“De nieuwe regeling voor leerlingenvervoer naar het speciaal onderwijs is onverstandig en onzorgvuldig. Dat concludeerde Nieke Jansen - fractievoorzitter van GroenLinks - tijdens de raadsvergadering van 3 juni. De regeling wordt aangepast in de hoop een bezuiniging te realiseren van € 50.000,00.

De nieuwe regeling voor het leerlingenvervoer kiest ervoor om de ouderbijdrage voor dat vervoer inkomensafhankelijk te maken en rekening te houden met het verschil in financiële draagkracht van ouders. Voor dat deel steunt GroenLinks de nieuwe regeling. Het vervoer blijft zo ook op langere termijn betaalbaar voor elk kind dat van dit vervoer afhankelijk is en er recht op heeft.
De onzorgvuldigheid zit in een ander deel van het plan. Kinderen die binnen een afstand van 6 km van hun school wonen, worden op basis van ‘objectieve criteria’ – die gaandeweg  getoetst worden - gekeurd. De verwachting is dat een deel van deze kinderen vervolgens zelf - bijvoorbeeld op de fiets - naar school kan gaan.

Volgens GroenLinks is dat een onverstandige keuze. Voor regulier basisonderwijs is het heel normaal dat kinderen tot hun 9e gehaald en gebracht worden, over afstanden die meestal binnen de 1 ½ km blijven. Voor het speciaal onderwijs zijn er minstens twee redenen om niet lichtvaardig uit te gaan van zelfstandig reizen.

Veel kinderen hebben een bijzonder kenmerk of een beperking die hun zelfstandigheid beperkt of die zelfstandigheid onzeker maakt. Dat maakt hun reizen onveilig – voor henzelf en voor anderen. Voor de ouders van deze kinderen geldt dat zij vaak ook nog naar een andere school reizen om een kind te halen of te brengen. Zij zijn dus niet automatisch in staat om zelf hun kind te halen en te brengen, bijvoorbeeld van IJssselmuiden naar Prisma in Kampen.

Los daarvan is helemaal niet duidelijk wat de nieuwe regeling oplevert. De wethouder heeft ons niet overtuigd van financiële nut van de maatregel. Of er geld mee bespaard wordt en hoeveel dan, is nog onduidelijk. Wat de regeling al wel oplevert is onrust – voor kwetsbare kinderen, voor toch al extra belaste ouders en voor scholen. Die onrust staat in geen verhouding tot de nog onbekende opbrengst.

De SGP stelde een wijziging voor: beperk de afstand voor zelfstandig vervoer tot één kilometer. Dat amendement hebben we van harte gesteund. Immers: wie dichtbij een school woont, kan er misschien zelf komen en kán daardoor gestimuleerd worden om meer zelf te durven en te doen. Bovendien is die kleine afstand voor een ouder te overbruggen, ook als er andere kinderen naar andere scholen gaan. En die kleine wijziging helpt mee om objectiever te bepalen wie vervoer door anderen of begeleid vervoer nodig heeft en wie zelf kan reizen.

Het amendement kreeg de steun van SGP, GroenLinks, GBK en SP en werd niet aangenomen. GroenLinks stemde als enige fractie tegen de nieuwe regeling, met de kanttekening dat de betaling naar draagkracht wel onze steun heeft.

De motie van D66, GroenLinks, SP en GBK om uiterlijk in februari 2011 volledig inzicht te geven in de wijzigingen, de ongewenste neveneffecten en het financiële resultaat is overgenomen door de wethouder.