Donderdagmiddag 21 april werden zogenaamde “Stolpersteine”, struikelstenen, in het plaveisel gemetseld voor de woningen waaruit in november 1942 joodse inwoners werden weggevoerd naar Westerbork en Auschwitz. Geen van hen overleefde de oorlog.
Wim Will, Ine Nagelmaeker en Bart Zeven bezochten de bijeenkomst, zagen hoe de Stolpersteinen hun plek kregen en hoe daarmee deze gedeporteerde Kampenaren weer in herinnering werden gebracht.
Eerbied
In de aula van de Theologische Universiteit aan de Broederweg legde Pieter Treep, voorzitter van de Stichting Kamper Struikelstenen het idee achter de struikelstenen uit: de wandelaar struikelt als het ware over de stenen, bukt om de namen te lezen en betoont daarmee eerbied aan de gedeporteerde en vergaste joodse stadgenoten.
Vrijheid
Burgemeester Bort Koelewijn benadrukte in zijn woorden hoe belangrijk onze vrijheid en vrijheidsrechten zijn en hoezeer deze vandaag de dag onder druk staan. De tocht langs de plekken waar tot eind 1942 de joodse families in het centrum van Kampen woonden was ronduit indrukwekkend. Dat kwam niet alleen doordat de stenen hen als het ware weer terug brachten in hun stad, maar vooral ook doordat Jaap van Gelder hen bij elke plek in woorden weer tot leven bracht.
Van der Ploeg
Aan de IJsselkade, voor de Van Heutszkazerne, werd de executie van de Rotterdammer Abraham van der Ploeg herdacht. Hij maakte deel uit van 10.000 Rotterdammers, die in Rijnaken over de IJssel waren aangevoerd en die verder zouden worden getransporteerd naar Duitsland voor dwangarbeid. Door de op zijn kleding genaaide Jodenster werd hij herkend door een bewaker en ter plaatse door zijn hoofd geschoten en in de IJssel geschopt. Zijn ‘misdaad’ was enkel dat hij joods was.
Boektje
Voor het pand van de Etos in de Oudestraat werden twee families Boektje herdacht. Hier werden zeven stenen in de straat gemetseld. Twee voor Jacob en Vrouwtje, die konden onderduiken in Zalk, maar later elders in het land op een ander onderduikadres werden verraden. En vijf voor Salomon en Esther Boektje en hun drie kinderen. Heel bijzonder was dat de gezusters Beppie en Sera Boektje, beiden van de Zwolse tak van de familie, en beiden overlevenden uit Auschwitz, een witte roos neerlegden bij de stenen om hun dierbaren te eren en te herdenken.
Kampen mag initiatiefnemer Joop van Dijk van de Stichting Kamper Struikelstenen dankbaar zijn voor deze prachtige monumentjes in de straten.