Na een volle maand radiostilte is er een coalitieprogramma. CU, CDA, PvdA en VVD gaan het college vormen. Alle vier partijen willen graag bouwen over de N50. Zo graag dat alle partijen die daarover kritisch waren, in de vorige raadsperiode en/of in hun programma, op voorhand buitengesloten zijn.

Alle goede voornemens ten spijt is het hele formatieproces achter gesloten deuren beklonken. GroenLinks heeft voorgesteld langer met meer partijen door te praten. Het was een kansloze missie, vanaf dag één (lees 2 maart).
Op 11 maart gaven deze vier partijen hardop aan dat ze graag samen aan de slag wilden. Was het liefde op het eerste gezicht? Of zijn ze in elkaars armen gedreven op het dossier IJsseldelta-Zuid?

Bouwen over de N50 willen ze alle vier graag. Zo graag dat alle partijen die daarover kritisch waren, in de vorige raadsperiode en/of in hun programma, op voorhand buitengesloten zijn. Een gemiste kans, want zo wordt onzorgvuldig geluisterd naar inwoners van onze gemeente. Er zijn zeker zoveel tegenstanders als voorstanders van dat bouwplan.

Deze verdeeldheid én de onderliggende emotie verdienen meer aandacht dan dit college er aan geeft. Een coalitie die werkelijk draagvlak zoekt in de hele Kamper gemeenschap had zeker over dit dossier langer moeten doorpraten in breed gezelschap.

Voor wie van cijfers houdt: 23637 Kampenaren hebben op 3 maart een geldige stem uitgebracht. 12858 van hen (= 54,4 %) stemde op een partij in deze coalitie. De nieuwe coalitie heeft 18 van de 31 zetels en heeft daarmee een royale meerderheid in zetels. Tegelijk geldt dat er niet één partij kan afvallen op willekeurig welk dossier, want dan is die meerderheid verdwenen.

Het eerste buikpijndossier staat al gauw op de agenda: het drugsbeleid en de toekomst van het Keldertje. Het is een ‘vrije kwestie’ geworden voor de coalitie. Anders gezegd: VVD en PvdA hebben hun standpunt ingeleverd. Immers, GBK en SGP zullen de CU en het CDA aan een meerderheid helpen. Het worden (in)spannende jaren.

Het college krijgt vijf wethouders. Dat betekent ongetwijfeld 5 kamers, 5 secretaresses, 5 maal vergaderen, etc. Gemeenten van gelijke omvang kiezen in tijden van bezuinigingen voor een driekoppig college, grotere gemeente houden het op vier. Dat was nog een brug te ver in Kampen?

GroenLinks heeft in de week na de verkiezingen aan de formateur (op zijn verzoek en net als de andere acht partijen) aangegeven wat voor ons belangrijk is:

Bezuinigen

Wettelijke taken uitvoeren, streven naar efficiencywinst door (regionale) samenwerking en kritisch zijn op de kwaliteitseisen. Prestatieafspraken en beleidgestuurde contractfinanciering met maatschappelijke organisaties. Investeren aan de voorkant om de rekening aan de achterkant te beperken (veiligheid, jongerenwerk, WIJ). Investeren in werk om uitkeringen te kunnen laten dalen.

Vermindering van de administratieve lastendruk voor burgers en bedrijven, verkleining van de formulierenstroom en verlaging van de ‘lokettendruk’. Mensen zijn geen sluitpost bij bezuinigingen. Kwaliteit van zorg (op tijd en op maat) blijft. De financiële basis voor inwoners, die zorg behoeven, moet gegarandeerd zijn. Lagere lasten voor gemeente en bewoners door energiezuinig (ver-)bouwen, schone energie en energiebesparing door isolatie.

Werk

Stimulering van werk is uitgangspunt. Duurzame bedrijvigheid en kennisindustrie stimuleren. Vooral op het gebied van creativiteit, kunst, cultuur, toerisme en recreatie en communicatie liggen groeimogelijkheden. Investeren in werk om uitkeringen te kunnen laten dalen, door participatiebanen en leer/werkplaatsen in samenwerking met ROC’s.

De economische krimp vraagt om creatieve maatregelen die de economie uit het slop helpen trekken. De dienstencheque is zo’n maatregel.

Woningbouw

Levensloopbestendig bouwen met prioriteit aan woningbouw voor 70 plussers. Verdeling van woningen volgens de norm 30-40-30 uitgangspunt voor nieuwe en bestaande wijken en kernen. Inhaalslag voor sociale huur/koopwoningen met woonkansen voor jongeren en alternatieve woonvormen. Bouwen naar behoefte: revitalisering van bestaande wijken en kernen en inbreiden voordat we uitbreiden. Monitoring van de woonbehoefte ligt aan de basis van planvorming.

Duurzaamheid

Duurzaam inkopen en aanbesteden voor de gemeentelijke organisatie in samenwerking met maatschappelijke organisaties en buurtgemeenten is uitgangspunt. Stimulering duurzame woningbouw, duurzame bedrijvigheid en gebruik van duurzame energie door prestatie afspraken te maken. Duurzaam wonen, werken en ondernemen. Meer schone energie. Aanleg van fietsroutes en goed openbaar vervoer.  Zo stimuleren we de economie én doen we iets aan de klimaatcrisis, waardoor Kampen in 2030 klimaatneutraal is.

Burgerparticipatie

Burgers verdienen meer verantwoordelijkheid voor hun woon- en leefomgeving. Participatie bij de totstandkoming van gemeentelijk beleid, waardoor betrokkenheid, zelfredzaamheid en zelfwerkzaamheid ontstaat. Uitgangspunt: wijkgericht werken: de organisatie wordt daarop aangepast. Samen máken we de gemeente. Zo ontstaat sociale cohesie en instaan voor elkaar, ‘naoberschap’, solidariteit , veiligheid en betrokkenheid. Besluitvorming wordt transparant en doelgroepen (direct betrokkenen, maatschappelijke organisaties en belangengroeperingen) worden vanaf het begin betrekken bij belangrijke onderwerpen.

 

Juist in tijden van bezuinigingen staat GroenLinks voor een groen, sociaal en duurzaam Kampen. Daar hebben we onze speerpunten voor aangegeven. Delen van die inbreng zijn overgenomen in het collegeprogramma. Delen vielen er buiten. Daar gaan we in de tijd die voor ons ligt op volle kracht mee aan de slag, met drie mensen in de raad en twee burgerleden die meedoen in de commissies.