Is fraude met bijstand in Kampen op basis van cijfers in voorgaande jaren een groot probleem en is die fraude tegelijk slecht in beeld - zo slecht dat voor de ‘klik-aanpak’ gekozen is?

Dat wilde Nieke Jansen van GroenLinks weten van wethouder Lidi Kievit. De aanleiding is een bericht op de website van de gemeente Kampen waarin wordt opgeroepen mensen aan te melden die mogelijk frauderen.

GroenLinks vindt dat er met grof geschut geschoten wordt op een enkeling. Het college is niet van plan de tekst van de site te verwijderen.

De tekst van het bericht op de website van de gemeente is als volgt:

“In oktober, november en december houdt de Regionale Sociale Recherche weer extra dossiercontroles in de gemeente Kampen.
(De gemeente Kampen maakt veel werk van het voorkomen en bestrijden van bijstandsfraude. Dit gebeurt onder andere door regelmatig de dossiers van bijstandscliënten te controleren. Gedurende deze periode wordt gekeken of de beschikbare gegevens nog kloppen met de werkelijkheid. Als er aanleiding voor is, volgt extra onderzoek, vergelijking van bestanden en huisbezoeken. Uiteindelijk kan dit voor de gemeente aanleiding zijn om de uitkering te beperken of te beëindigen.)
Als mensen concrete aanwijzingen hebben dat iemand fraudeert, dan kunnen zij dat melden bij het Team Werk en Inkomen van de gemeente Kampen. Dit kan schriftelijk, telefonisch of per e-mail. Mensen kunnen hun tips ook anoniem doorgeven. De tips vormen op zich geen bewijs. Wel zal het team Werk en Inkomen naar aanleiding van een tip een onderzoek instellen als de tip belangrijke, nuttige informatie bevat. Dat geldt uiteraard ook voor de anonieme tips. Hierbij kan inschakeling van de Sociale Recherche plaatsvinden.''
De Brug van afgelopen dinsdag plaatste hetzelfde bericht prominent op de gemeentepagina.

Klikken

Frauderen met uitkeringen geeft geen pas, vindt Nieke Jansen. ''Dat is wat ons betreft geen punt van discussie. Wij vragen ons af waarom ‘Fraude melden’ zo prominent op de gemeentesite en in De Brug  een plek krijgt. Het college nodigt met dit bericht uit om te klikken, bouwt voort op stigmatisering van mensen in de bijstand en doet een beroep op wantrouwen, rancune en jaloezie. Dat is een onhandig of zelfs averechts signaal als we tegelijk een beroep doen op sociale cohesie en werken aan een samenleving waarin mensen op elkaar mogen rekenen en dan ook elkaar kunnen aanspreken.''

Krantenkoppen gaven volgens Nieke Jansen in volle scherpte weer hoe dit bericht aankomt: “Gemeente roept op om bijstandsfraudeurs te verklikken.”
''Op geen enkele manier wordt in het bericht aangegeven dat veel mensen – de meeste, nemen wij aan - in het volste recht hun uitkering ontvangen en zelf waarschijnlijk graag anders zouden willen. Het minste was geweest om de tekst te beginnen met het signaal dat de meeste mensen terecht hun uitkering ontvangen en dat het ontvangen van die uitkering wettelijk recht is. De tekst onder de kop ‘Fraude melden’ zet de groep in een kwaad daglicht, of in elk geval in de buurt daarvan, zo menen wij.''

Vragen

GroenLinks heeft hierover de de volgende vragen aan het college gesteld:
1. Is fraude in onze gemeente op basis van cijfers in voorgaande jaren een groot probleem en is die fraude tegelijk slecht in beeld   - zo slecht dat voor deze ‘klik-aanpak’ gekozen is?
2. Als dat het geval is:
Wat gaat u ondernemen om solider toezicht vanuit de gemeente te realiseren aan de voorkant, d.w.z. op het moment dat een uitkering wordt toegekend en in elk vervolggesprek met de ontvanger?
3. Als fraude goed in beeld is, is de tekst geheel overbodig.
Als fraude slecht in beeld is, moet de sociale recherche zijn werk doen en is het tweede deel van de tekst (Fraude melden) onnodig.
Bent u bereid deze tekst te verwijderen?

Grof geschut

Bevredigende antwoorden kreeg GroenLinks niet. Wethouder Lidi Kievit distantieert zich van het woord klikken en  zegt dat vooral samenwonen een punt van aandacht is in de opsporing van fraude. ''Over de omvang van het probleem kregen we geen informatie. Daarmee blijft het beeld bestaan dat er met groot geschut geschoten wordt op een enkeling. Het college is niet van plan de tekst van de site te verwijderen. In de commissie Inwoners zullen we het gesprek over bijstand, communicatie en verantwoordelijkheid voor fraudebestrijding voortzetten, is afgesproken in de raad'', aldus Nieke Jansen