Raadslid Eric Oude Engberink: “De gemeente koos ervoor om vastgoed te verkopen. De gemeente wil geen belegger zijn. GroenLinks staat hier achter. Maar het gekke is dat een koper nu lang niet altijd verplicht is rekening te houden met de historische waarde van een pand. Sloop van bijzonder erfgoed kan dan het gevolg zijn; dat moet je niet willen.”

Middeleeuwen 

Aan de Veerweg bij de Buitenhaven staan de Schepmanpanden. Vier woningen die behoorden bij de Schepmanwerf. Deze werf kent zijn oorsprong in de middeleeuwen en hier werden de beroemde koggen gebouwd. De werf is in de zeventiger jaren verdwenen. 

Een projectontwikkelaar kocht de Schepmanpanden en wil er een nieuw appartementencomplex neerzetten met 10 woningen, omdat restauratie financieel niet aantrekkelijk is. Een bouwvergunning is aangevraagd en afgegeven.

Toestemming

De zaak lijkt rond, maar er is nog een probleem. Het bouwplan voldoet niet aan het bestemmingsplan. En dan is de gemeenteraad aan zet. De raad moet een besluit nemen over een Verklaring van geen bedenkingen, (VVGB), waarmee toestemming geregeld wordt om af te wijken van het bestemmingsplan.

Wethouder Holtland stelt dat er een schadeclaim van de projectontwikkelaar zal komen als die verklaring er niet komt en de ontwikkelaar niet mag bouwen. De raad voelt zich machteloos en ziet zich genoodzaakt de VVGB af te geven.

Claim

GroenLinks is daar niet in meegegaan en heeft tegen dat voorstel gestemd. Oude Engberink: “Als raadslid moet je je nooit laten leiden door de vrees van een mogelijke claim. Het gaat om goede ruimtelijke ordening. Nou, dat rammelt hier. De Schepmanpanden hebben historische waarde omdat ze de geschiedenis van de buurt vertellen. Daarnaast voelen omwonenden zich tekort gedaan. Ze hebben zienswijzen tegen het voorstel ingediend en die zijn allemaal afgewezen. 

Historie

Oude Engberink: “Maarten van Rossum zei in de uitzending over Kampen: “Wie het gebouw behoudt, behoudt het verhaal”. Behoud van de Schepmanpanden was mogelijk geweest, met een andere inzet, met betere informatie, meer zeggenschap voor de raad en erkenning van de historische waarde van de panden. Met de sloop van de Schepmanpanden sluit je het boek en doe je afstand van een stuk historie rondom de Buitenhaven”.

De gemeente moet zuiniger op haar erfgoed zijn. Bij de verkoop van waardevolle panden moet  de voorwaarde gesteld worden dat het gebouw behouden blijft, vindt GroenLinks.