De Tweede Kamerfractie van GroenLinks heeft staatsecretaris Atsma van Infrastructuur en Milieu aanvullende vragen gesteld over de bypass. Aanleiding was de uitspraak van Atsma in de Stentor dat een negatief besluit over de bypass onwaarschijnlijk is.

In 2021-2023 gaat de tweede fase van de bypass van start. Dan wordt de inlaat in de IJsseldijk aangelegd, de Roggebotsluis wordt verplaatst naar Eiland Reve en op de plek van de Roggebotsluis komt dan een 100 meter lange brug, die Kampen met de Flevopolder verbindt.
Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren wil van de staatssecretaris weten of de rijksbijdrage van 117 miljoen euro voor al de ‘kunstwerken’ is gegarandeerd en of die kunstwerken in 2021 nog van dat geld kunnen worden gebouwd.

Ook verwijst zij naar een opmerking van  Rijkswaterstaat, gemaakt tijdens de hoorzitting over de waterveiligheid van Kampen op 30-09-2010, dat de aanleg van een bypass om waterstaatkundige redenen nog wel dertig jaar zou kunnen wachten.
De vragen van Van Tongeren zijn een aanvulling op de vragen die SP, SGP en VVD vorige week stelden aan staatsecretaris Atsma.
Raadslid Bart Zeven is blij met de vragen van Van Tongeren: “Ik las eind februari in het tijdschrift Waterforum dat er vijf projecten uit het programma “Ruimte voor de rivier” zijn geschrapt. Over een dijkversterking van de dijken in de Lek/Lopiker en de Krimpener Waard schreef Waterforum dat ‘verbetering kon wachten tot 2045’. Met alle onzekerheden in ons eigen gebied over een eventuele peilstijging van het IJsselmeer, de komst van een nieuwe veiligheidsnorm voor de dijken zou uitstel van het project IJsseldelta-Zuid verstandig zijn.''

Daarbij is het volgens Bart Zeven van belang dat de zomerbedverlaging van de IJssel in 2015 de waterveiligheid weer voor lange tijd garandeert.
''Als de aanleg van de bypass wordt uitgesteld, zal ook niet over de Zwartendijk worden gebouwd. En dat hoeft ook niet, als we de bevolkingsprognoses van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) erbij pakken. Het CBS voorspelde in december 2010 dat Kampen in 2030-2040 zou groeien tot zo’n 54.000 inwoners. Die inwonergroei is prima op te vangen door alleen aan de oostkant van de N50 te bouwen. Dan kunnen de huidige en de nieuwe Kampenaren blijven genieten van het groene gebied ten westen van de N50”.