Als de aanleg van de omleiding voor de IJssel doorgaat, komt Kampen op een eiland te liggen. Kampereiland 2, zegt GroenLinks-raadslid Bart Zeven. "Alleen een succesvolle beroepsprocedure bij de Raad van State zal deze ontwikkeling nog kunnen keren.''

Staatssecretaris Atsma van Infrastructuur en Milieu (CDA) heeft - één dag na de verkiezingen -  een projectbesluit genomen dat de uitvoering van een “beperkte bypass” en een “beperkte zomerbed-verlaging” van de IJssel mogelijk maakt. De verkiezingen hebben VVD en PvdA aan een meerderheid geholpen en deze twee partijen zijn pro-bypass, zo zal Atsma hebben gedacht.

Het doel van Atsma en de regio is om 34 centimeter waterstandsdaling bij Zwolle te realiseren. De stad Kampen komt door deze maatregelen op een kwetsbaar eiland te liggen, Kampereiland 2

Waterstandsdaling bij Zwolle een kostbare zaak
De “beperkte bypass” kost het Rijk voorlopig 105 miljoen euro. De provincie en de gemeente Kampen dragen 94 miljoen euro bij aan deze bypass. De  “beperkte zomerbedverlaging” kost het rijk 46 miljoen euro. 
Na 2020 volgt er nog een kostenpost van 78 miljoen euro voor fase 2. Met dat geld wordt de bypass volledig operationeel gemaakt. Dat kan door de Roggebotsluis te verleggen in de richting van Elburg door een nieuwe brug in de N307 naar Dronten te bouwen.
De waterstandsdaling van in totaal 41 cm bij Zwolle-Katerveer gaat de belastingbetaler tot 2022 dus ruim 323 miljoen euro kosten en daar zijn het onderhoud van de bypass en het baggeren van de vaargeul in de IJssel dan niet bij gerekend.
Alleen al het onderhoud van de bypass zou jaarlijks 400.000 euro gaan kosten, zo werd onlangs bekend. De plannenmakerij heeft Kampen tot nu toe al 5,5 miljoen euro gekost.

Bypass overbodig
Dijkversterking van het traject Hattem-Kampen is in 2003 afgewezen, hoewel de kosten daarvan toen op 69 miljoen euro werden begroot. De doorstroom-openingen onder de oude IJsselbrug bij Zwolle worden niet verbreed, hoewel die de flessenhals in dit traject vormen.
Kampen heeft zich in de plannen verplicht om 1300 woningen te bouwen over de Zwartendijk in bypassdorp “de Reeve”. Dit voorjaar constateerde ook het Kamper college van burgemeester en wethouders (CU, CDA, PvdA en VVD) dat de woningbouwplannen op een laag pitje moesten worden gezet. De Kamper burger ziet dat de Hanzewijk niet wordt afgebouwd, dat Onderdijks nauwelijks groeit en dat het moeilijk is om de nieuwe stationswijk “Bisschopsmijter” vol te bouwen. Ook buurgemeente Zwolle heeft de woningbouwcijfers stevig omlaag geschroefd.

Groene longen verstenen
Niet gehinderd door deze kennis en vol verwachting gaat het Kamper college bypassdorp “de Reeve” bouw- en woonrijp maken voor een bedrag van 80 tot 100 miljoen euro. Uitwaaien over de Zwartendijk is er na 2014 niet meer bij. Vlakbij huis tot rust komen in het eeuwenoude polderlandschap tussen koeien en kievitten kan de Kamper burger vergeten. Een deel van onze ‘groene longen’ wordt onder water gezet en volgebouwd. Kampen versteent en de burger betaalt de rekening.

Zomerbedverlaging riskant
De zomerbedverlaging tenslotte levert aanzienlijke risico’s op voor de binnenstad: een grondwaterpeilstijging van 30 centimeter zal de Middeleeuwse binnenstad niet aan kunnen en ook daarvoor krijgen we vroeger of later de rekening gepresenteerd.
Tot slot komen we in de brieven van staatsecretaris Atsma niets meer tegen over de zorgen over de “veiligheidsaspecten van Kampen-Zuid” waar staatssecretaris Huizinga in haar brief aan Gedeputeerde Staten van Overijssel (5 oktober 2009) op wees – bedoeld werd het zogenaamde “badkuipeffect”. Ook over het gevaar van het opwaaiingseffect, dat op 5 januari 2012 nog zorgde voor een onverwacht snelle stijging van de IJssel, wordt niets meer vernomen. 
Onze stad moet en zal van onze bestuurders een eiland worden. Kampen-stad wordt Kampereiland 2. Alleen een succesvolle beroepsprocedure bij de Raad van State zal deze ontwikkeling nog kunnen keren.

Bart Zeven, raadslid GroenLinks