GroenLinks heeft kritische vragen gesteld over het advies dat de regio heeft uitgebracht over de verlaging van het zomerbed in de IJssel. Ook de wethouder blijkt grote bedenkingen te hebben.

De gemeente Kampen heeft samen met de provincie Overijssel het ‘regioadvies zomerbedverlaging’ uitgebracht. In het advies aan Staatssecretaris Atsma stelt ‘de regio’ een beperkte zomerbedverlaging in de IJssel voor en een versnelde aanleg van de bypass. Met de daaraan gekoppelde woningbouw (1300 woningen). Het advies werd gegeven zonder dat de Gemeenteraad van Kampen daarin van tevoren is gekend. Omdat er grote risico’s aan het advies zitten heeft GroenLinks hierover kritische vragen gesteld aan wethouder Veldhoen.

WONINGBOUW
GroenLinks blijft van mening dat de noodzaak van de aanleg van de bypass nog altijd niet is aangetoond. En woningbouw? Kampen gaat nog verder groeien, dat is bekend. Maar vooral het aantal eenpersoonshuishoudens groeit. Op bestaande bouwlocaties is meer dan genoeg ruimte om nog lang in de behoefte te voorzien. Er is en komt geen vraag naar dure woningen aan het water. Een nieuw (ook financieel) debacle dreigt dus.

VERRAST
In de vergadering van de raadscommissie gaf de fractie van GroenLinks aan verrast te zijn door het regioadvies. En ontstemd te zijn over (het gebrek aan) democratische besluitvorming. Ook al omdat de verdieping van de IJssel bij Kampen in de stad tot flinke grondwateroverlast kan leiden. En tot oeverafslag, wat weer gevolgen kan hebben voor stabiliteit van huizen en kunstwerken.

VRAGEN
We stelden dan ook (onder meer) de volgende vragen aan wethouder Veldhoen:
• Hoe denkt men in Flevoland nu over het regioadvies?
• Is de Kamper zorg over de risico’s van zomerbedverlaging (kwel, stabiliteit kunstwerken) al overgebracht aan Staatssecretaris Atsma?
• Er komt nu minder zand beschikbaar voor woongebied Reeve (de woningbouwlocatie ‘over’ de Zwartendijk dus). Welke financiële gevolgen heeft dit voor de gemeente Kampen?
• Welke gevolgen heeft de uitvoering van het regioadvies voor de waterveiligheid van Kampen?
• Waarom is de Gemeenteraad van Kampen niet vooraf om instemming met het regioadvies gevraagd?.

BEDENKINGEN
De wethouder gaf aan veel bedenkingen te hebben bij het regioadvies. Op een vraag van GroenLinks gaf hij aan dat het denkbaar is dat de steun wordt ingetrokken wanneer de gevolgen van het regioadvies voor Kampen groot blijken te zijn.