GroenLinks maakt zich grote zorgen over de ontmanteling van de huishoudelijke hulp in Kampen. De partij heeft een serie vragen gesteld aan burgemeester en wethouders om duidelijk te krijgen hoe de stand van zaken is. ,,We maken ons zorgen over wat we horen'', verklaart fractievoorzitter Nieke Jansen.
Met ingang van 1 juli vervalt de voorziening HH1 (eenvoudige huishoudelijke hulp; 'poetsen') voor alle inwoners van Kampen.
Wie HH1 houdt, gaat die zelf betalen, eventueel met een aanvulling vanuit de HHT (huishoudelijke hulp toelage) en de bijzondere bijstand.
Wie een eigen vermogen heeft van meer dan € 5.895 moet dit eerst opeten.
Wij zijn bezorgd over wat we op dit moment horen:
- In de brief van december 2014 werd een gesprek aangekondigd in het eerste kwartaal van 2015. Op dit moment zijn nog maar 200 van de 900 gesprekken gevoerd.
- Er is paniek en onzekerheid door de strekking en de toon van de brief die de gemeente aan cliënten gestuurd heeft over de afschaffing van HH1.
- Er is verwarring over de planning en het doel van de keukentafelgesprekken en over wie daarbij mogen aanschuiven.
- Er is ontevredenheid over veel keukentafelgesprekken. Het gesprek lijkt eerder een bevestiging van de beëindiging van HH1 dan een gesprek over mogelijkheden en beperkingen. Over omzetten naar HH2 of het recht op HHT wordt niet of nauwelijks besproken.
- De contactpersonen van de gemeente blijken slecht op de hoogte van procedures en regelingen. Daardoor krijgen cliënten niet de informatie die ze nodig hebben en weten ze na het gesprek nog steeds niet wat er gaat gebeuren met de hulp of met de kosten. Dat is verwarrend, het meest voor mensen die hun leven toch al niet gemakkelijk op orde krijgen.
- Er wordt een onvolledige lijst met aanbieders van HH1 afgegeven tijdens het gesprek. Zo worden cliënten naar specifieke aanbieders geleid. Nergens staat dat de cliënt met elke aanbieder in zee mag gaan. En vreemd genoeg ontbreekt een bekende aanbieder met een christelijke grondslag – die daar nadeel van zal hebben.
- Vanuit Den Haag kwam er een toelage voor huishoudelijke hulp – de HHT – bedoeld om de werkgelegenheid nog in stand te houden. De gemeente heeft nog geen besluit genomen over de inzet van die HHT en zou dat op zijn vroegst eind april doen. Daardoor komt tijdens de gesprekken deze tegemoetkoming in de kosten niet ter sprake. Gevolg is dat mensen hun HH1 nu al opzeggen omdat ze bang zijn dat ze hun rekening niet kunnen betalen.
- Al deze onduidelijkheid leidt ertoe dat organisaties hun werk niet kunnen plannen na 1 juli – en dus is er straks geen werk en wel personeel, of wel werk en geen personeel meer.
Een van de werkgevers geeft aan dat het werk in een andere gemeente gewoon tot december al gepland kan worden, terwijl in Kampen nog niets bekend is voor de periode na 1 juli.
Dit alles geeft een beeld van en gemeente die de zaken nog niet op orde heeft en achter de feiten aanloopt. Die keukentafelgesprekken aangaat, maar daarbij onvolledige informatie geeft omdat het beleid nog niet helder is. Met nog drie maanden te gaan tot het stopzetten van de HH1 is dat een zorgwekkend beeld.
We maakten een afspraak van gewicht, namelijk dat geen mens tussen wal en schip valt. Wij vragen ons af of we dat waar maken als het gaat om HH1.
- Hebt u in beeld wat er op dit moment gebeurt bij de mensen die HH1 hebben en in de gesprekken met hen?
- Het keukentafelgesprek gaat vooral over het stopzetten van HH1.
Hoe gaat het college ervoor zorgen dat alle cliënten, dus ook degenen die al een keukentafelgesprek hebben gehad, uiterlijk per 1 mei a.s. volledig, duidelijk en eerlijk geïnformeerd zijn over beschikbare zorg en over het recht op HHT en bijzondere bijstand, en over de vrijheid om zelf te bepalen wie de huishoudelijke hulp gaat leveren, zodat er op 1 juli hulp is voor wie dat nodig heeft en zodat de organisaties op 1 juli klaar zijn om de gevraagde hulp te leveren? - Wat wil het college doen om de ontstane onrust weg te nemen en helderheid te geven over mogelijkheden en onmogelijkheden na 1 juli, waarbij ook de oversteek naar HH2 wordt overwogen?
- Is het college het met ons eens dat € 5.895 te weinig reserve is voor iemand die de rest van zijn of haar leven rond moet komen van AOW en een klein pensioen? (te weinig voor alle onvoorziene grote uitgaven én een begrafenis of crematie)
En als dat zo is: bent u bereid om dat bedrag te verhogen? - De HHT is bedoeld om de werkgelegenheid in de branche te behouden tegen een eerlijk loon. Waarom laat het college toe dat op de genoemde lijst een organisatie staat die werkt met ‘losse’ en slecht betaalde dienstverbanden?
- Staat voor u nog steeds de afspraak dat geen mens tussen wal en schip gaat vallen?