De jaarwisseling is redelijk rustig verlopen in Kampen. Toch gaat het op een aantal fronten nog lang niet goed. Dat was reden voor Nieke Jansen van GroenLinks om tijdens een vergadering van de raadscommissie Bestuur en Middelen vragen aan de burgemeester te stellen.
Burgemeester Bort Koelewijn is als bestuurder verantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid. Nieke Jansen: “In de media heeft de burgemeester met waardering gesproken over de gang van zaken tijdens de jaarwisseling. Daar waren goede redenen voor. Er is beperkt geschoten en vernield, veel mensen hielden zich aan de afspraken, de regen beperkte het vuurwerk en de vuren."
Onveilig
Toch ging volgens Nieke Jansen lang niet alles goed. "Her en der in de gemeente waren vuurtjes. Mensen voelden zich soms onveilig op straat of in hun eigen huis. Er werden persoonlijk eigendommen domweg vernield. Ik noem één voorbeeld:
Inwoners van onze gemeente schoten mij op oudejaarsdag bezorgd of verontwaardigd aan. Wat was er aan de hand?
Op een kruising had een groepje jongeren ’s ochtends een vuur ontstoken op de straat. Bij dat vuur schoten ze met melkbussen. Op 150 meter stond een container. Te ver weg was, aldus de jongeren.
Om half twaalf is melding gemaakt van dat vuur. Om half twee heeft het ‘treintje’ van politie, brandweer en gemeente het vuur geblust en de rotzooi meegenomen. Er waren goede afspraken gemaakt met de jongeren en hun ouders, liet de wijkagent tevreden weten via Twitter. Eind goed, al goed, zou je denken.
Stadsbus
Een uur later, om half drie ’s middags brandde het volgende vuur op dezelfde plek – en dat vuur brandde tot ver na middernacht, op oud hout, maar ook delen van aanplant van de gemeente.
Lijn 12 reed die middag noodgedwongen een andere route – de weg was versperd door vuur en schutters. Dat is geen ‘vreugdevuur’ meer.
Op nieuwjaarsdag lag de rotzooi er zoals de jongeren die achterlieten, tot en met het hok voor de muziekinstallatie. Omwonenden stoorden zich, maar durfden er niets over te zeggen. Op 2 januari ’s middags heeft de gemeente de rotzooi opgeruimd. Die goede afspraken met de jongelui bleken alleen over december 2013 te gaan en niet over nieuwjaarsdag. Intussen heeft de gemeente ook een paar vierkante meter straatwerk op de stoep en op de weg vervangen.”
GroenLinks stelde twee vragen aan de burgemeester:
1. Iedere angstige inwoner, ieder gestrest dier en iedere euro schade is er één te veel in onze ogen. Is bekend hoe groot de overlast en de schade is van de jaarwisseling en belangrijker: wat gaat de burgemeester ondernemen om die overlast door vuurwerk, vuren en vernieling in de toekomst te voorkomen?
2. Voor melkbusschieten gelden duidelijke afspraken. Afspraken die gemaakt zijn vanwege de melkbustraditie van onze gemeente en die redelijk worden nageleefd – al is daarvoor veel toezicht nodig.
Voor zogenaamde vreugdevuren is geen sprake van een jarenlange traditie. De afspraak om alleen hout en tuinafval te verbranden wordt in de verste verte niet nageleefd en rondom de containers is de schade voor omgeving en milieu fors.
Algemeen verbod
Het voorstel GroenLinks is daarom: zet zo snel mogelijk een punt achter die vuren met een algemeen verbod. Het is geen traditie, laten we dat er dan ook niet van maken. Wil de burgemeester toewerken naar zo’n verbod?
De burgemeester zegde toe dat de gemeenteraad in maart alle gegevens krijgt over de schade van de jaarwisseling. Op dit moment lijkt de schade gehalveerd ten opzichte van vorig jaar. Daar is dan niet in meegeteld wat inwoners van onze gemeente aan schade hebben, als dat niet gemeld is bij de politie.
Later dit jaar zal de raad zich buigen over de plannen voor oudjaar 2013. De burgemeester wil door met het huidige beleid. Dat betekent: vuren toestaan, maar wel: steeds minder en steeds kleiner. Als het aan GroenLinks ligt, wordt dat heel gauw ‘staak de vuren’.