Het is fout om te doen alsof het leerlingvervoer vooral een kostenpost is en alsof ouders zomaar het onderste uit de kan willen. Het gaat immers om het recht op onderwijs dat elk kind heeft. Dat zei Nieke Jansen tijdens een vergadering van de raadscommissie Inwoners. Over het plan vrijwilligers te laten rijden, merkte ze op: "Schoenmaker houd je bij je leest. Creatieve oplossingen kunnen prima werken, maar dat plan roept wel wat vragen op.”
In de commissievergadering is teruggekeken op de gang van zaken in het leerlingvervoer. Dat gaat vooral om vervoer van leerlingen naar het speciaal onderwijs. Daarnaast is er een vergoedingsregeling voor leerlingen die buiten de gemeente naar een school gaan vanwege de grondslag van die school. De uitgaven voor leerlingvervoer zijn al jaren een punt van zorg voor de gemeente. Afgelopen jaren is op allerlei manieren geprobeerd om de kosten terug te dringen, bijvoorbeeld door kinderen zelf te laten fietsen of door ouders meer zelf te laten doen.
Informatie
Nieke Jansen was kritisch over de informatie. “De informatie is grotendeels helder, dat wil zeggen het geeft een beeld van aantallen leerlingen en euro's. Buiten beeld blijft de tevredenheid of ontevredenheid van de gebruikers: de leerlingen die het vervoer gebruiken en hun ouders en verzorgers. Dat 10% van de ouders bezwaar maakte tegen het besluit van de gemeente is wel een indicatie voor die ontevredenheid - en die bezwaren komen, zo bleek, uit bijna alle schoolgroepen.”
GroenLinks heeft een- en andermaal zijn zorg uitgesproken over het leerlingenvervoer in de afgelopen jaren. Nieke Jansen: “De financiële druk is ons helder, daarover geen discussie. Maar het blijft vreemd dat we kwetsbare kinderen een afstand van 6 kilometer laten fietsen naar het speciaal onderwijs, terwijl onze basisschoolleerlingen wekelijks per bus naar de gymzaal worden vervoerd om hun gezondheid en fitheid trainen.”
Enorme druk
Uit contacten met ouders komt naar voren dat zij een enorme druk ervaren als ze vervoer nodig hebben voor hun kind en dat niet zomaar zelf kunnen regelen. Wat dan blijkt: mondige ouders zijn goed in staat om de soms lastige gesprekken te voeren, om dingen uit te zoeken en bezwaarschriften te schrijven. Minder mondige ouders vinden die weg minder snel en krijgen daardoor misschien niet het vervoer geregeld dat ze nodig hebben. Dat verschil noemde Nieke Jansen schrijnend; “Aan de gemeente de taak om al die ouders met begrip én hulpvaardig tegemoet te treden.”
Dat betekent voor GroenLinks niet dat het leerlingvervoer door moet op de oude voet. Soms kan het vervoer goed en toch goedkoper en een taxi is niet voor elk kind de beste oplossing. Maar het is fout om te doen alsof het leerlingvervoer vooral een kostenpost is en alsof ouders zomaar het onderste uit de kan willen. Het gaat immers om het recht op onderwijs dat elk kind heeft.
Kwetsbaar
Nieke Jansen: “Deze ouders zoeken net als elke andere ouder het beste voor hun kind. In dit geval gaat het dan om een kind dat kwetsbaar is en toch al heel veel extra aandacht en zorg nodig heeft. Dat vereist eerlijke en heldere procedures waarin zorgvuldig alle relevante informatie (medisch, gezinssituatie, overige omstandigheden) ingebracht kan worden en eerlijk gewogen wordt.” De wethouder deed in de vergadering de toezegging om zich in te spannen voor verbetering van het overleg met de ouders.
Vrijwilligers
Nieuws was het bericht dat Stichting Welzijn in Kampen (SWiK) een deel van het leerlingenvervoer gaat uitvoeren. Vanaf maart 2016 rijden vrijwilligers elke dag 23 leerlingen naar het speciaal onderwijs in Zwolle, in drie busjes. SWiK gaat dat coördineren. Een creatieve aanpak is het, dat is het zeker. Het roept bij GroenLinks wel vragen op. Want past leerlingenvervoer bij het werk van de stichting Welzijn? En gaat het dan niet ten koste van ander werk? Is goed gecheckt of dit juridisch kan. En het allerbelangrijkste: zijn deze vrijwilligers in staat om deze groep leerlingen veilig en met de nodige zorg en begeleiding te vervoeren?
De wethouder meent dat alles goed genoeg doordacht is, maar was uiteindelijk bereid om veel eerder dan in 2018 al te komen met een eerste evaluatie. Terecht, want het gaat om kwetsbare kinderen.
Het verhaal is nog niet af…
Daarmee is nog niet alles gezegd. In de vergadering werd duidelijk dat SWiK een grotere rol krijgt als het gaat om vervoer, bijvoorbeeld van ouderen en mensen die niet zelfstandig kunnen reizen en wie weet zelfs voor de verbaging van de stadsbus. Nieke Jansen: “Schoenmaker houd je bij je leest was mijn eerste reactie toen ik dat hoorde. Creatieve oplossingen kunnen prima werken, maar dat plan roept wel wat vragen op.”