De financiële toekomst van Kampen is zorgelijk. De perspectiefnota, waarmee de gemeente vooruit kijkt naar de begroting voor 2014 is volgens GroenLinks-fractievoorzitter Nieke Jansen somber en sober. Dat heeft Kampen ook aan zichzelf te danken, door grote risico's te nemen, door te mikken op stevige groei, die nu uitblijft.

De gemeenteraad heeft donderdag 4 juli het jaar afgesloten met een bespreking van de perspectiefnota. Die nota blikt vooruit naar de begroting voor het jaar 2014. Fractievoorzitter Nieke Jansen meldde daarover het volgende. 

Sober
"De Perspectiefnota is sober. Er is geen enkele ruimte voor ambities waar investeringen voor nodig zijn en het perspectief, het vooruitzicht lijkt op het weerbericht: het wil maar niet echt zomeren. Die sobere begroting staat intussen al weer onder druk.
Het college rept nog over een landelijke bezuinigingsronde van wie weet wel 4,3 miljard. Intussen weten we dat het kabinet al koerst op 6 miljard bezuinigen en zo dit land nog verder verlamt.
Daar krijgt de gemeente last van. Daar krijgen inwoners van onze gemeente last van, als het doorgaat met nullijnen, verlaging van toeslagen, verhoging van huur, ingrepen in Wajong, om maar een paar te noemen.

Risico
Het andere grote risico heeft Kampen zelf gecreëerd. De woningmarkt stagneert terwijl Kampen mikte op groei, op stevige groei. Het Grondbedrijf maakt dat deze perspectiefnota in potlood geschreven is - met dank vooral aan Reeve, waar de exploitatie moet gaan kloppen dankzij een conferentieoord bij de Zwartendijk - terwijl Zwolle conferentiegemeente is volgens ZKN. Gevolg is dat we met zware lasten zitten, willens en wetens met een steeds groter risico. Met dank daaraan heeft Kampen akelig weinig vet op de botten.
De perspectiefnota is daarmee niet alleen sober, maar ook somber - en die somberheid zit GL dwars omdat we er zo weinig aan hebben kunnen veranderen. Als het aan GroenLinks had gelegen, hadden we het anders gedaan. We hebben ons sterk gemaakt om niet te investeren in gronden voor Reeve. Daarmee hadden we veel geld bespaard en dus meer financiële ruimte gehouden. Dat geld had GroenLinks liever besteed aan andere zaken...
Aan gericht investeren in (groene) banen en aan respectvolle routes die mensen helpen om mee te doen en mee te tellen aan meer groen en beter onderhoud van groen, aan verduurzaming van energieverbruik in de gemeente aan een gezonde en levendige binnenstad: parkeerplek aan de rand, groen in de stad, toegankelijk en aantrekkelijk voor ieder mens, aan een duurzamer zwembad buiten het groene hart en een natuurspeelplaats in dat hart, aan investering in Bovenhavenstraat en andere panden die nu verpauperen. 

Fietsroutes
We hadden het liever besteed  aan slimme en veilige fietsroutes dwars door wijken, kernen en binnenstad, aan armoedebeleid dat werkt, dat mensen gewoon mee laat doen en niet afknijpt op wat voor de gemeente kleingeld is: de ingetrokken kwijtschelding van de hondenbelasting en meedoenbonnen die geen wisselgeld kennen. Aan Cultuurbeleid dat stuitert van creativiteit en ambitie, van lef en levendigheid, van kansen voor inwoners en kunstenaars en en niet omkomt in boekhouderij. 
Als we minder omhoog zaten met gronden, hadden we kritischer kunnen kijken naar de bedrijven die zich hier vestigen; zijn ze schoon, duurzaam, leveren ze echt werkgelegenheid? Als eerder de grenzen van groei waren erkend, hadden we beter kunnen inspelen op de vraag hoe ouderen straks wonen en zorg krijgen, waar een starter terecht kan, hoe al die mensen het hoofd boven water houden met een onverkoopbaar huis.

Drie verzoeken
Als.... Maar de feiten liggen anders. Het college vraagt ons om terughoudend te zijn. Het zal wel moeten, met de gegevens die we voor ons hebben. Geen moties derhalve van GroenLinks. Wel drie verzoeken aan het college op weg naar de begroting van 2014. 

1. De eerste is dat koste wat het kost de kwaliteit van zorg en begeleiding voorop staat. Het moet beter, het mag zeker niet slechter, ongeacht wat Den Haag doet. De begroting van 2014 moet dat regelen. Deventer toestanden willen we hier niet.

2. De tweede: verduurzaming kost niet altijd geld. De gemeente kan het voorbeeld geven door minder te reizen, minder te stoken, minder te verlichten, eerlijker en duurzamer in te kopen. Die ambitie zien we graag terug in de begroting.

3. De derde: biedt actief begeleiding naar werk (omscholing, scholing) en naar andere manieren van meedoen in de Kamper samenleving aan ieder die werk zoekt, maar jaag mensen niet op. Zolang de werkloosheid groeit, is het mens-onterend om te doen alsof elke werkloze fraudeert of te beroerd is om te werken."