GroenLinks staat achter jullie en gaat er alles aan doen om het groen in Brunnepe te houden. Dat zei raadslid Wim Rill van GroenLinks bij de behandeling van het raadsvoorstel bestemmingsplan Brunneper Bongerd. Als dat wordt overgenomen, komen er huizen in de bongerd.

Wim  Rill, zelf een kind van Brunnepe, begon zijn betoog in het Kampers, wat ook voor hem makkelijker te spreken is dan te schrijven.

As kiend wak eel vake in Brunnepe. Ik zat op  de kleuterskole bijj de Dorpsstraoate en ging noar de Geert van Wouskole an de Noordweg en bin dan ook vake bijj de Bongerd uh west. In de Riette wak ook wel vake. Maar dan wel soams. Ik hebbe er eel wat feesies uh viert.
Ik kan mien dan ook goed vurstellen dat de Brunnepers er van baaln dat nu de Bongerd, hun eign gruune longe an e tast wurt. So veule gruun is ur niet in Brunnepe en dan wiln ze det bieten det ur is ook nog vol goan bouwn. Det mut toch niet kunn'n. Goed dat ur zienswiezen in uh dient bin en dat er ofelopen donderdag deur vijf in uh spreuken is.

Grunlinks stiet achter jullie en we goan ur alles an doen umme t gruun in Brunnepe te ohlen. En as t eem kan goan we ut ur nog gruuner maakn ook. Grun is neudig veur een fijn leem. Ie wöhn ur blijj van.

Groene long
Voor GroenLinks is het duidelijk. Er is op dit moment veel te weinig groen in Brunnepe. We willen dan ook het gebied de Bongerd zo veel als mogelijk groen houden en als het kan het gebied als een groene long verder ontwikkelen. We willen dat de Brunnepers in hun directe omgeving kunnen genieten van veel groen. Dat is goed voor hun gezondheid, rust en recreatie.
Voorgesteld wordt nu om het bestemmingsplan Brunneper Bongerd gewijzigd vast te stellen. We hebben sterk overwogen met een amendement te komen waarin we een ander bestemmingsplan wilden laten vaststellen. Een bestemmingsplan dat recht doet aan de groenstructuurvisie, met het liefst geen bebouwing, en in ieder geval veel meer groen. Zo'n bestemmingsplan moet dan wel uitvoerbaar zijn. Het kost tijd om dat vast te stellen. Aangezien we het raadsvoorstel pas onlangs kregen, was dit op deze termijn niet realiseerbaar. Hier hebben we aldus van af moeten zien.

Wij vinden wel dat zoveel mogelijk tegemoet moet worden gekomen aan de wens die de zienswijzen uitspreken en de toelichting die de insprekers gaven tijdens de afgelopen commissie ruimtelijke ontwikkeling
Blijft na het vaststellen van het raadsvoorstel nu nog de mogelijkheid van een motie om richting geven aan het vaststellen van een nieuw bestemmingsplan. In de motie die wij voor ogen hadden zouden we het college willen verzoeken

1. om dit nieuwe bestemmingsplan te ontwikkelen in samenwerking met de bewoners en gebruikers (zoals de bijenvereniging) en de raad hier vroegtijdig bij te betrekken;
2. de garantie te geven dat er tot het nieuwe bestemmingsplan is aangenomen geen transacties van grond zullen plaatsvinden en dat er niet zal worden gebouwd.
2. en dat de groenstructuurvisie leidend is, zodat het nieuwe plan minimaal recht doet aan de afspraken die we op het gebied van het behouden en realiseren van groen hebben gemaakt.
Op initiatief van de CU is er nu een motie opgesteld die in grote mate overeenkomt met onze wens en waar wij mogelijk mee akkoord kunnen gaan of zelfs mee willen indienen.

Weinig groen
In de overwegingen is geen punt toegevoegd dat in Brunnepe slechts weinig groen heeft en dat voorkomen moet worden dat het groen van de Bongerd ook nog verdwijnt.
Van belang is echter hetgeen we het college verzoeken. Wat voor ons voorop staat is dat de groenstructuurvisie uitgevoerd wordt, om er voor te zorgen dat er zo weinig mogelijk en als het even kan helemaal niet gebouwd gaat worden en zoveel mogelijk groen behouden blijft.

In de groenstructuurvisie staat o.a.. Groengebieden uit het groene raamwerk moeten zeker niet gezien worden als potentiële ‘inbreidingsruimte’. De grondhouding is dan ook dat het structuurgroen niet zomaar inwisselbaar is, zodat de nadruk ligt op instandhouding, versterking en uitbreiding. Verankering van het groene raamwerk in bestemmingsplan en voorschriften is een belangrijke voorwaarde om structureel groen veilig te stellen.

We willen dit graag aan de motie toevoegen en vragen de CU of zij hiertoe bereid zijn.

De eerste bullet bij verzoekt wordt dan:
Bij herstart van de planvorming voor het gebied Brunneper Bongerd de groenstructuurvisie 2012 als leidend te beschouwen en de gemeenteraad en de bewoners vroegtijdig te betrekken;

We hopen dan dat met deze motie wordt voorkomen dat de Bongerd volgebouwd wordt, maar dat er op termijn een mooi groen gebied komt waar de Brunnepers blij van worden.

Want so ak al sei: Grun is neudig veur een fijn leem. Ie wöhn ur blijj van.

De groenstructuurvisie is een van de bepalende documenten die meegenomen worden bij het opstellen van een nieuw bestemmingsplan. Met dit antwoord/toezegging van de wethouder zijn we akkoord gegaan met de motie zonder dat de groenstructuurvisie expliciet genoemd wordt

Ik heb de wethouder bedankt voor zijn beantwoording.
Wij zullen ons in de gemeenteraad blijven inzetten voor het groen in Brunnepe in het algemeen en specifiek in de Bongerd. We gaan er vanuit dat de bewoners van Brunnepe en de bijenvereniging zich van hun zijde zullen blijven inzetten voor het behoud van het groen in de Bongerd.