GroenLinks gaat op zoek naar andere wegen die naar de Klimaattop kunnen leiden in Kampen. ,,Er liggen werkelijk miljoenen aan subsidies klaar om gebruikt te worden voor innovatieve projecten. Nu de gemeente geen rol wil vervullen overwegen we de oprichting van een stichting of samenwerking met Zwolle, COS of de Provincie. Voor ons is het klimaat te belangrijk om het probleem niet nu aan te pakken'', zegt fractievoorzitter Wim Rill.
Tijdens de raadsvergadering van donderdag 12 november heeft de Motie Gemeentelijke Klimaattop het niet gehaald. ChristenUnie (behalve Lidi Kievit), CDA, SGP en Theo Piederiet van PvdA stemden tegen. ,,Een slechte uitkomst waarmee Kampen zich geen goede dienst bewijst”, vindt fractievoorzitter Wim Rill.
Een klimaattop is een ontmoeting tussen gemeente en ondernemers. Eventueel aangevuld met woningbouwcorporaties en maatschappelijke instellingen. Tijdens de top wordt onderzocht op welke manier de aanwezigen met klimaat bezig zijn en hoe ze elkaar daarbij kunnen ondersteunen. Ook is het de bedoeling dat er wordt nagedacht over samenwerking in innovatieve projecten die binnen de gemeente kunnen worden uitgevoerd.
De gemeente is verantwoordelijk voor het lokale klimaatbeleid. Een gemeentelijke klimaattop is volgens GroenLinks dan ook een creatieve en innovatieve manier om de ontwikkeling van dit beleid onder de aandacht te brengen en te versnellen. In Nijmegen en Deventer zijn al succesvolle klimaattoppen gehouden.
,,De doelstellingen van het college om de CO2 uitstoot in de gemeente Kampen terug te dringen zijn belachelijk laag. 10 ton CO2 besparing in 2010 staat gelijk aan de jaarlijkse uitstoot van slechts 2 huishoudens. Dat kun je toch geen besparing noemen die zoden aan de dijk zet.”, aldus Rill.
,,CU, CDA en SGP zijn tevreden met de zeer beperkte doelen die er nu gesteld worden. We gaan nu op zoek naar andere wegen die naar de Klimaattop kunnen leiden. Er liggen werkelijk miljoenen aan subsidies klaar om gebruikt te worden voor innovatieve projecten. Nu de gemeente geen rol wil vervullen overwegen we de oprichting van een stichting of samenwerking met Zwolle, COS of de provincie. Voor ons is het klimaat te belangrijk om het probleem niet nu aan te pakken. Van een meerderheid van deze raad hoeven we blijkbaar niet veel te verwachten. GroenLinks gaat voor een klimaatneutrale gemeente in 2030.”