GroenLinks wil het Kamper gemeentebestuur aan SMART. Oftewel: het is nu niet SMART genoeg. Volgens raadslid Wim Rill worden er allerlei leuke plannen bedacht, maar missen de doelstellingen daarbij en worden belangrijke problemen, zoals eenzaamheid onder ouderen, daardoor niet aangepakt.

Rill kaartte dit probleem voor de zoveelste keer aan tijdens de discussie over de zogenaamde WMO Bouwstenennotitie.

Die notitie geeft, volgens Rill, veel interessante informatie en een overzicht van de aspecten die er spelen en de vele bouwstenen per prestatieveld.
‘Hoe de gemeente Kampen het lokaal denkt te gaan invullen, wordt ons echter onvoldoende duidelijk in deze notitie. In de notitie worden een missie en een aantal doelstellingen en doelgroepen beschreven. Wij kunnen ons vinden in de missie, maar willen graag duidelijk voor ogen hebben hoe men denkt deze missie te realiseren. De doelstellingen dienen voort te komen uit deze missie en er toe bijdragen dat deze vervuld wordt. Dit lijkt nauwelijks het geval te zijn. Daarnaast is het financiële plaatje te globaal. Waar geven we ons geld aan uit.’
En daar komt wat Rill betreft SMART om de hoek kijken.

Specifiek: De doelstelling moet eenduidig zijn
Meetbaar: Onder welke (meetbare/observeerbare) voorwaarden of vorm is het doel bereikt
Acceptabel: Gaat de doelgroep en/of management deze doelstelling accepteren
Realistisch: De doelstelling moet haalbaar zijn
Tijdgebonden: Wanneer (in de tijd) moet het doel bereikt zijn

Een concreet voorbeeld. Uit de enquete komt naar voren dat 5% van de ouderen tussen 55 en 70 jaar en maar liefst 12% van de ouderen van 70 jaar en ouder zich altijd of vaak eenzaam voelen. Dit lijkt een serieus probleem. GroenLinks is van mening dat deze percentages veel te hoog zijn en dat de gemeente Kampen hier iets aan behoort te doen. Je zou vanuit de missie mogen verwachten dat er specifiek voor deze doelgroep beleid ontwikkelt wordt en dat dit in doelstellingen vertaald wordt.
In de missie staat namelijk beschreven dat we willen dat alle mensen van de gemeente Kampen in staat zijn om mee te doen en geen belemmering ondervinden om maatschappelijk te participeren. Om de missie te realiseren dient voor deze doelgroep beleid ontwikkeld te worden.

Een SMART geformuleerde doelstelling zou volgens Wim Rill kunnen zijn:
Het aantal ouderen van 70 jaar en ouder dat zich altijd of vaak eenzaam voelt is in het volgende onderzoek Wonen Welzijn en Zorg van mei 2009 gedaald van 12% naar 5%.

‘Op basis van deze doelstelling komt de ambtelijke organisatie met voorstellen waarmee zij denkt deze doelstelling te halen en de kosten die hiermee gemoeid zijn. Als raad krijgen we in het WMO-beleidsplan zo alle doelstellingen SMART opgesteld aangereikt en de projectvoorstellen waarmee men deze denkt te bereiken.’