We maken geen stap vooruit, zoals afgesproken, maar doen een stap terug. Dat zegt raadslid Wim Rill van GroenLinks bij de behandeling van het Parrkeerbeleid 2014. Omdat het pakeren geld oplevert weert de gemeente auto te weinig, is zijn kritiek.
Al geruime tijd geleden bepaalde de gemeenteraad dat de binnenstad meer autoluw moest worden gemaakt en dat het zoekverkeer verder terug gedrongen moest worden.
Rustig, schoon en veilig
Wim Ril": "Waarom willen we dit als gemeenteraad? Verkeersbewegingen van gemotoriseerd verkeer dat niet in de binnenstad hoeft te zijn, zorgt voor lawaai en uitstoot van uitlaatgassen en giftige stoffen en zorgt voor onveiligheid. Is slecht voor de rust en algehele gezondheid en niet iets dat het woon- en winkelgenot in de binnenstad bevordert. Daarnaast vermindert het de attractiviteit van Kampen als toeristenstad. Iets dat we graag willen promoten. We willen dus een autoluwe binnenstad waar het rustig, schoon en veilig is. Een plek waar mensen graag willen zijn."
"Wat zou dan een goede stap voorwaarts zijn. Wat ons betreft om te beginnen NU alle straten tussen de Vloeddijk en de IJsselkade alleen parkeren voor vergunninghouders maken en ervoor zorgen dat bezoekers die met de auto komen weten dat ze daar toch geen parkeerplaats kunnen vinden. Daarnaast zorgen voor een zodanige structuur dat deze straten niet als sluiproute gebruikt kunnen worden."
Nieuwe Markt
Wat wordt op dit vlak nu wel voorgesteld en waarom?
De Nieuwe Markt blijft alleen toegankelijk voor bezoekers.
Waarom? Omdat de parkeerinkomsten daar hoog zijn.
De Hofstraatgarage en Voorstraat blijven een gemengd regime behouden. Bezoekers kunnen hier straks nog steeds parkeren.
Waarom, omdat de parkeerinkomsten daar hoog zijn!
"In de Gebiedsvisie Binnenstad zien we de Nieuwe Markt weergegeven met veel groen en geen auto's. Een mooi plaatje. Een rustpunt in de stad. Een trekker van formaat voor toeristen. Door bezoekers toe te staan te parkeren op de Nieuwe Markt, in de Hofstraatgarage en Voorstraat trek je zo de bezoekers met hun auto's veel te ver de binnenstad in. De bezoekers zijn natuurlijk meer dan welkom, maar die auto's moet je daar gewoon niet willen", vindt Rill.
Parkeerinkomsten
Dan wordt voorgesteld dat in de Boven Nieuwstraat, Buiten Nieuwstraat, Botervatsteeg, Kerkstraat en Ebbingestraten straks uitsluitend door vergunninghouders mag worden geparkeerd.
Waarom, omdat de parkeerinkomsten daar laag zijn!
"Met alleen parkeren voor vergunninghouder in de Boven Nieuwstraat, Buiten Nieuwstraat, Botervatsteeg, Kerkstraat zijn we het eens. Dat straks ook de Ebbingestraten alleen parkeren voor vergunninghouders wordt is op dit moment erg vreemd. Deze straten liggen juist verder van het kerngebied en zouden tot het moment dat er voldoende parkeerplaatsen aan de rand van de stad gerealiseerd zijn juist als overloopgebied gebruikt kunnen worden.
Daar komt nog bij dat voorgesteld wordt om betaald parkeren terug te schroeven naar 20.00 uur.
Waarom, omdat de parkeerinkomsten na 20.00 uur laag zijn!
Dit is wat ons betreft, zoals de OVK en Wijkvereniging Binnenstad ook al aangeven, een stap terug in de tijd en conflicteert met de gestelde kaders. Wij begrijpen ook niet waarop dit gebaseerd is. Wij hebben nog nooit een evaluatie gezien van parkeren tot 22.00 uur. Dit voorstel komt wat ons betreft dan ook volledig 'out of the blue'.
