Wat vindt GroenLinks Kampen van de Perspectiefnota.

Kampen, 29 juni 2006

Voorzitter,

Als we de Perspectiefnota en het Uitvoeringsprogramma van het college lezen, dan kunnen we niet anders dan concluderen, dat de ambitie van het nieuwe college groot is. Op een aantal punten is dat goed, op andere punten is dat ook gevaarlijk.

400 Nieuwe woningen per jaar, uitwerking van de boegbeelden in kader van de Netwerkstad, onderzoek naar verplaatsing van het zwembad, de bypass, extra structurele inzet voor onderhoud van de infrastructuur; het lijkt allemaal niet op te kunnen. En dan negeren we nog het vereiste structureel onderhoud van onze gemeentelijke gebouwen en de knellende personeelsformatie.

GroenLinks wil van deze gelegenheid gebruik maken om te wijzen op de risico’s die dit college neemt. Want de financiële onderbouwing van al die ambitieuze groeiplannen is onzeker en het ontbreekt vooralsnog ook grotendeels aan goede onderbouwing van de groeiplannen. Los van het feit dat groei niet zaligmakend is.

De financiële risico’s:
We weten allemaal dat de Wet Maatschappelijke Ondersteuning volgend jaar op ons af komt en nog altijd is niet duidelijk hoe de gemeente daar financieel uitspringt. GroenLinks zal er zeker voor pleiten om de uitvoering van de WMO zorgvuldig te doen, met niet alleen aandacht voor de zorgcomponent, maar ook met een welzijnbeleid waar onze inwoners mee vooruit kunnen. En dat gaat geld kosten.

Verder moet er nog beslist nader worden gesproken over de inzet van het grondbedrijf, want daar zijn beslist risico’s aan verbonden. We zijn daarom blij met de toezegging dat er een risico-inventarisatie komt voor de Koekoek en de Zuiderzeehaven, maar daar houdt het niet mee op. Het is gewoon onverstandig om de groei van de gemeente alleen te financieren vanuit het grondbedrijf. Want die inkomsten kunnen tegenvallen, en dan zadelen we de inwoners van deze stad met een enorm probleem op.

Daarom is het volgens GroenLinks onvermijdelijk dat we het ook gaan hebben over de hoogte van de gemeentelijke tarieven en belastingen. Alleen al vanuit het oogpunt van risicospreiding, lijkt het gezien de grote ambities van dit college onvermijdelijk dat deze meer dan trendmatig omhoog gaan. Dat betekent dat de raad bereid moet zijn de hierover in het raadsprogramma vastgelegde uitgangspunten te verlaten.

GroenLinks vindt namelijk dat ambitie, die met name over kwaliteit moet gaan, best wat mag kosten.

Maar als we het over kwaliteit hebben, dan moet GroenLinks vaststellen dat er nog veel te winnen valt in deze perspectiefnota en het uitvoeringsprogramma.

Met het opstellen van een structuurvisie zetten we een hele goede stap, want het is dringend noodzakelijk dat er onder al die plannen voor woningbouw, nieuwe bedrijfsterreinen en de bypass een goede onderbouwing komt. Met als centrale vraag: hebben we dit allemaal nodig?
Voor een gemeente met kwaliteit hebben we in ieder geval geen wijk over de Zwartendijk nodig die is ingeklemd tussen de toekomstige A23 Lelystad-Dronten-Kampen, A50, Hanzelijn (inclusief chloortreinen) en een metershoge dijk langs de bypass. Die wijk kan niet goed worden ontsloten en ontneemt de Kampenaren hun ommetje over de Zwartendijk. Onze stad heeft ademruimte nodig, onze inwoners hebben dat nodig.
GroenLinks wil eerst wel eens goede cijfers zien over toename van de bevolking en ook over de mogelijkheden van woningbouw op andere locaties, binnen en buiten bebouwde kom van Kampen en IJsselmuiden.

Kwaliteit is ook: Het oplossen van parkeeroverlast in vele wijken, voldoende sociale woningbouw, het tegengaan van vereenzaming onder de snel groeiende groep ouderen, uitbreiding van ambulant jongerenwerk, goede sportvoorzieningen, ruimte voor een nieuwe moskee, een zwembad waar we weer jaren zonder kopzorgen plezier van hebben, een onbebouwd Groen Hart, recreatiemogelijkheden aan de randen van de gemeente. Het zijn allemaal zaken waarvoor het college in meer of mindere mate wel aandacht voor heeft, maar die in de schaduw staan van dat ene: Groeien en nog eens groeien, zonder dat de noodzaak is aangetoond en zonder dat we weten welke mate van groei verantwoord is.

Tot slot, voorzitter, moet ons nog één ding van het hart. In perspectiefnota en uitvoeringsprogramma staan hele mooie zinnen over dat de gemeente haar inwoners actief wil betrekken bij de ontwikkelingen die op stapel staan, groot en klein. Maar als we vervolgens vragen op welke manier dat gebeurt, dan is een internetpeiling het enige nieuwe instrument.

Dat is echt te mager, temeer omdat de portefeuillehouder in de commissie erkende dat een herijking van het communicatiebeleid wenselijk is, maar daar geen datum aan wenste te verbinden. Vandaar ook dat wij de raad vandaag zullen vragen om op dat punt het uitvoeringsprogramma aan te passen. Want de inwoners van onze gemeente hebben recht op een gemeentebestuur dat veel beter met hen in gesprek gaat dan de afgelopen jaren is gebeurd. Daarvoor gebeurt er te veel de komende jaren, al dan niet met de instemming van GroenLinks.

Dank u wel.