Burgerkracht prima, maar het moet geen excuss worden voor ordinaire bezuinigingen. Dat zegt fractievoorzitter Nieke Jansen van GroenLinks in haar column in De Brug.

In het gemeentehuis klinkt steeds vaker het woord Burgerkracht. In ‘gewoon’ Nederlands: we doen zelf wat we zelf kunnen. GroenLinks is het eens met dat uitgangspunt, zolang het geen excuus voor een ordinaire bezuiniging is. Van betutteling door de overheid wordt niemand beter, maar met Burgerkracht kun je niet alle problemen oplossen.  GroenLinks vindt dat de overheid in alle gevallen verantwoordelijk is en blijft voor mensen die (tijdelijk) niet zelfstandig kunnen leven.

Zelf beslissen
Wij krijgen allemaal meer verantwoordelijkheid voor zorg en welzijn. We gaan steeds vaker (mee)betalen aan hulpmiddelen.  Als iemand zorg nodig heeft, wordt eerst in de eigen omgeving gekeken of daar mantelzorgers zijn. GroenLinks pleit ervoor dat mensen zoveel mogelijk zelf beslissen wat er met hen gebeurt. Het kan en mag niet zo zijn dat instellingen of hulpverleners straks bepalen hoe iemand leeft, waar iemand woont of wie er moet mantelzorgen.
Om deze reden vindt GroenLinks het belangrijk dat inwoners van Kampen ook in de toekomst een PGB kunnen krijgen; een persoonsgebonden budget waarmee iemand zelf zorg inkoopt. Zo’n PGB is geen luxe! Met een PGB kunnen mensen bijvoorbeeld regelen dat ze zelfstandig kunnen blijven wonen of goed voor hun kind kunnen zorgen. Dat PGB dreigt te verdwijnen. Kiezen voor Burgerkracht is wat GroenLinks betreft ook: garanderen dat mensen die daarvoor kiezen zelf hun zorg kunnen organiseren.

Krachtige burgers
Burgerkracht gaat uiteindelijk over de kracht van samen-leven. Ook daarin heeft de gemeente een verantwoordelijkheid. Goed samenleven staat of valt met goed communiceren. GroenLinks maakt zich zorgen over gebrekkige communicatie tussen de gemeente en haar burgers;  bomenkap aan de Trekvaart, vervuiling in De Bongerd, speeltuinen van Ganzebloem en Kattedoorn, herinrichting Tholenstraat. Dat kan en moet beter. Het is een kleine moeite om omwonenden te informeren of liever nog: met hen te overleggen.
GroenLinks pleit al jaren voor burgerparticipatie. Als inwoner weet u immers als geen ander hoe we een sterke, sociale en aantrekkelijke gemeente kunnen zijn.  De dorpsplannen laten zien dat die inbreng van burgers werkt. Het is hoog tijd om dat overal in de gemeente op te pakken. De kans is groot dat toekomstplannen dan beter worden. Bovendien gaat er minder tijd en geld zitten in het wegpoetsen van onvrede.

Zeggenschap
Als burgers meer verantwoordelijkheid krijgen voor hun omgeving moeten ze ook meer zeggenschap krijgen, vindt GroenLinks. Dat kan via krachtige wijkverenigingen of door bewoners uit te nodigen om  mee te denken. Mensen die samen in een buurt, wijk of kern wonen, zijn meestal prima in staat om samen een prachtige woonomgeving te maken. GroenLinks is ervan overtuigd dat er iets moois kan ontstaan als gemeenteraad, college en ambtenaren meer naar buiten gaan, beter luisteren naar burgers en krachtiger samenwerken. Wij hebben vertrouwen in burgers die mee willen denken. Doet u ook mee?