Er komt nooit iets van de grond 

In mijn boekenkast staat een Belgisch kaartje, met vrolijk gekleurde ballen en de tekst ‘Er komt nooit iets van de grond, als ge nergens aan meedoet’. Die tekst raakt me, daarom ben ik er zuinig op; ze houdt me scherp.

Het schiet niet op, als niemand meedoet, als we allemaal op onze handen blijven zitten of, erger, vooral klagen over van alles en nog wat. Gelukkig is het omgekeerde ook waar: als we wel meedoen, dan kunnen we veel bereiken.

Dat geldt ook voor wat er gebeurt in onze gemeente. 

Het Groene Hart

Afgelopen jaren is het Groene Hart in grote stappen opnieuw ingericht. Er kwamen nieuwe paden, een weide met picknickplekken, een voedselbos en nog veel meer.

De ‘bewoners’ van het park, zoals de scouting en de kinderboerderij, hebben meegedacht en meegewerkt aan die veranderingen. En veel anderen deden dat; de een door te adviseren over toegankelijkheid, de ander door mee te helpen met de aanleg van het Voedselbos.

Al dat meedoen heeft iets moois tot stand gebracht. 

Auto's eruit

GroenLinks heeft aan het college gevraagd om nóg een stap te zetten: haal de auto’s uit het Groene Hart en sta fietsen alleen toe op de doorgaande routes.

Ik denk nu: kunnen we daar als inwoners dan ook gewoon mee beginnen? Stoppen met het parkeren van auto’s in het gebied bij de kinderboerderij. En als je haast hebt: niet dwars door het Hart gaan op je fiets of scooter.

Bovenhaven

Voor de Bovenhavenstraat maakte GroenLinks ooit samen met omwonenden een idee voor dat gebied, met plek voor de markante industriële panden. Het kreeg geen steun in de raad; de panden zijn bijna allemaal gesloopt.

Na jaren van stilstand nam de gemeenteraad vorig jaar een besluit over wat er mag en kan in het gebied; over bouwhoogte, aantal woningen, de weg en het groen.

Omwonenden reageerden; ze vonden het plan erg groot en waren bezorgd over wat de nieuwbouw zou doen met hun omgeving. 

Beter plan

In de raadsvergadering heb ik daarom gevraagd om serieus in gesprek te gaan met de omwonenden. Ik ben blij dat de wethouder die handschoen oppakte; de buurt is uitgenodigd om met de ontwikkelaar en een bemiddelaar tot een beter plan te komen.

Nog blijer ben ik dat omwonenden en de ontwikkelaar meededen en opnieuw zijn gaan praten en tekenen en rekenen. 

De raad krijgt de plannen binnenkort en gaat daarover beslissen. De route naar dit nieuwe plan helpt mij in elk geval dichterbij een positief oordeel.

Genoeg te doen

We zijn halverwege deze raadsperiode. Meer dan ooit wil deze raad inwoners laten meedenken en meedoen om onze gemeente mooier te maken; groener, bruisender, saamhoriger.

Als het aan GroenLinks ligt, gaan inwoners ook vaker meebeslissen over plannen voor de toekomst van Kampen. Zoals dat kaartje me influistert: dan komt er vast veel goeds van de grond!