Het college kon nog geen concrete plannen voorleggen aan de raad, anders dan de schets van twee mogelijkheden: een ‘Hanzebeleefmuseum’ bij de Scheeresluis en een ‘stand alone’ die bovenal de kogge laat zien.

Prijs

Nieke Jansen, fractievoorzitter GroenLinks: “We willen allemaal de kogge graag in Kampen terugzien. Maar niet tegen elke prijs. We bezuinigden fors op cultuur en onderhouden ons erfgoed slecht omdat er geen geld zou zijn. Dan kun je niet zomaar 1 miljoen extra neerleggen voor cultureel erfgoed.”

Nieke Jansen en ook Martine Wiltjer (CU) en Klaas van den Bosch (SGP) voegden daar nog aan toe dat er geld wordt gereserveerd terwijl plannen ontbreken en er geen berekening is van kosten en risico’s. Voor het ‘beleefmuseum’ zijn er naast een subsidie van 1,5 miljoen voor de ontwikkelaar nog andere, onbekende kosten voor de gemeente.

Fondsen

Nieke Jansen: “We moeten het geld van de Kamper gemeenschap besteden aan zaken die inwoners en onze gemeente vooruit helpen.” In het debat stelden GroenLinks en CU voor om het raadsvoorstel te wijzigen: de bijdrage vanuit de gemeente wordt gehalveerd en het college moet aanvullend geld ophalen uit fondsen, subsidies en sponsoring. 

Verschillende sprekers roemden de aantrekkingskracht van het Kamper historische erfgoed, onder meer in monumentale panden. Het verhaal van Kampen ligt op straat en wordt daar doorverteld. In het gewijzigde voorstel staat daarom dat samenwerking met het Stedelijk Museum, het archief, de Koggewerf en andere cultuur- en erfgoedpartners voorwaarde is bij ontwikkeling van de plannen.

Opdracht

Wijziging van het raadsvoorstel kreeg de steun van indieners GroenLinks en CU en van SGP en VVD. Het gewijzigde voorstel kreeg vervolgens de steun van alle fracties met uitzondering van de SGP. Nieke Jansen: “Ik ben blij met deze uitkomst. De kogge kan komen, de raad heeft een duidelijke opdracht meegegeven en de wethouder weet wat hij moet doen om straks met acceptabele plannen te komen.”

In het voorjaar van 2022 worden twee uitgewerkte mogelijkheden voorgelegd worden om de kogge te exposeren. Dan wordt duidelijk waar en hoe de kogge aan kan meren in Kampen.