,,Als het gaat om armoede draait het hier vaak om voeding en kleding, om mee kunnen doen en uit de stress en de schulden blijven. Daar komt een nieuw punt bij: energiearmoede. Meer dan 10% van je inkomen kwijt zijn aan gas en licht. Dat probleem groeit door de hoge prijzen. En het is kleiner te maken door huizen beter te isoleren. Want als warmte niet wegwaait, hoef je niet extra te stoken. Goed voor de portemonnee, goed voor het klimaat, en allebei urgent’’, aldus GroenLinks-raadslid Burgman tijdens de raadsvergadering.

Helpen

GroenLinks diende samen met D66, Gemeente Belang Kampen, PvdA en Kampen Sociaal de Motie Energiescan en stimuleringsbijdrage voor huur-en koopwoningen in. ,,De energietransitie is een opgave die alleen gezamenlijk aangepakt kan worden. De gemeente Kampen is aan zet om onze inwoners bij die transitie het verduurzamen te helpen. Het bieden van een energiescan is wat ons betreft dan ook noodzakelijk. Een energiescan met specifiek op een woning afgestemd maatregeladvies geeft namelijk inzicht en is de eerste stap voor kostenbesparing en energiereductie’’, vervolgde GroenLinks-raadslid Burgman.

Gratis

De motie werd met brede steun aangenomen. Hierdoor kunnen straks inwoners in de gemeente Kampen een gratis energiescan laten doen en kunnen inwoners daarbij een stimuleringsbijdrage krijgen. De gemeente gaat nu criteria en scenario’s uitwerken. Over een aantal maanden wordt duidelijk welke groep inwoners in aanmerking komt voor een energiescan of een stimuleringsbijdrage.