Wij trekken de conclusie dat de hoogte van de parkeerinkomsten de beslissingsgrondslag is geweest om bepaalde straten en locaties wel en andere niet alleen parkeren voor vergunninghouders te maken en niet de wens om de binnenstad autoluw te maken en zoekverkeer terug te dringen."
Foute zaak
Zoals het college zelf al aangeeft, maken de parkeervoorzieningen in de gemeente Kampen deel uit van de gemeentebegroting en zijn voor een deel algemeen dekkingsmiddel. De gemeentebegroting kan schijnbaar gewoon niet meer zonder. Een foute zaak, vindt GroenLinks.
"De parkeerinkomsten gaan nu voor de afspraak met de raad om de binnenstad meer autoluw te maken en zoekverkeer terug te dringen.
Ook in het coalitieprogramma staat duidelijk aangegeven dat het in juni 2009 vastgestelde Plan van Aanpak Verkeerscirculatie en
Parkeren de leidraad vormt.
Belangrijke kaders en uitgangspunten daarin zijn onder meer het autoluw maken van de binnenstad en verbetering van de bereikbaarheid en vermindering van het zoekverkeer.
Dit raadsvoorstel druist zoals gezegd op veel punten in tegen deze kaders.
Parkeerautomaten
Ons wordt nu gevraagd akkoord te gaan met een krediet van 226.000 euro en het tekort van 28.000 euro te dekken uit onvoorzien/structureel voor de aanschaf van de ombouwpakketten voor parkeerautomaten. Zoals we bij de vaststelling van de agenda ook al aangaven moet we hiermee instemmen terwijl de financiële analyse van het parkeerbeleid nog niet beschikbaar is.
Wij denken dat deze kosten grotendeels bespaard kunnen worden als een groter deel van de binnenstad alleen parkeren voor vergunninghouders wordt. Waarbij we zoals gezegd denken aan in ieder geval alle straten tussen Vloeddijk en IJsselkade. In dat geval wordt meer voldaan aan de wens van de raad de binnenstad meer autoluw te maken en zijn er daar in ieder geval geen parkeermeters meer nodig. Wij overwegen hiertoe met een amendement of motie te komen.
Tegelijkertijd willen we bezien op welke wijze we meer aandacht voor het parkeren van fietsen, openbaar vervoer en mensen die minder mobiel zijn kunnen krijgen. Tijdens de behandeling van dit raadsvoorstel als opinienota hebben we deze punten ook al benoemd. Jammer genoeg zien we hiervan niets terug.
We hebben tijdens de behandeling van de opinienota in de commissie RO van april j.l. mogen aangeven wat we van de voorstellen vinden. Er is nooit in de raad een besluit genomen. Ik begrijp dan ook niet dat dit door de wethouder en een aantal fracties gesteld wordt.
Een van de voorstellen in de opinienota was dat parkeren tot 22.00 uur gehandhaafd zou blijven. VVD en GBK hadden in de raadsvergadering voor het reces een motie voorbereid om het betaald parkeren terug te brengen tot 20.00 uur. Die is echter nooit in stemming gebracht. We hebben er zelfs nog over gesproken. Ik begrijp dan ook niet dat de heer Bomhof stelt dat de motie aangenomen is.
Als gemeenteraad hebben we gesteld dat we de binnenstad autoluw willen maken en zoekverkeer terug willen dringen. Ik concludeer dat een aantal fracties deze kaders willen laten vieren.
Naar het GBK wil ik nog graag aangeven dat een autoluwe binnenstad juist voor een aangenamer winkelklimaat zal zorgen. Met de juiste aanpak trekken we hierdoor juist extra bezoekers die dit waarderen", aldus Wim Rill.