Kampen krijgt hoogstwaarschijnlijk zijn villadorp Reeve over de Zwartendijk. Tegen beter weten in stemden de collegepartijen voor de vaststelling van het Bestemmingsplan IJsseldelta-Zuid. In de loop van 2014 wordt een 6 meter hoge “klimaatdijk” aangelegd waar de 1300 villa’s op kunnen gaan verrijzen. Het eeuwenoude polderlandschap ten westen van Kampen gaat definitief op de schop.

Dat is de uitkomst van de stemming over het Bestemmingsplan IJsseldelta-Zuid, die donderdag 16 mei plaats vond in de zitting van de gemeenteraad van Kampen.
De collegepartijen CU, CDA, PvdA en VVD gaven, zoals verwacht, groen licht  voor deze  riskante en overbodige ontwikkeling van nóg meer woningbouw in Kampen. Hèt argument van de collegepartijen was dat we anders de bijna 30 miljoen euro zouden verliezen, die het plan tot nu toe al heeft gekost.
Wethouder Veldhoen (CU) gaf toe dat hij, als hij nu zou moeten beginnen dat nooit zou doen, maar beweerde wel dat Kampen zo nog een kans had de “financiële risico’s te minimaliseren”.

63 miljoen
GroenLinks stemde tegen en wees op de enorme financiële risico’s van het plan, dat in 2021 ruim 63 miljoen aan plankosten, rentelasten en grondwerk zal hebben opgeslurpt.  Als de 1300 woningen niet worden verkocht, is het verlies dus dubbel zo groot als nu. En dat risico dreigt.
Ook betoogde raadslid Bart Zeven dat het  zogenaamde 'unieke watergebonden woonmilieu', dat buitenstaanders naar onze oude Hanzestad zou moeten lokken, hen tegelijk (achter N50 en spoor) op afstand houdt. GroenLinks gunt alle Kampenaren een fraai groen buitengebied. Nieuwe Kampenaren zijn van harte welkom op alle bouwlocaties die op dit moment braak liggen en in de bijna 1000 woningen die nu leeg staan in Kampen (bron: CBS).

Onverantwoord
GroenLinks vindt het onverantwoord om Kampenaren op te zadelen met een fors begrotingtekort. Zo dreigen immers nieuwe bezuinigingen  ten behoeve van denkbeeldige nieuwe inwoners die misschien nooit naar Kampen verhuizen. 
De adviezen van door de gemeenteraad zelf ingehuurde deskundigen, die allemaal  aanraadden te wachten met deze beslissing, werden genegeerd. In plaats daarvan was in het collegevoorstel een zogenaamd “go/no go-moment”  in 2016 opgenomen. Daarmee werd gesuggereerd dat we dan nog terug zouden kunnen. In 2016 is er echter weer 9 miljoen euro méér uitgegeven. Dan kan er maar zo opnieuw  een “go” klinken omdat “we anders 39 miljoen zullen moeten afschrijven”.
Lezers, wees verstandig en maak dit voorjaar nog een paar 'rondjes Zwartendijk' nu het gebied er nog zo mooi bij ligt. GroenLinks gaat natuurlijk door met het verzet tegen dit plan. Zolang de schop de grond niet in gaat, staat GroenLinks pal voor het behoud van het groene buitengebied over de N50 en de Zwartendijk.

Bart Zeven