Wat voor stad we willen zijn voordat we onomkeerbare beslissingen nemen. Die vraag stelde GroenLinks-raadslid Wim Rill centraal tijdens de behandeling van de Havenvisie in de gemeenteraad.
Wim Rill hielde het volgende betoog:
''Enkele maanden geleden hebben wij de ambitieuze kwaliteitssprong behandeld in de raadscommissie Bestuur en Middelen. Wij hebben daarbij als GroenLinks suggesties gedaan over de ontwikkeling van de stad. Ontwikkeling betekent voor ons niet altijd groei. We moeten ons focussen op de zaken waar we goed in zijn. Willen we bijvoorbeeld een transport en logistiek knooppunt worden of onderscheiden we ons van andere gemeenten door meer op recreatie en toerisme te focussen? Of worden we de spirituele hoofdstad van Nederland? Het gaat om wezenlijke keuzes. Voor zover wij begrepen hebben, zou deze ambitieuze kwaliteitssprong nog worden aangepast met suggesties uit de raad en daarna worden vastgesteld door de raad.
Laten we ons dus eerst uitspreken over waar we met Kampen naar toe willen, waarop we ons gaan focussen, waarmee wij ons gaan onderscheiden. Bij de presentatie citymarketing van gisteren maakte professor Gert Jan Hospers duidelijk dat bedrijven en inwoners nauwelijks vertrekken naar een andere gemeente en nog minder naar een andere regio. Het is dus erg belangrijk om bedrijven en inwoners die je hebt te houden. Met citymarketing kun je het meest bereiken op het gebied van toerisme. Deze uitgangspunten zouden dan ook bij de toekomstvisie meegenomen moeten worden. Zonder deze toekomstvisie op waar we als stad naar toe willen is nu nog niet vast te stellen of we ten westen van de N50 een tweede haven nodig hebben.
Wij stellen als raad de kaders. Kaders voor onder meer de ontwikkeling van de stad, werkgelegenheid, recreatie en toerisme. De Havenvisie moet passen binnen deze kaders. Waarom moeten wij dan nu een Havenvisie vaststellen, terwijl er nog veel onduidelijk is? Wat is de rol van Zwolle Kampen Netwerkstad hierbij. Uit het voorstel krijgen wij de indruk dat alles al in dit overleg besloten is. Wat is de democratische legitimatie van dit overleg? Wat is de rol van de gemeenteraad hierbij? Hoe kunnen wij onze controlerende taak waarmaken? Waarom heeft de gemeenteraad van Zwolle uitsluitend kennis van dit stuk kunnen nemen en moeten wij 5 besluiten over deze visie nemen?
Als we uitvoering geven aan dit plan zoals het nu voorligt dan is zeker het directe verlies van drie melkveehouderijen, verlies van voedselproductie en het verdwijnen van een uniek natuurgebied. De gevolgen zijn dan groot en onomkeerbaar. De polder zelf is namelijk broedgebied van de grutto, kievit en tureluur en biedt een thuis aan de gans en zwaan. In de buitendijkse gebieden nestelen zeldzame vogels als de snor, sprinkhaanzanger en rietgors. Ook komen waardevolle Natura 2000 gebieden met deze plannen in het gedrang. Daarnaast hebben deze gebieden een grote cultuurhistorische, recreatieve en emotionele waarde. "Het mooie weidse landschap met daarin de koeien en de boerderijen. Daar kan ik een brok van in mijn keel krijgen. Dat mag gewoon niet verdwijnen." Aldus een bewoner van Kampen geciteerd in De Stentor.
En wat krijgen wij ervoor terug? Hoeveel nieuwe werkgelegenheid heeft de Zuiderzeehaven de gemeente Kampen en de regio tot op heden gebracht? Volgens ons is er bijna alleen maar sprake van verschuiving van werkgelegenheid. Wij pleiten er voor om ons te focussen op zaken die echt werkgelegenheid genereren in plaats van veel ruimte vragen.
Laten we aldus als raad eerst bepalen waar we ons als Kampen in de toekomst op gaan focussen, wat voor stad we willen zijn voordat we onomkeerbare beslissingen nemen. Zonder deze toekomstvisie mist dit raadsvoorstel de kaders waarop we haar kunnen beoordelen. Daarbij komt dat we moeten voorkomen dat Zwolle Kampen Netwerkstad over de hoofden van de gemeenteraad een richting bepaalt. Indien wordt aangetoond dat er behoefte is aan meer natte bedrijventerreinen en dit past in de toekomstvisie van Kampen en de daarop gebaseerde democratisch gelegitimeerde visie dan pleiten wij voor eerst inbreiden, revitaliseren, samenwerken en als allerlaatste sport op de SER ladder uitbreiden.
Is de wethouder bereid toe te zeggen eerst te zoeken naar een locatie richting Haatland en daarna pas de optie ten westen van de N50 te onderzoeken?
Is de wethouder bereid toe te zeggen breder te overleggen; dus o.a ook met Flevoland en de gemeenten in die provincie?