GroenLinks gaat niet akkoord met een schikking in het omstreden Grondbankdossier, zoals burgemeester en wethouders voorstellen. Raadslid Niels Jeurink legt in een helder betoog uit dat de gemeente al veel te veel miljoenen in dit fiasco heeft gestoken waardoor bezuinigingen onafwendbaar zijn. "Dit kost 120 jaar schoolzwemmen."
Het grondbankdossier laat volgens Jeurink zien hoe grondaankopen in Kampen jarenlang doorgegaan zijn met een geloof in groei, groei, groei.
Dromen
"Er zijn dromen gecreëerd, er zijn verwachtingen gewekt, er is maar door gekocht en doorverkocht alsof de bomen tot in de hemel zouden groeien. Dat er crisis is, en ook een bouw- en woningmarkt-crisis, heeft het probleem misschien vergroot, maar niet veroorzaakt. Al ver voor 2010 heeft GroenLinks gewaarschuwd dat Kampen die 60.000 inwoners nooit zou gaan krijgen. Niet omdat wij in een glazen bol konden kijken maar omdat betrouwbaarder cijfers dat allang lieten zien. Dat raakt alle grondpolitiek. Voor de woningbouw bij de bypass en ook voor het dossier dat we vandaag onder handen hebben: de afhandeling van de Grondbank.
Zure gevolgen
En vandaag zien we de financiële gevolgen: een schadepost van 8,3 miljoen euro. Dat zijn de zure gevolgen van jarenlang maar doorgaan op groei, groei, groei. Omgerekend kost dat per burger 166 euro. En als we eerlijk rekenen, tellen we ook mee dat onze gronden in de periode 2010-2013 al 18,6 miljoen euro minder waard zijn geworden. Dan kost het zelfs 527 euro per inwoner. Dat heeft al geleid tot bezuinigingen op onder meer cultuur en groenonderhoud. Een enorm bedrag.
Schoolzwemmen
Om het toch tastbaar te maken: deze maand besluiten we ook over de afschaffing van schoolzwemmen voor het speciaal onderwijs om 69.000 euro te besparen. Deze schikking kost 8,3 miljoen. Dat is 120 jaar schoolzwemmen voor het speciaal onderwijs. Het is bijvoorbeeld ook 56 jaar de bezuiniging op cultuur. Welke bezuinigingen gaan nog volgen als wij instemmen met dit voorstel? Want daar komt het op neer. Nog geen twee maanden na het vaststellen van de begroting komt het college met een extra rekening van 3,1 miljoen euro. GroenLinks heeft niet voor niets tegen de begroting voor 2014 gestemd. Ik citeer onze stemverklaring uit november: “GroenLinks vindt de begroting te onzeker. De basis van deze begroting ligt in te hooggespannen groeiverwachtingen. De risico's met name van het grondbedrijf en de afhandeling van de grondbank zijn onvoldoende meegenomen. GroenLinks stemt daarom tegen deze begroting.” Einde citaat.
Maar het gaat om meer dan geld. GroenLinks is om drie redenen tegen deze schikking:
1. Minnelijk schikken doe je als je overtuigd bent van gelijk aan twee kanten. Dat is met alles wat nu bij ons bekend is niet het geval. Als wij werkelijk beschikken over alle informatie is schikken tegen dit soort bedragen niet noodzakelijk en dus volstrekt onverstandig.
2. Met het voorstel steken we ons hoofd direct in de volgende strop en in nieuwe afspraken met projectontwikkelaars. 1.025 woningen bij de bypass, overigens volstrekt overbodig, maar dit terzijde, ten koste van andere bouwgronden en ten nadele van ondernemers die niet bij deze deal betrokken zijn. Alleen door die bouwclaim al kunnen de ontwikkelaars dus nog eens zo’n 10 miljoen mee verdienen.
3. Ondernemers hebben een ondernemersrisico. Er is tot nu toe niet aangetoond dat de gemeente reden heeft om dat ondernemersrisico op te vangen. We doen dat ook niet voor supermarkten die een tegenvallende omzet hebben of voor winkeliers die hinder hebben van een groeiende internetverkopen. Een ondernemer die voor de wind de volle winst pakt, moet bij tegenwind niet rekenen op een sleep van de overheid.
Ellende
Voor GroenLinks ligt de uitweg niet in deze schikking. Juridisch is er onvoldoende noodzaak, de nieuwe bouwtoezeggingen zijn het begin van weer nieuwe verplichtingen en volgende ellende en het is niet aan de overheid om een aantal ondernemingen te redden met flinke financiële steun.
De gemeente heeft zijn verlies al genomen met een bedrag van 18,6 miljoen euro– zoals veel burgers hun verlies hebben moeten nemen met de waardedaling van hun woning.
Dat is wat ons betreft de limiet. Wij hebben geen vragen over het voorstel. GroenLinks wil niet met het voorstel instemmen dat er nu ligt", aldus GroenLinks-raadslid Niels Jeurink.