GroenLinks dient donderdagavond tijdens een vergadering van de gemeenteraad een motie in om bij de minister van immigratie en asiel te pleiten voor een kinderpardon. "We willen ook vanuit de Kamper raad laten zien dat Nederland dit gesol met kinderen niet wil."

De media staan met enige regelmaat stil bij een individueel kind dat al lang in Nederland woont, hier is opgegroeid en geworteld, en dat wordt gedwongen ons land te verlaten, naar Afghanistan, of naar Angola.
Die individuele kinderen kennen we bij name: Sahar, Mauro.
Telkens ontstaat er een breed publiek debat. Maar ten diepste verandert er niets. Regels zijn regels, stelt het kabinet, ondanks het feit dat veel mensen in Nederland zich hebben uitgesproken dat ze het anders willen.
Dit blijkt onder andere uit de brede acties die zijn gevoerd naar aanleiding van de situatie van Mauro, maar ook uit de ruim 115.000 handtekeningen die al gezet zijn voor de door GroenLinks geïnitieerde petitie op www.kinderpardon.nu.
We kunnen blijven discussiëren over individuele gevallen. We kunnen ook voor eens en altijd een echte en goede oplossing kiezen. GroenLinks kiest voor het laatste. Daarom dienen wij in de raadsvergadering van 2 februari 2012 een motie in om bij de minister voor immigratie en asiel te pleiten voor een kinderpardon.
"We willen ook vanuit de Kamper raad laten zien dat Nederland dit gesol met kinderen niet wil", zegt fractievoorzitter Nieke Jansen. "Het gaat om kinderen die geworteld zijn in een buurt, op een school, op sportclubs. Dat kan vandaag of morgen ook ónze buurt, ónze school, ónze sportclub zijn. Deze motie beoogt bescherming van asielkinderen die al langere tijd in Nederland wonen en zo zijn geïntegreerd/geworteld dat terugkeer naar het land van hun ouders wezensvreemd is."
Naar schatting gaat het om 1.500 kinderen; minderjarige vreemdelingen die 21 jaar zijn of jonger.
De actie voor het kinderpardon is gericht op minderjarige vreemdelingen die 8 jaar of langer in Nederland wonen. Deze motie dient ter ondersteuning van de initiatief wet van de PvdA en de CU over zogenaamde gewortelde kinderen (kamerstuk 33068), die voor advies bij de Raad van Staten ligt.

Teken de petitie: www.kinderpardon.nu