Wat kan er als je met carbid en melkbus wilt schieten tijdens de jaarwisseling? Dat was de grote vraag in de laatste raadsvergadering van 2018. Het college kiest voor een nieuwe aanpak: schieten mag alleen op aangewezen plekken door mensen die zich op die plek aan afspraken willen houden. Dat plan kreeg raadsbrede steun.

 

Op die manier blijft er draagvlak voor carbidschieten, is de verwachting, en blijft de schade voor mensen, dieren en omgeving tot een minimum beperkt. De gemeente maakt die afspraken met de schutters, samen met politie en Welzijn Kampen. De raadzaal was meer dan vol door de betrokken aanwezigheid van zeker 100 carbidschutters en zeker 15 melkbussen. Namens 1000 inwoners dienden de schutters een petitie in.

Namens GroenLinks bracht Edwin Burgman het volgende in:

Traditie

“Afgelopen week hoorde ik en las ik veelvuldig berichten van schutters dat de traditie van carbidschieten moet blijven. Ik kan al die mensen geruststellen. Ik heb niemand van het college en de raad horen zeggen dat de traditie moet worden afgeschaft. Ook GroenLinks niet. Carbidschieten hoort bij Kampen, dat hoeven we niet af te schaffen. Het moet wel anders voorzitter. Wij hebben het voorstel op 3 aspecten gewogen: doet het recht aan onze inwoners, beperken we de schade voor de openbare ruimte en het milieu en heeft iedereen genoeg recht van spreken gekregen.

Feest

Het draagvlak in de samenleving verandert. Er zijn mensen die er minder plezier aan beleven en  overlast ervaren, de stad ontvluchten of niet meer met de hond naar buiten durven en dan hebben we het nog niet over de gevolgen voor het milieu. Het is geen feest als sommigen feest hebben en andere mensen en dieren overlast ervaren. Moet daarom de traditie verdwijnen? Nee dat hoeft niet, het moet wel anders, juist om de traditie in stand te houden. Het moet schoner, met minder overlast en meer samen en anders is het binnenkort basta met cardbid schieten. Ook tradities moeten met hun tijd meegaan. Want of je nu kijkt naar mensen, dieren of milieu: overal zomaar knallen heeft zijn langste tijd gehad.

Afspraken

Al ruim acht jaar maken de meeste schuttersgroepen in de gemeente Kampen afspraken met de politie en Welzijn Kampen. Die afspraken gaan over waar er geschoten wordt, hoe het veilig gebeurt, wie aanspreekpunt is en hoe de groepen gezamenlijk verantwoordelijkheid nemen om oud en nieuw veilig en gezellig te laten verlopen. Al die groepen hebben dit jaar gewoon weer een plek. Het is een beloning voor hun inzet de afgelopen jaren. Mede dankzij hun is de schade de afgelopen jaren beperkt gebleven.

Er waren ook groepen die geen afspraken wilden maken of niet in beeld waren. Waar zij schieten, gaat het relatief vaak mis. Niet veilig, rotzooi wordt niet opgeruimd, vuren buiten de tonnen en schade. 

Er was geen verplichting om afspraken te maken. Daar is geen grip op te houden met schade en overlast tot gevolg. werken mét afspraken en dan ook de verantwoordleijkheid dragen daarvoor is de insteek van het nieuwe beleid. Terecht, vindt GroenLinks.

Als we dit nieuwe beleid niet inzetten dan zijn we terug bij af. Dan zeggen groepen die al jarenlang afspraken maken: ’wij wel, maar zij niet’.

Door met aangewezen plekken te werken, moet iedereen met dezelfde spelregels en in participatie aan de slag en beperken we de overlast omdat er niet automatisch overal geschoten mag worden.

Eerlijk

Van Welzijn Kampen heb ik begrepen dat iedere groep zich kan melden voor een plek en dat er samen wordt gekeken wat de beste plek is. Dat is niet automatisch voor de deur. Het doel is dat we het overal doen met dezelfde spelregels, en rekeninghoudend met de omgeving. Dat is langzamerhand wel zo eerlijk richting al die groepen die al jaren afspraken maken en voor het draagvlak in onze samenleving. En als ik hier rondkijk, zie ik heel veel van die groepen die inderdaad een plek hebben.

Ik wil onze complimenten en ons vertrouwen uitspreken omdat de burgemeester, de gemeente, de politie, welzijn Kampen en de brandweer het hebben aangedurfd om het beleid in Kampen rondom carbidschieten aan te passen. Het doet recht aan onze aan onze inwoners, vermindert schade voor de openbare orde en het milieu en alle inwoners krijgen langzamerhand genoeg recht van spreken. Wij hebben vertrouwen in de nu gekozen aanpak.

Belangen

Voorzitter, ik ken de burgemeester als iemand die zich al jarenlang sterk maakt voor een fantastisch oud en nieuw in Kampen. Hij houdt hierbij veel rekening met de schutters en de traditie. Er is hier veel mogelijk wat in andere gemeentes echt niet kan. De burgemeester is ook verantwoordelijk voor de beheersbaarheid en veiligheid en doet dat zorgvuldig. De wensen van de schutters staan soms haaks op die andere belangen. Ik vind het knap hoe de burgemeester voortdurend die belangen afweegt en werkt aan een veilige en leuke jaarwisseling met veel ruimte voor de traditie van melkbusschieten. Van de schutters verdient hij daarom volgens mij veel meer steun dan hij nu krijgt.”

Burgemeester Bort Koelewijn gaf aan dat er wel wat extra ruimte gemaakt kan worden in samenspraak met inwoners. Het aantal plekken waar geschoten mag worden, kan nog worden uitgebreid. Dat kan eenmalig ook als voor die nieuwe plekken geen tijd is voor heel precieze afspraken. Volgend jaar worden die afspraken dan wel tijdig gemaakt. Koelewijn: “Insteek blijft om er een feest van te maken en voor alle plekken toe te werken naar afspraken met mensen die daar dan ook de verantwoordelijkheid voor willen nemen.“

Gezonder

Het voorstel voor de nieuwe aanpak met minder schietplekken, betere afspraken en grotere verantwoordelijkheid kreeg raadsbrede steun. Daarmee kan het college doorgaan op de weg die onder leiding van de burgemeester in de afgelopen jaren is ingeslagen. Kampen kan op weg naar een jaarwisseling die vrolijker en gezonder wordt voor alle inwoners.