Tijdens de laatste raadsvergadering voor de zomervakantie, op donderdag 25 juni, ging een meerderheid van de gemeenteraad akkoord met de verplaatsing van de Gemeentewerf van de bestaande locatie bij de Loswal naar IJsselmuiden. GroenLinks stemde tegen. Met reden. De gemeente houdt zich niet aan de eigen aanbestedingsregels. Juristen waarschuwen voor het risico van precedentwerking, voor ongeoorloofde staatssteun, voor imagoschade en ook voor politieke schade.
Eigenlijk is de verplaatsing van de Gemeentewerf een combinatie van een aantal ontwikkelingen. De gemeente koopt grond van een ondernemer in IJsselmuiden, de heer van Pijkeren, die daar ook –in opdracht van de gemeente- de bestaande wijkpost uitbouwt tot de nieuwe gemeentewerf. Diezelfde ondernemer koopt ook de bestaande (verouderde) gemeentewerf van de gemeente, sloopt die en verkoopt de grond vervolgens door (is de bedoeling) aan de daarnaast gevestigde ondernemer.
Omzeilen
De bijzondere constructie die de gemeente heeft gekozen, is niet mogelijk zonder het eigen gemeentelijke aanbestedingsbeleid te omzeilen. Normaal zouden voor de opdracht tot het bouwen van een nieuwe Gemeentewerf immers altijd drie offertes gevraagd moeten worden, en daar was in dit voorstel geen sprake van. En vooral daar zat voor GroenLinks het probleem.
Goede voorbeeld
GroenLinks vindt dat de gemeente altijd het goede voorbeeld moet geven. En dus nooit de schijn op zich moet laden dat men meedoet aan een bedenkelijke deal. Onze indruk was dat er in dit geval wel héél creatief is omgegaan met de regels. De raadsvergadering en de extra commissievergadering op woensdag hebben dat gevoel alleen maar versterkt. De juristen van AKD bevestigden onze vrees in een juridische analyse. Men waarschuwde voor het risico van precedentwerking, voor ongeoorloofde staatssteun, voor imagoschade en ook voor politieke schade. Heel wat dus.
Extra kosten
Daarbij kwamen voor GroenLinks nog andere bezwaren. Het verplaatsen van de Gemeentewerf betekent immers ook dat de routes van de voertuigen van de gemeente gaan veranderen, waaronder die van de reiniging. Dat was nog niet uitgezocht, zo bleek tijdens de raadsvergadering. De gevolgen die die (vermoedelijk langere) routes hebben voor de kosten en voor het milieu zijn dus nog niet bekend. GroenLinks heeft aangegeven dat de stadsbrug in elk geval geen acceptabele route is, ook vanuit het oogpunt van verkeersveiligheid en overlast (lawaai, uitlaatgassen) voor omwonenden.
Groene Hart
GroenLinks heeft er tot slot voor gepleit ook de wijkpost in het Groene Hart mee te verhuizen als dit zou doorgaan. Dat voorkomt extra kosten in de toekomst en geeft extra lucht in het Groene Hart. De wethouder heeft op onze vraag daarover aangegeven dat het verkleinen van het aantal wijkposten door de gemeente wordt onderzocht.