GroenLinks Kampen wil dat er zo snel mogelijk wordt gestopt met het gebruik van giftige onkruidbestrijdingsmiddelen in het groenbeheer. Commissielid Niels Jeurink stelt dit aan de kaak in vragen aan burgemeester en wethouders.

“Begin 2012 heeft wethouder Ekker aangekondigd dat vanaf 2013 alleen nog milieuvriendelijk zou worden gewerkt. Nu horen we van diverse kanten dat er nog altijd volop gif wordt gespoten”, meldt commissielid Niels Jeurink. “Gemeenten als Zutphen en Deventer hebben positieve ervaringen met milieuvriendelijke onkruidbestrijding, zoals door borstelen en door gebruik van heet water. Dat kan dan ook in Kampen.”

Schriftelijke vragen
GroenLinks heeft schriftelijke vragen gesteld aan het College van B&W over de onkruidbestrijding. Die moeten ervoor zorgen dat de gemeente zo snel mogelijk overstapt op milieuvriendelijke onkruidbestrijding.
Niels Jeurink daarover: “Het gebruikte middel glyfosaat, beter bekend als ‘Round Up’ wordt over enkele jaren wettelijk verboden. Waarom zou de gemeente niet nu al met milieuvriendelijker middelen kunnen starten? Bovendien heeft de wethouder dat ook toegezegd.”

Gezondheid
GroenLinks wil van het College horen wanneer de gemeente overstapt op milieuvriendelijke middelen. Glyfosaat wordt niet voor niets verboden. De stof breekt vrij snel af in de grond maar de afbraakproducten worden nog lange tijd in het grondwater gevonden.

Jeurink: “Uit onderzoek blijkt dat Round Up in verband wordt gebracht met gezondheidsklachten. Zo kan het een rol spelen in de ontwikkeling van kanker en is het mogelijk hormoonverstorend. GroenLinks wil daarom van  het College weten in hoeverre het de gezondheid van burgers meeweegt (of meetelt) in de afweging hoe onkruidbestrijding gebeurt.

Duurder
Dat milieuvriendelijk beheer duurder zou zijn, kan volgens GroenLinks geen argument zijn om gif te gebruiken. “Wij denken dat onkruidbestrijding nu op te veel plaatsen en te vaak gebeurt. Geen wonder dat de kosten daarvan hoog zijn. Wanneer je op dezelfde voet verder gaat, zijn de kosten misschien te hoog”, geeft Niels Jeurink aan . “Maar die intensieve onkruidbestrijding is helemaal niet nodig. Er is niets mis met een randje groen tussen de stoeptegels. Los daarvan: gezondheid van inwoners is onbetaalbaar.”