Afgelopen woensdag kopte de Stentor dat de gemeente Kampen stopt met de stadstoezicht in Kampen. Het zou volgens de burgemeester niet meer voldoen in deze tijd. GroenLinks was verbaasd en stelde vragen tijdens de commissievergadering. Dan blijkt: Er is nog geen besluit om te stoppen met stadstoezicht, terwijl de burgemeester het wel zo verwoorde aan de Stentor.

Raadslid Edwin Burgman: “'Stadstoezicht heeft een belangrijke functie in onze gemeente. Onze stadswachten zetten zich in voor veiligheid en een goede sfeer, met name in de binnenstad. Ze pakken klein gedoe aan. Als er iets groters aan de hand is, zijn ze vaak snel ter plekke. Zoals onlangs bij het steekincident in de binnenstad. Ze waren er als eersten en hadden een belangrijke rol in de eerste hulpverlening.”

Zeker niet overbodig
GroenLinks wil weten wat de reden is voor het besluit en hoe de gevolgen worden opgelost. Wie spreekt straks inwoners nog aan op hun gedrag, wat er gebeurt met het fietsparkeren bij de stations en is er straks nog ondersteuning bij evenementen en incidenten. Stadstoezicht is zeker niet overbodig, vindt GroenLinks. Bovendien wil Burgman dat er goed gekeken wordt naar de gevolgen voor de acht stadswachten, die dienstbaar en waakzaam een belangrijke rol hebben gekregen.

Eerste onrust weg
Daarnaast is hij verbolgen over het feit dat de raad van niets weet en uit de krant dit besluit moet vernemen. De reactie van wethouder Van der Sluis, medebestuurder van Stadstoezicht, maakt duidelijk dat er nog helemaal geen besluit is. Hij belooft dat het college geen stappen zal zetten zonder de gemeenteraad daarbij te betrekken. Edwin Burgman: “Ik ben blij dat hiermee de eerste onrust weg is. Stadswachten dragen bij aan de veiligheid en gastvrijheid van Kampen. Ze voorkomen rottigheid. Daar kan de burgmeester niet zonder de raad een streep door zetten. Dat is nu helder.”