Lisa Westerveld, Tweede Kamerlid GroenLinks-PvdA, was vrijdag in de Abdijkelder aan de Nieuwe Markt. Ze sprak over Jeugdzorg met belangstellenden uit Kampen en omgeving.
Bureaucratie
In 2015 werd Jeugdzorg een taak voor gemeenten, omdat zij de gezinnen vaak het beste kennen. Lisa Westerveld: “Prima, maar Den Haag moet er dan wel voor zorgen dat de randvoorwaarden op orde zijn; geld en een stelsel zonder bureaucratie. Dat is nu niet goed geregeld. Een bezuiniging op Jeugdzorg met 500 miljoen dreigt nog steeds. De vier coalitiepartijen zeggen in hun akkoord dat ze niet gaan bezuinigen, maar ze hebben nog geen idee waar ze dat geld vandaan willen halen. Dat is dan al gauw: veel beloven, maar niets doen.”
Landelijk regelen
Westerveld geeft aan dat een deel van de zorg landelijk geregeld moet worden. “Complexe en specialistische zorg kun je veel beter voor het hele land organiseren, vanwege de deskundigheid en vanwege de kosten.”
Kwalijk is het volgens Westerveld dat Jeugdzorg vaak niet terecht komt waar die het hardst nodig is. Mondige ouders weten de weg goed te vinden en soms komt iets wat hooguit ‘een beetje een probleem is’ toch op het bord van de gemeente te liggen. “
Geld waard
Juist gezinnen die helemaal vastlopen moeten Jeugdzorg krijgen. En Den Haag moet eindelijk gaan inzien dat investeren in Jeugdzorg en GGZ het geld meer dan waard is.
"Want al die wachtlijsten maken dat mensen soms jaren buitenspel staan, terwijl ze graag willen meedoen. Ze gaan niet naar school, kunnen niet werken. Wachtlijsten wegwerken is dus niet alleen van levensbelang voor heel veel kinderen, jongeren en volwassenen. Het is ook financieel slimmer. De vraag ‘wie zal dat betalen’ is niet de goede vraag. We leven in een rechtsstaat; dan heb je recht op bescherming.”
Europa is van ons
In het tweede deel van het gesprek kwam Europa ter sprake. Westerveld benoemt het belang van een sociaal en groen Europa. “Europa is niet iets anders, Europa is van ons.”
Als het gaat om Jeugdzorg en goede sociale voorzieningen helpt het om over de grenzen van Nederland te kijken en te zien hoe andere landen dat regelen.
Handenvol geld
Westerveld begrijpt dat mensen aarzeling hebben als het gaat om Europese samenwerking, maar neemt afstand van frames alsof Europa alleen maar regels oplegt en handenvol geld kost.
“Over de echte rekensommen hoef je geen strijd te hebben, dat kun je open narekenen. Het heeft geen zin om elkaar vanuit harde posities te bestrijden. We moeten het gesprek aan willen gaan, ook als dat moeilijk is; de nuance en diepte zoeken. Eén ding staat daarbij voor mij voorop: dat we de staat van de mensenrechten en de veiligheid van mensen op een hoger plan brengen, in en buiten Europa.”