijkheid zo eenvoudig afgeven.''
Raadslid Wim Rill legt uit hoe onwenselijk de genomen beslissing is.
"In de nieuwe Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) is het zo geregeld dat het college van B&W nog wel een omgevingsvergunning, waarbij wordt afgeweken van het bestemmingsplan, kan verlenen. In dat geval dient de raad echter een verklaring van geen bedenkingen (vvgb) af te geven. De raad heeft zo een goed instrument van de wetgever gekregen om zijn controlerende taak uit te oefenen.
Om te voorkomen dat alle aanvragen langs de raad voor een vvgb moeten, kan de raad een lijst met categorieën opstellen waarvoor geen vvgb nodig is. Te denken valt hierbij aan eenvoudige aanvragen die met name gedaan worden door burgers, zoals erkers en dakopbouwen. Voor hen is de snelheid dan gewaarborgd.
Het college stelt nu echter voor om een lijst met ALLE categorieën op te stellen. In dat geval kan het college steeds zelfstandig in afwijking van het bestemmingsplan een omgevingsvergunning afgeven. Ik ben van mening dat we dit als gemeenteraad niet moeten willen. Er moet voorkomen worden dat de raad niet meer op voorhand betrokken wordt bij aanvragen van grotere projecten en/of aanvragen die een grote impact hebben. Ik noem een aantal voorbeelden:
- een aanvraag voor het bouwen van 40 woningen door een projectontwikkelaar in een toekomstige woonwijk dat afwijkt van het door de raad vastgestelde bestemmingsplan;
- het toestaan van intensieve veehouderij in het buitengebied of op een (agrarisch) bedrijventerrein;
- het aanleggen van een ontsluitingsweg (in afwijking van de structuurvisie/bestemmings-plan);
- het loslaten van aanduidingen ten behoeve van bijvoorbeeld de woningbouwtypologie (dus bijv. meer vrijstaande - en twee onder een kap woningen i.p.v. rijtjeswoningen)
een concrete aanvraag in kwetsbare gebieden (zoals beschermd stads- en dorpsgezicht).
Ook in o.a. Amersfoort worstelt men met dit thema. In tegenstelling tot de VVD in Kampen is de VVD in Amersfoort van mening dat een lijst met alle categorieën niet wenselijk is.