Dat blijkt uit de twee milieuvisies voor het buitengebied van Kampen, waarvan de tweede (Milieuvisie Kampen-Oost) nu gereed is.
Nadat in het voorjaar de Milieuvisie Kampen-West van GroenLinks al liet zien dat een woonwijk over de Zwartendijk onherstelbare schade zou toebrengen aan een gebied dat het waard is om te behouden, heeft
de Kamper afdeling ook een Milieuvisie voor Kampen-Oost (de IJsselmuider zijde van de IJssel) opgesteld.
Nu dit tweede rapport is afgerond, kan een goede afweging worden gemaakt tussen locaties voor nieuwe woningbouw. Daarvoor houdt GroenLinks als uitgangspunt aan dat zo veel mogelijk schade aan milieu en landschap moet worden vermeden. In beide Milieuvisies is onderzoek gedaan naar de milieuwaarden in het buitengebied van de gemeente.
Open groen versterken
Uit de Milieuvisie Kampen-Oost blijkt dat er nog onvoldoende is gekeken naar waar woningbouw wenselijk is en waar niet. GroenLinks wil daar een einde aan maken: de waardevolle open groene gebieden versterken en indien nodig woningbouw concentreren op plekken die nu logisch aansluiten op bestaande woningbouw. De polder Mastenbroek en de uiterwaarden langs de IJssel zijn voor GroenLinks even waardevol als het Zwartendijkgebied. Daar mag dus niet worden gebouwd; geen huizen en geen bedrijven. In deze voor de gemeente karakteristieke gebieden kan het landschap op vele plekken zelfs versterkt worden, door het aanleggen van windsingels, het beperken van gemotoriseerd verkeer en het stimuleren van (agrarisch) natuurbeheer.
Bouwen met verstand
GroenLinks is geen tegenstander van woningbouw en ruimte voor nieuwe bedrijven, maar vindt wel dat de gemeente moet bouwen met verstand. Om te beginnen een veel grondiger onderzoek naar het werkelijk noodzakelijke aantal nieuwe woningen. Daarna nagaan of er binnen en aansluitend aan bestaande bebouwing locaties zijn voor nieuwe woningen, bijvoorbeeld in combinatie met het saneren van oude bedrijventerreinen (Kievitstraat, Haatlanden, Spoorlanden). Pas dan is de vraag aan de orde of er nieuwe woonwijken bij moeten komen.
In zijn Milieuvisies Kampen-Oost en -West concludeert GroenLinks dat er in de gemeente Kampen aan de randen van de bebouwing veel locaties zijn waar woningbouw relatief weinig schade aanricht. Vaak is woningbouw op die locaties juist passend, omdat het gaat om stukjes land die nu al ingesloten zijn door bebouwing (bijvoorbeeld achter de Plasweg in IJsselmuiden en bij ’s Heerenbroek).
Ook ziet GroenLinks mogelijkheden om Onderdijks verder uit te bouwen richting De Zande.
Een optelsom van deze locaties leidt tot de voorlopige conclusie dat er in totaal ruimte is voor 3.000 tot 4.000 woningen, zonder dat er gebouwd wordt in Polder Mastenbroek en aan de westkant van de N50.
Bovendien is dan nog geen inschatting gemaakt van het aantal woningen dat binnen de huidige bebouwing kan worden gebouwd door inbreiding en sanering van bedrijfsterreinen.
Voor GroenLinks is duidelijk dat er ten minste de komende 25 jaar helemaal geen noodzaak is om een woonwijk over de Zwartendijk te bouwen.
Met de twee Milieuvisies in de hand kiest GroenLinks Kampen ervoor haar steun uit te spreken voor de werkgroep Zwartendijk. Raadslid Herald van Heerde van GroenLinks: “Er komen steeds meer argumenten om niet over de Zwartendijk te bouwen. Omdat de meeste partijen in de gemeenteraad dit nog niet hardop durven uit te spreken, worden de acties van de werkgroep Zwartendijk heel belangrijk.
Door steun aan de werkgroep laten we de rest van de gemeenteraad weten dat ze niet op de goede weg zitten en krijgt de bevolking van Kampen de kans om zich uit te spreken voor een groene Zwartendijk. Ik ga zeker mijn handtekening zetten en ik wil iedereen die de Zwartendijk een warm hart toedraagt, oproepen dat ook te doen.”
De discussie in Kampen over woningbouw in het buitengebied heeft ook de aandacht van de Tweede Kamer-fractie van GroenLinks. Afgelopen voorjaar was GroenLinks-kamerlid Wijnand Duyvendak al op de Zwartendijk te gast. Hij heeft zijn deelname toegezegd aan het politiek debat in de Stadsgehoorzaal over het Zwartendijkgebied op 26 oktober aanstaande.