GroenLinks heeft de gemeente opgeroepen in te haken op een landelijk project van groene energie voor minima. Wethouder Veldhoen belooft in ieder geval de mogelijkheden te onderzoeken.
De G4, de grote steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht, hebben besloten gezamenlijk groene energie in te kopen voor mensen met een minimuminkomen. Mensen met een laag inkomen kunnen zo rekenen op een energienota die naar schatting gemiddeld zo'n 130 euro per jaar lager uitvalt dan zij gewend zijn.
Reductie
Groene energie is goed voor het milieu. Het is opgewekt met gebruikmaking van duurzame, hernieuwbare bronnen: water, wind, biomassa, aardwarmte. Het aanwenden van deze bronnen is bovendien CO2-neutraal; het zorgt ervoor dat minder broeikasgas in de atmosfeer terecht komt. Ten opzichte van de huidige situatie, waarin het leeuwendeel van de huishoudens in de gemeente Kampen nog grijze energie afneemt, zou dit een aanzienlijke C02-reductie voor de stad betekenen.
23 miljoen euro
De gemeenten nemen de energie - elektriciteit en aardgas - niet zelf af, maar werven deelnemers, bieden ondersteuning bij de incasso van de energierekening en bemiddelen bij betalingsachterstanden. De vier gemeenten willen in vier jaar tijd groeien tot 175.000 deelnemende huishoudens. Hiermee wordt in dat geval uiteindelijk 23 miljoen euro per jaar aan voordeel voor de minima gegenereerd. Andere steden mogen zich aansluiten. Onder meer Amersfoort, Doesburg en Arnhem hebben reeds aangegeven hiervan gebruik te willen maken.
Raadslid Wim Rill stelde over dit onderwerp vragen aan wethouder Veldhoen. Hij wilde weten of het college bereid is aan te sluiten bij het initiatief Groene Energie voor de Minima van de G4 of in elk geval de mogelijkheden voor aansluiting te onderzoeken? De wethouder beloofde de mogelijk te onderzoeken.