GroenLinks wil dat de gemeente Kampen werk maakt van stadslandbouw. Het levert niet alleen eetbaar groen op in de stad, maar is ook is goed voor gezelligheid en sociale contacten ook.

Het fenomeen ‘stadslandbouw’ is in Nederland in opkomst. Met stadslandbouw wordt de voedselproductie verbonden aan de stedelijke vraag naar een gevarieerde groene omgeving die bijdraagt aan de leefbaarheid en vitaliteit van de stad. Stadslandbouw zorgt voor eetbaar groen in de stad, plukfruit in parken en bij scholen, voor tuinen op braakliggende grond. GroenLinks Kampen is hier voorstander van en vraagt het college werk te maken van stadslandbouw.

OPWARMING

“Stadslandbouw is een manier om burgers in de stad dichter bij de oorsprong van hun voedsel te brengen. Het is ook een middel om de opwarming in steden door klimaatverandering te temperen. Het zorgt voor gezelligheid en sociale contacten en het biedt een kans om de vele gronden, die de komende tijd vanwege de crisis niet bebouwd zullen worden, op een passende wijze nuttig te gebruiken”, aldus GroenLinks-raadsid Wim Rill.

VOORBEELDEN

In verschillende gemeentes in Nederland is stadslandbouw al een begrip. Zo wordt in Almere landbouw bedreven op gronden waar volgens de plannen uiteindelijk op gebouwd zal worden. In Culemborg is de stadsboerderij Caetshage aangelegd en in Eindhoven zijn drie stadspoorten aangebracht als verbinding tussen platteland en stad. In Meppel is veel aandacht voor beleefboerderijen, die ook in de wijken aangelegd worden. En ook in Amsterdam vinden, onder de paraplu van Farming the City, veel initiatieven plaats.

Kortom, stadslandbouw leeft al her en der in Nederland. GroenLinks wil graag dat ook Kampen binnenkort prijkt in dit rijtje plaatsen die actief bezig zijn met stadslandbouw. GroenLinks verzoekt, mede namens D66 en GBK, het college om voor maart 2012 met een plan te komen hoe ook in Kampen stadslandbouw actief gepromoot en ondersteund kan worden.

MOTIE

GroenLinks was van plan met D66 en GBK een motie (zie bijlage) in te dienen tijdens de begrotingsvergadering. Uiteindelijk is besloten deze motie niet in stemming te brengen, maar het onderwerp te laten agenderen voor een commissievergadering.